Semnal de alarmă! Delfini morți din cauza plaselor braconierilor de pește

342
Semnal de alarmă! Delfini morți din cauza plaselor braconierilor de pește - delfini1-1556903805.jpg

Articole de la același autor

A început sezonul prohibiției la calcan și au apărut deja primele victime ale braconierilor: doi delfini. Aceștia au fost găsiți în cursul zilei de vineri, pe plajele din 23 August și Corbu.
Voluntarii organizației Mare Nostrum, chemați la fața locului de cei care au observat cadavrele, au constatat că delfinii aveau cozile tăiate, semn că fuseseră prinși în plasele de pescuit. 


"După o perioadă de «liniște», odată cu începerea prohibiției la calcan, au apărut și primele cazuri de delfini eșuați. În urma sesizărilor primite de la constănțeni, colegii noștri s-au deplasat la 23 August și Corbu, unde au găsit două exemplare de Tursiops truncatus ponticus, afalin- specie în pericol. Cei doi delfini erau morți recent, cauza fiind captura în plasele pescărești. Până în acest moment, am trimis sesizări către autoritățile competente, adică Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, precum și către Garda de Coastă, în ideea de a lua măsurile necesare", explică reprezentanții organizației nonguvernamentale Mare Nostrum, care derulează un proiect de protejare a delfinilor din Marea Neagră.


Primul caz de delfin eșuat, din acest an, a fost înregistrat pe 14 martie. Acesta a fost descoperit pe o plajă din Năvodari și era un exemplar de sex feminin, aparținând speciei Phocoena phocoena relicta, cu o lungime de 146 de cm. Și în acest caz cauza decesului a fost prinderea accidentală în plase pescărești.


"Principala cauză a eșuării delfinilor este prinderea lor în plasele pescărești, cu precădere în perioada prohibiției de calcan. Reamintim că perioada prohibiției la calcan începe pe 15 aprilie și se termină pe 15 iunie. Cazurile de eșuări înregistrate în această perioadă, cazuri în care delfinul prezintă urme vizibile de plasă sau tăieturi la nivelul corpului sunt cauzate de pescuitul ilegal", mai subliniază reprezentanții Mare Nostrum.


În cazul în care observați un delfin aproape de mal sau chiar eșuat pe plajă, puteți suna la numărul de telefon 0763/255.731, unde un voluntar Mare Nostrum vă va prelua sesizarea. "Este foarte important ca lumea să afle despre numărul de urgență delfini, adică 0763/255.731, și să îl folosească, pentru că acest lucru ne ajută pe noi ca și organizație să fim operativi. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situația. Avem specialiștii și pregătirea necesară pentru a putea salva viața delfinilor, atunci când o permite situația", spune Marian Paiu, coordinator activități teren ONG Mare Nostrum.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Aprilie 2019
Stire din Eveniment : Prinși cu peștele în sac
Pagina a fost generata in 0.3011 secunde