Sătui de vrăjeli! Constanța, orașul fără piste de biciclete

1469
Sătui de vrăjeli! Constanța, orașul fără piste de biciclete - fotofondpistebiciclete1-1552858307.jpg

Articole de la același autor

Un kilometru de pistă de bicicletă, hai, poate, cu indulgență, să fie doi kilometri… Atât au la dispoziție constănțenii care vor să meargă pe două roți prin oraș. În rest, mai sunt parcurile și falezele. Ar mai fi și promenada din Mamaia, dar până acolo tot cu bicicleta în cârcă ajungi. Singura pistă adevărată pentru bicicliști din Constanța este cea de pe bulevardul Tomis, de la Capitol în jos, spre Lupoaică. În rest, Dumnezeu cu mila! Fiecare să se descurce: printre pietoni, mașini, autobuze, pe niște șosele proiectate acum zeci de ani, când abia dacă vedeai câte o Dacie, două pe stradă și când se circula o duminică da, o duminică nu, în funcție de numărul par sau impar de înmatriculare. 


Am auzit, de-a lungul anilor, planuri mărețe pentru bicicliștii constănțeni, dar toate au rămas pe hârtie. Pista din Mamaia ar fi trebuit să se unească, încă de acum vreo cinci ani, cu o pistă nouă, în centrul Constanței. 
Fostul primar Radu Mazăre vorbea, la un moment dat, că, pe bulevardul Mamaia, vor fi amenajate piste pe scuarul dintre sensuri, pe spațiile verzi de pe mijlocul șoselei. Acestea ar fi trebuit să fie protejate de restul traficului cu garduri. Apoi, o altă pistă, de 20 de kilometri, trebuia amenajată din centrul orașului până pe digul de larg din Portul Constanța. Niciun proiect nu s-a concretizat… 
Au mai fost propuneri pentru realizarea de piste pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, care să lege Parcul Tăbăcărie de zona Casa de Cultură, sau pe strada Traian și pe bulevardul Marinarilor, mai ales că au fost recent refăcute. Nici acestea nu s-au făcut. Și, din păcate, nici nu se întrezărește prea curând vreo speranță că se vor face piste pentru bicicliști în Constanța. 


Șosele și bulevarde refăcute, dar fără piste 
Recent, a fost refăcut bulevardul Tomis, și pe porțiunea dinspre Capitol spre zona Dacia, însă nu a fost prevăzută o pistă pentru bicicliști. Au fost reamenajate trotuarele, au fost schimbate bordurile, s-au pus stâlpișori, dar la bicicliști nu s-a gândit nimeni, mai ales că astfel s-ar fi putut lega zona respectivă, dinspre Tomis III - Parcul Tăbăcărie, cu pista deja existentă ce duce spre Peninsulă și faleză. 
Și strada Ștefăniță Vodă a fost reasfaltată și reamenajată, însă, nici aici nu s-a găsit o soluție pentru bicicliști, deși artera leagă cartierele noi, în plină dezvoltare, de centrul orașului, și astfel ar fi putut să-i încurajeze pe noii locatari să folosească bicicleta în loc de mașina personală. Practic, din cartierele Constanței, fie ele noi, fie vechi, nu se poate ieși cu bicicleta decât în cârcă sau în portbagaj. Și este suficient să ne uităm cum se circulă pe strada Baba Novac, o șosea cu câte o singură bandă pe sens, principala legătură a celor care locuiesc în zona Energia, Baba Novac, blocurile pentru tineri, Compozitorilor, cu centrul municipiului. Ceva mai la sud, mai este strada Eliberării, care și ea duce spre centru, dar este la fel de îngustă și intens circulată, cu mașini și linie de autobuze. 


O chestiune de civilizație 
"De multe ori, bicicliștii sunt beșteliți de șoferi. Și nu pentru că nu sunt disciplinați sau nu respectă regulile de trafic, ci, pur și simplu, pentru că sunt pe stradă, iar șoferul trebuie să facă o manevră în plus ca să îi depășească. Din păcate, acest lucru ține foarte mult și de civilizație. Trebuie să ne respectăm unii pe alții pe șosele. Mai ales că sunt așa cum sunt. Pe trotuar nu putem merge, pentru că sunt ale pietonilor, dacă nu sunt mașini parcate, iar pe șosele nu avem loc", ne-a declarat Constantin B., din Constanța. 


Constănțenii recunosc că se tem să iasă cu bicicleta zi de zi. Cel mult, ies la o plimbare în week-end, prin parc sau pe faleză. 
"Este periculos și știu foarte bine și din punct de vedere al șoferului cât de dificil este, într-un trafic aglomerat, să fii atent și la bicicliști. Mi-ar fi plăcut ca, mai ales atunci când vremea este bună, să pot merge cu bicicleta, în loc de mașină, dar încă nu avem pe unde. Mi-ar fi plăcut să îi educăm pe copii să folosească bicicleta și pentru că asta înseamnă sănătate și pentru că astfel protejăm mediul înconjurător. Dar la Constanța încă nu este posibil", ne-a mărturisit și Silviu S..


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5144 secunde