Secția de Psihiatrie Palazu Mare, schimbare majoră!

5875

Articole de la același autor

După ani buni în care a fost într-un con de umbră, Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare a intrat într-un amplu proces de renovare. Pe lângă faptul că va avea o înfățișare nouă, dr. Camelia Panțu, medicul șef al secției, dorește să schimbe și percepția oamenilor despre instituție. 


Numărul suferinzilor de boli mintale este în creștere în ultimii ani. O vedem zi de zi în jurul nostru, o arată și statisticile. De exemplu, din ce în ce mai mulți copii, inclusiv de la nivelul județului Constanța, sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Pe de altă parte, este în creștere numărul adolescenților care ajung să consume substanțe interzise, iar depresia și Alzheimer-ul ajung deja la cote îngrijorătoare. Potrivit dr. Loti Popescu, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, dacă în 2014 în țara noastră se estima că aproximativ 1,5% din populație suferea de depresie, în prezent procentul suferinzilor depășește 5%. Cauzele? "Factorii sunt dintre cei mai diverși, dar principalii responsabili sunt stresul, neimplicarea pentru a ne sprijini aproapele", a arătat dr. Loti Popescu. 


Bolile mintale sunt greu de dus, atât de către cei afectați, cât și de către apropiații lor. Astfel că, orice sprijin este binevenit. Mulți dintre ei ajung, la un moment dat, să fie internați în Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare. Secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța, unitatea situată într-un cartier mărginaș al orașului s-a aflat, ani buni, într-un con de ignorare. Cum de altfel, se impune să menționăm, a fost cazul tuturor instituțiilor din țara noastră unde sunt tratați cei cu afecțiuni psihice. În lipsa investițiilor, clădirea construită în 1950, în care funcționează Secția de Psihiatrie, s-a tot degradat. 


Secția este în renovare până în februarie 
În prezent, secția din Palazu Mare se află într-un amplu proces de reabilitare, demarat în octombrie 2019. Până în prezent, lucrările realizate se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei. Dr. Camelia Panțu, medicul șef al secției (numită interimar după ce fosta șefă, dr. Diana Cîrjaliu, și-a înaintat demisia din funcție) dorește ca reabilitarea să schimbe, totodată, și percepția constănțenilor despre această unitate. "Nemulțumirea colectivului nostru este că în oraș se vehiculează fel de fel de povești; că este mizerie, că este urât, că pacienții sunt legați sau bătuți. Departe de noi astfel de acțiuni. Nu vreau să laud, dar am observat că românii au devenit critici, că nu mai vor să vadă și frumosul. Din octombrie 2019 suntem în renovare. A fost reabilitat parcul, avem instalație sanitară nouă, mobilier schimbat. Clădirea va fi reabilitată, va avea o altă culoare – un cărămiziu, cald și plăcut. Totul miroase a nou!", a afirmat dr. Panțu. 


Închiderea secției ar fi fost imposibilă, drept pentru care, din octombrie, unitatea funcționează în continuare, dar la capacitate redusă. Astfel, din cele 75 de paturi sunt disponibile, în medie, aproximativ 50. Renovarea va fi încheiată la sfârșitul lunii februarie. 


Consumatorii de droguri și alcool ridică cele mai mari probleme
În secția de la Palazu Mare se lucrează la foc continuu. Peste 3.100 de consultații psihiatrice au dat medicii, pe parcursul lui 2019, și au avut aproximativ 1.600 de internări. Pacienții psihiatrici sunt unici, spune dr. Panțu, ridicând provocări diverse, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și fizice. Dar pacienții consumatori de droguri sau de alcool sunt cei care pun cele mai multe probleme. "Vrem să tragem un semnal de alarmă în ceea ce înseamnă consumul de alcool sau de droguri. Ne dorim să vină pacienți cu boli psihice clasice, nu pe fond de consum de substanțe. Sevrajul de alcool este ceva deosebit, necesită o atenție sporită, un consum de resurse, atât materiale, cât și fizice. Acești pacienți mai au asociate și alte patologii, precum ciroze, hepatite și, trebuie să subliniem, reprezintă urgențe, care duc și la deces", a mai arătat dr. Panțu. Pe parcursul lui 2019, la Palazu Mare au fost internați 155 pacienți psihici pe fond de consum de alcool și alți 71, consumatori de droguri. 


Un aspect remarcat atât de dr. Camelia Panțu, cât și de comisarul șef Cristian Marian Oprișan, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, este faptul că numeroși părinți încearcă să ascundă faptul că copiii lor sunt consumatori, inclusiv în momentul în care ajung la Urgența spitalului sau în Secția de Psihiatrie. "Părinții refuză să recunoască. Mai ales în cazul consumului de etnobotanice, care nu este evidențiat la analize, părinții solicită să nu se menționeze în fișa medicală", a arătat cms. șef Cristian Oprișan. Sau, a arătat dr. Camelia Panțu, părinții află abia în momentul în care ajung la Palazu Mare, cu copiii în criză, fie "zombie", cum sunt văzuți prin oraș, în stare letargică, aproape inconștientă, fie extrem de agitați și violenți. 


Este nevoie de un compartiment de psihiatrie pentru copii 
Un neajuns al sistemului medical din Constanța este lipsa unui compartiment de psihiatrie infantilă. În prezent, copiii cu afecțiuni psihice sunt tratați în ambulatoriu, iar la nevoie sunt internați tot la Secția de Palazu Mare. Intenția conducerii Spitalului Județean Constanța, după cum a precizat dr. Bogdan Obadă, directorul medical al instituției, este să fie realizat un astfel de compartiment: "Avem în calcul să creștem capacitatea de internare și să organizăm un compartiment de neuropsihiatrie pentru copii". 


xxx
Luna aceasta a fost desemnată Luna Sănătății Mintale. Prin urmare, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, ieri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța specialiștii au lansat campania "Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!", prin care doresc să atragă atenția comunității asupra faptului că este nevoie de toleranță, bunătate și integrarea acestor pacienți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5815 secunde