Scandal uriaș într-un bloc din Poarta 6. RADET le-a oprit centrala termică și îi dă în judecată pe locatari

2320
5

Articole de la același autor

Scandal de proporții la blocurile ANL din Poarta 6. Încă de la primele ore ale dimineții, mai mulți locatari ai Asociației OB1 din strada Brizei nr. 1B, cât și celelalte asociații din blocurile ANL au intrat cu forța în centrală, spărgând ușa și nepermițând angajaților Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) să pătrundă în incintă. 


Ei au vrut să facă acolo o serie de modificări neautorizate ale instalației de gaz în camera centralei, motiv pentru care RADET a decis oprirea furnizării apei calde de consum. În plus, locatarii s-au ales cu plângere penală, li se vor cere daune bănești, iar centrala termică nu va mai repornită până ce instalațiile interioare nu vor fi aduse la starea inițială conform proiectului centralei, așa cum aceasta a fost predată de către Consiliul Local Municipal.


Totul a început când administratorul Asociației OB1 din strada Brizei nr. 1, Elena Ifrim s-a înscris, în urmă cu ceva timp în audiență la RADET, ocazie cu care le-a adus la cunoștință reprezentanților regiei că s-au cumpărat niște apartamente în bloc, iar proprietarii doresc să se debranșeze și să-și monteze centrală proprie pe gaz, iar restul locatarilor, care nu sunt proprietari rămân la centrala termică. S-ar părea că femeia nu a vrut să înțeleagă că regimul blocurilor ANL este deosebit, datorită faptului că blocul a fost proiectat cu un sistem de încălzire și preparare al apei calde, individual, astfel încât, apartamentele să aibă asigurat necesarul de căldură și apă caldă de la o centrală dimensionată pentru acest bloc. 


"În urma debrașării unor apartamente din bloc, centrala nu mai funcționează în parametri proiectați, aceasta va merge într-un regim cu pierderi ridicate, iar în cazul în care numărul debranșărilor va crește, centrala va fi scoasă din domeniul de funcționare și nu va mai putea fi utilizată pentru un număr relativ mic de apartamente rămase conectate. Acest lucru a fost adus la cunoștința asociaților de proprietari. Mai mult decât atât, centrala termică este proprietatea Consiliului Local Constanța și a fost dată în adminis-trarea RADET, iar acest lucru înseamnă că noi avem responsabilitatea de a menține în stare de funcționare și la parametri proiectați centrala", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul RADET, Liviu Popa. 


Centrala nu poate fi modificată


El a mai spus că locatarii care vor să se debranșeze au constatat că această centrală are o instalație de gaz care nu asigură și un consum suplimentar. Altfel spus, conducta care alimentează centrala cu gaz nu face față, este subdimensionată, pentru a asigura o cantitate de gaz centralelor din bloc și atunci locatarii au solicitat să li se permită accesul să modifice instalația centralei, în camera centralei, adică s-o supradimensioneze, în așa fel, încât să poată conecta și centralele de apartament în imobilele care se vor debranșa. 


Din păcate, susțin reprezentanții RADET, acest lucru nu este posibil, pentru că ei au obligația legală de a păstra centrala conform proiectului, așa cum au primit-o în administrare și căreia nimeni să nu-i poate aduce modificări neautori-zate. "Lucrătorul RADET care răspunde de zona respectivă și care face verificarea funcționării centralei, a constatat, ieri, că o echipă de instalatori de la firma de gaze MOTAN a pătruns în incinta centralei, iar când s-au apropiat de ușă, el a fost îndepărtat de doi locatari recalcitranți, care nu i-au permis accesul lucrătorului în centrală și s-au apucat, fără să aibă aviz de foc în centrală, să taie conducta de gaz și să facă modificări ale instalațiilor în camera centralei termice a RADET. Ca urmare, angajatul a sunat la 112 și a raportat situația, iar la scurt timp, un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului și ne-a recomandat chiar să facem o plângere penală. Din acest moment, nu mai punem în funcțiune centrala termică, până când vor fi readuse instalațiile la starea inițială. Din păcate, o parte din locatari nu sunt implicați în această activitatea, motiv pentru care, noi ne vom îndrepta atenția numai asupra celor vinovați. Totodată, le vom solicita locatarilor să fie parte alături de noi pentru a cere compensații bănești din partea celor care se fac vinovați pentru nefurnizarea energiei termice", a explicat șeful RADET. 


De partea cealaltă, administratorul asociației cu pricina, Elena Ifrim, a declarat că RADET îi ia pe toți de proști și acum le-a oprit și apa caldă. 


"Noi avem acordul Primăriei și al proprietarilor să facem modificările respective. RADET ne-a furat ani de zile, au câștigat mult de pe urma noastră. Tot ce am făcut noi este legal, nu ilegal, cum spun ei. În plus, lucrările nu au fost efectuate cu firma MOTAN. Apoi, noi nu l-am dat afară pe angajatul lor, dar nu înțelegem de ce alți consumatori, de la alte asociații, care au procedat exact la fel ca noi, au apă și noi nu", a comentat Elena Ifrim.


Comentează știrea

Cucu
6 mai 2017
Centrala de bloc

Alo , stimati ziaristi ! Articolul este interesant , dar incomplet . Nu raspunde la o intrebare fundamentala : care este pretul energiei termice furnizate de aceasta centrala de bloc ? Administratorul spune " RADET ne-a furat ani de zile, au câștigat mult de pe urma noastră " . Explicati cum a furat RADET ? Probabil prin pret .

debransatul
7 mai 2017
poarta sase

Pentru cetatenii din blocul respectiv,pentru presedintele si pentru administratorul lor ,un singur cuvant : LUPTATI !

Locatar
7 mai 2017
RADET

Nu cred ca locatarii trebuiau sa faca asa ceva. Eu am totul platit la zi :| nu mi se pare corect sa nu am apa calda pt ca RADET se cearta cu nu stiu ce trepadusi :| mie cine imi da despagubire pe zilele astea de nespalat? Se stie ca in subsoluri (proiectate ca si buncar) sunt magazii? De asta nu zice nimeni nimic?

Locatar
7 mai 2017
:))

Administratorul este un super tip si o sa se rezolve toata porcaria asta :) daca nu RAEDPP o sa intervina.

Răspuns la: poarta sase
Adăugat de : debransatul, 7 mai 2017
Pentru cetatenii din blocul respectiv,pentru presedintele si pentru administratorul lor ,un singur cuvant : LUPTATI !
Proprietar
7 mai 2017
Solutia

Potrivit Legii 152 din 1998 anl ul este proprietarul centralei termice si a dat o primariei in administrare. Astfel primaria nu avea dreptul legal sa o dea in administrare radet ului ci trebuia sa incheie contract de predtari servicii cu un orestator pentru operarea centralei. Primaria a incalcat legea anl ului cand a dat in administrarea radet ului centrala termica din blocurile anl. Asta este problema. Radet ul nu are competenta si dreturi asupra acelor centrale. Solicitati primariei intrarea in legalitate de a scoate radet ul din acesta treaba deoarece se incalca legea 152 din 1998 Singura solutie este ca asociatiile de proprietari sa solicite primariei sa retraga dreptul de administrare al radet asupra centralelor pentru ca se incalca legea anl ului iar primaria trebuie sa opereze direct centralele prin contracte de prestari servicii iar astfel metrii cubi de gaze consumate centrale pentru a avea caldura proprietarii nu vor mai putea fi transformati in gigacalorie se va plati doar gazul si operarea centralei. Deci la primarie e sutia pentru ca a incalcat legea 152 din 1998

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7602 secunde