Se înverzește Constanța? Sute de copaci, arbori și arbuști, plantați în oraș și parcuri

756
Se înverzește Constanța? Sute de copaci, arbori și arbuști, plantați în oraș și parcuri - fotofondcopaci-1539871255.jpg

Articole de la același autor

Mult anunțatele și mult așteptatele plantări de copaci și flori în oraș au început. Primăria municipiului Constanța a anunțat că demarează, în sfârșit, plantările de toamnă.

Astfel, în perioada următoare se va lucra în mai multe zone ale orașului, în parcuri, dar și pe străzi, iar speciile plantate sunt moderne și dintre cele mai diverse.

Săptămâna viitoare, pe malul lacului Siutghiol vor fi puși 100 de plopi chinezești, iar 70 de arbori ornamentali vor ajunge în aliniamentul stradal de pe strada Portiței, reabilitată în primăvara acestui an.

Flori și copaci pentru trei ani

"Primăria Municipiului Constanța a achiziționat material dendro-floricol divers, în acord-cadru pe trei ani. Arborii vor constitui material pentru completarea aliniamentelor stradale în care au fost executate tăieri datorită stării vegetative precare a exemplarelor îmbătrânite sau afectate fiziologic, respectiv datorită lucrărilor de execuție a obiectivelor de utilitate publică aprobate. În acest scop, vor fi abordate străzi precum Ștefan Mihăileanu, Eduard Caudella, I.L. Caragiale, Ardealului, Caraiman, Pandurului și zona centrală situată între bulevardele Mamaia, Tomis și Ferdinand", precizează șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman.

Potrivit acestuia, arbuștii și plantele ierboase vor asigura fondul decorului urban, speciile fiind alese datorită particularităților acestora ornamentale și rezistenței la factorii atmosferici, precum uscăciunea din sezonul estival și poluarea urbană. Acestea vor fi amplasate pe fâșiile verzi stradale, în intersecții și în scuarurile refăcute de Confort Urban.

Trandafiri, lalele, narcise, iriși

"Trandafirii de tip arbuști vor completa scuarurile existente, cei pitici vor decora jardinierele și intersecțiile, iar cei cățărători vor îmbrăca noile pergole amplasate pe faleza Cazinoului și în Parcul Arheologic. Aceștia vor fi comandați și plantați începând cu data de 1 noiembrie. Lotul de flori bianuale a fost deja plantat în data de 15 octombrie în zona centrală, în intersecția dintre bulevardele Tomis și Ferdinand, în proximitatea Muzeului de Artă și la intrarea în Parcul Arheologic, în jurul statuii lui Vasile Pârvan. Având în vedere calendarul perioadei de plantare a florilor anuale, acestea vor completa amenajările propuse în primăvara, respectiv vara anului 2019", mai explică specialistul de la Primăria Constanța.

Din lotul de flori perene, vor fi plantate lalele, narcise, iriși pitici și o parte dintre cele decorative în sezonul rece, din speciile Calluna, Heuchera, Aster (steluță), Helleborus (spânz) și altele câteva mai rezistente și pretabile plantărilor de toamnă.

"În vederea asigurării fondului vegetal necesar, menționăm că toate exemplarele de plante achiziționate au fost previzionate din specii ornamentale de forme și culori variate, cu înflorire și fructificație eșalonată pe parcursul unui an și frunziș persistent și semipersistent, asigurând astfel decorul atât pe parcursul întregului sezon de vegetație, iarna, vara sau toamna, cât și în cel de repaus vegetativ - iarna, rezistente la condițiile specifice de climă și sol", completează George Coman.

Baza stă și în voluntari

Pe lângă acțiunile autorităților locale, o mână de ajutor dau și voluntarii și operatorii economici din municipiu.

Pe 27 octombrie, va avea loc acțiunea voluntarilor Constanța Restart. Pentru a marca Anul Centenarului Marii Uniri, aceștia vor planta 100 de arbori în zona Ramada - Pavilionul Expozițional din Parcul Tăbăcărie. Exemplarele de arbori au fost alese diversificat, în vederea constituirii unor grupuri pe peluzele situate în apropierea lacului, din speciile foioase, cum ar fi plop chinezesc, salcie creață, paltin de câmp și conifere, precum pin negru, ienupăr de Virginia.

În săptămâna 29 octombrie - 3 noiembrie, va fi completat cu paltini aliniamentul stradal de pe bulevardul Aurel Vlaicu, pe tronsonul reabilitat.

De asemenea, acțiunile derulate cu sprijinul operatorilor comerciali vor continua și în perioada următoare, prin plantări de material dendrologic și în zona intrării în stațiunea Mamaia dinspre Năvodari, respectiv pe taluzul dintre Poarta 1 și 2 de acces în Portul Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4911 secunde