Situație alarmantă! Pesta porcină se extinde în județul Constanța

761
Situație alarmantă! Pesta porcină se extinde în județul Constanța - fotofondsemnaldealarmapesta-1564083466.jpg

Articole de la același autor

Pesta porcină africană continuă să se extindă în țara noastră. În prezent, aceasta evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu peste 415 focare. În alte patru județe, există cazuri doar la mistreți. În total, au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți. 


În ciuda tuturor eforturilor autorităților, peste porcină face ravagii în județul Constanța, dar și în restul țării. 
Potrivit ultimelor date prezentate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cele mai multe focare sunt în zona de sud-est și zona Dobrogei. Astfel, în județul Tulcea, au fost identificate 568 de focare, din care cinci în exploatații comerciale, 140 sunt în județul Brăila, 104 în județul Călărași și 94 în județul Constanța. Dintre acestea, 31 de cazuri sunt încă active la mistreți. 


De asemenea, până în prezent, la nivel național, au fost despăgubiți 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 252.287.710 lei. În județul Constanța, au fost plătite despăgubiri pentru cele 854 de exploatații afectate, în valoare de 3.968.250 de lei. 


"Încercăm să împiedicăm răspândirea bolii!" 
Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu Mare. Ulterior, s-a extins rapid. 


"Evoluția bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Județene Sanitar-Veterinare", explică președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu. 


Potrivit acestuia, pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. "Precizez că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social", subliniază șeful ANSVSA. 


Recomandări pentru populație 
În primul rând, populația ar trebui să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. 


"Pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm crescătorilor de porcine să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne", recomandă reprezentanții DSV Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3615 secunde