Se schimbă legea! Cum se vor acorda, anul acesta, concediile medicale

2075
Se schimbă legea! Cum se vor acorda, anul acesta, concediile medicale - seschimbalegea-1456241592.jpg

Articole de la același autor

Potrivit legislației din România, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate au dreptul la concedii medicale și la plata indemnizației de asigurări sociale de sănătate. Regula se aplică, însă, în cazul acelora care desfășoară activitatea pe baza unui contract individual de muncă și îndeplinesc anumite condiții. De aceleași drepturi beneficiază și gravidele și lehuzele.

Începând de luna aceasta, au intrat în vigoare noi proceduri care vizează acordarea concediului medical pacienților asigurați. Noutatea vizează, printre altele, pacienții internați în spital, gravidele și lehuzele. Conform normelor legale, dreptul asiguraților la concedii medicale este condiționat și de plata contribuției aferente de către persoanele juridice sau fizice, în cotă de 0,85% aplicată la fondul de salarii realizat.

Persoanele asigurate sunt obligate să anunțe plătitorul despre acordarea concediului medical și să prezinte certificatul de concediu medical pentru plata indemnizației până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul.

"Perioada pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă este de maximum 45 de zile calendaristice în ultimul an, iar după această perioadă, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu înca-drarea în duratele maxime prevăzute de lege.

Numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 în interval de un an", spun reprezentanții CJAS.

Concedii pentru spitalizarea de o zi

De concediu medical vor putea beneficia, din acest an, inclusiv pacienții care sunt spitalizați o singură zi, în condițiile legii.

"De-acum, potrivit Ordinului CNAS nr. 8/2016, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice", mai spun reprezentanții instituției.

Totodată, de concediu medical pot beneficia și salariatele care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor. Statul le va acorda acestora concediul de maternitate dacă nasc în termen de nouă luni de la pierderea efectivă a calității de asigurat.

Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie, pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3135 secunde