SCANDALUL CĂRNII FALSIFICATE / Ce spune Costel Stanciu, președintele de la Protecția Consumatorilor

471
SCANDALUL CĂRNII FALSIFICATE / Ce spune Costel Stanciu, președintele de la Protecția Consumatorilor - 3185691253-1521027238.jpg

Articole de la același autor

Belgia a închis o fabrică mare de prelucrare a cărnii – Veviba, după ce autoritățile de supraveghere a pieței din această țară i-a retras autorizația de funcționare. Ca rezultat al acestei acțiuni, supermarketurile belgiene au scos de la comercializare produsele din carne fabricate de compania în cauză.


"În urma analizelor de laborator, autoritățile belgiene au identificat în carnea de vită tocată, o pastă obținută din carcasa de vită, lucru interzis de legislația europeană. Un angajat al companiei Veviba a mărturisit la postul public de radio belgian, modul în care s-a realizat reetichetarea produselor din carne de vită în vederea ascunderii faptului că aceasta este improprie consumului uman, iar apoi produsele au fost exportate în țări din sud-estul Europei", precizează Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.


Acesta a solicitat ANSVSA-ului să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină. "Conducerea ANSVSA trebuie să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilități minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român", spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.


În replică, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că a fost primită o notificare prin sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje – SRAAF din Belgia, privind neconformități ale unor produse provenite de la o unitate de procesare a cărnii.


"Neconformitățile identificate au fost cele legate de etichetarea necorespunzătoare a produselor (carne de vită congelată) și folosirea ilegală a unor subproduse de origine animală, deșeuri de abator, nedestinate consumului uman. Din informațiile transmise de autoritățile belgiene, lista de distribuție implică, până la data și ora prezentei, următoarele țări: Belgia, Luxemburg și Olanda. În cazul în care România va fi notificată oficial de către Comisia Europeană sau de către PNCSRAAF Belgia, cu privire la o eventuală distribuție pe teritoriul național a acestor produse, ANSVSA va întreprinde măsurile necesare, conform procedurilor, în vederea protejării sănătății consumatorilor", precizează președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5132 secunde