Se reaude glasul roților de tren! Reguli stricte pentru călători și bilete mai puține

989

Articole de la același autor

Pe măsură ce se ridică restricțiile, românii capătă din ce în ce mai multă încredere să călătorească din nou. O parte din trenurile suspendate în perioada stării de urgență și-au reluat cursele, însă cei care se încumetă să plece la drum trebuie să respecte mai multe reguli, astfel încât să se protejeze pe ei, dar să-i protejeze și pe colegii de vagon sau compartiment.

Gara Constanța este încă pustie. Deși de la 1 iunie s-a deschis oficial sezonul estival și nu mai există restricții nici în ce privește deplasările în afara localității, puțini și-au planificat drumuri cu trenul în această perioadă. Majoritatea călătorilor pleacă pentru că au de rezolvat treburi și nu ca să se plimbe sau să-și viziteze rudele.

Ieri, imediat după prânz, am dat și noi o tură prin gară. Toate casele de bilete erau deschise, dar doar vreo două persoane erau la ghișeu. Pe peron, lucrările erau în toi. Sunt refăcute liniile 1 și 2, dar și tunelul care duce către celelalte linii, așa că toți cei care urmau să se îmbarce pentru trenul IR de la ora 14, către București, erau nevoiți să traverseze zona în lucru.

Tineri, vârstnici, cu bagaje mai mici sau mai mari, cu toții erau direcționați de niște panouri scrise de mână către o porțiune pe unde să coboare de pe peron, pe linii, prin pietriș, iar apoi să urce pe peronul de la linia 3, unde îi aștepta trenul. Aici erau supravegheați, la urcare, de cei doi controlori, care le atrăgeau atenția să poarte masca pe toată perioada călătoriei. De altfel, conform regulilor impuse de conducerea CFR Călători, purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura este obligatorie în toate gările, la urcarea și coborârea din trenuri, precum și pe toată durata călătoriei. De asemenea, se recomandă utilizarea mănușilor de unică folosință.

Din păcate, nu toți călătorii înțeleg acest lucru.

"Nu avem mulți călători în această perioadă, dar noi atragem atenția permanent să fie respectate regulile. Și în gară, dar și în tren, li se comunică regulile. În general, oamenii sunt înțelegători, cu unele excepții", ne-a declarat unul dintre cei doi controlori de pe tren.



Familiile își pot lua locuri alăturate


În prezent, se vând locuri astfel încât să se poată păstra distanța recomandată de specialiști. De mâine, însă, CFR Călători va permite familiilor, persoanelor care locuiesc sau lucrează împreună să ocupe locuri alăturate. Persoanele care nu fac parte din aceste categorii vor cumpăra locuri distanțate. De altfel, conducerea companiei de transport recomandă pasagerilor să nu aleagă doar trenurile de la orele de vârf, având în vedere că majoritatea firmelor și instituțiilor au introdus programul decalat pentru angajați.

"Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente și autorizații, și pentru a ne putea astfel dimensiona cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, recomandăm tuturor călătorilor noștri cumpărarea biletelor din timp. De altfel, începând cu data de 3 iunie, cumpărarea cu anticipație a biletelor, înainte de plecare, crește de la 10 la 20 de zile.

În plus, recomandăm cumpărarea online a biletelor de tren, pentru a evita aglomerația la ghișee, casele de bilete și manipularea banilor în numerar. La ghișeu, este indicată efectuarea plății cu card bancar sau telefon, în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru", explică reprezentanții CFR Călători.

Aceștia au precizat că sunt pregătiți din punct de vedere tehnic pentru a repune în circulație și trenurile în trafic internațional. Însă, operaționalizarea acestei decizii este condiționată de obținerea acordului administrațiilor feroviare europene partenere.

Purtarea măștii, obligatorie în microbuz

Dacă aveți drumuri mai scurte de făcut, iar în locul trenului, preferați autocarul sau microbuzul, și aici sunt reguli stricte. Purtarea măștii este prima condiție. Cât despre respectarea distanței, în microbuzele mici, este mai greu de păstrat.

"Sunt oameni simpli, care vin de la țară, cu noaptea în cap, să își rezolve anumite treburi. Nu vor decât să ajungă acasă. Îi luăm pe toți, nu putem să îi lăsăm să aștepte în stație. Sunt două, trei curse pe zi. Ei înțeleg și țin masca pe față. Noi curățăm și dezinfectăm permanent mașina și scaunele, barele", ne-a declarat un șofer din Autogara Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4281 secunde