"Săptămâna viitoare vom intra în Guvern cu propunerea de act normativ privind despăgubirile pentru pesta porcină"

296

Articole recomandate

Ministerul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind despăgubirile ce se vor acorda în cazul pestei porcine africane, proiect ce va ajunge săptămâna viitoare pe masa Guvernului, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

"Oamenii trebuie să fie despăgubiți, dar și sprijiniți, când această problemă trece, să își repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plătește la cât e peste, dar nu mai puțin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populația pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate", a explicat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul Finanțelor a reiterat că acestea vor fi în în propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.

"Cred că azi îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca săptămâna viitoare să intre în Guvern", a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a subliniat că la rectificare au fost propuse, pe baza calculelor de la Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, sumele necesare a fi alocate la rectificarea bugetară.

"Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit până azi, am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 milioane lei în plus, au fost realocări între instituții cu încă 40 milioane lei către ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar, pe măsură ce analizele se desfășoară calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiți", a mai spus șeful de la Finanțe.

Conform proiectului privind rectificarea bugetară, publicat luni pe site-ul MFP, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor primește în plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfășurarea activităților specifice instituțiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii și combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare față de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2464 secunde