Eroi uitați de autorități!

Salvamarii intră de astăzi în grevă pentru că nu și-au primit salariile

217
Salvamarii intră de astăzi în grevă pentru că nu și-au primit salariile - salvamarplajamamaia-1374507249.jpg

Articole de la același autor

Sunt eroi în fiecare zi. De multe ori neștiuți de nimeni. Salvamarii, căci despre ei este vorba, fac zilnic acte de eroism considerând că își fac doar datoria. În schimb, poate, primesc‚ un simplu mulțumesc de la cei de pe plajă, iar de la autorități ar trebui să primească un salariu. Stau de veghe pe plajă de dimineață până seara, fără să-și permită nici măcar un moment de neatenție. În grija lor e viața a sute de turiști în fiecare zi și nu ezită nici măcar o clipă să se arunce în valuri atunci când văd că este cineva în pericol.

Salvamarii de pe litoralul românesc sunt însă ignorați de guvernanții de la București. Din cauza birocrației ei muncesc de mai bine de trei luni fără să primească niciun ban. O hârtie și o simplă hotărâre blochează în birourile ministeriale lefurile celor care își pun viața în pericol pentru a salva un copil sau un turist in-conștient.

Salvamarii nu și-au primit lefurile de aproape patru luni de zile și au ajuns la fundul sacului. În ciuda tuturor demersurilor făcute de autoritățile locale, Guvernul nu a alocat fondurile necesare pentru plata salariilor lor și singura șansă pentru a se reglementa situația pare să fie rectificarea bugetară din luna august. Însă salvamarilor li s-a terminat răbdarea și, începând de astăzi, sunt în grevă japoneză. Potrivit șefului salvamarilor din stațiunile din sud, George Lipo-veanu, salvamarii vor purta banderole, în semn de protest, dar vor supraveghea în continuare plajele și vor asigura siguranța turiștilor. "Oamenii fierb. Din 23 aprilie nu au fost plătiți. Ei trebuie să-și asigure transportul în fiecare zi, să se descurce fiecare cum poate. Dorim să tragem un semnal de alarmă către autorități pentru a face demersurile necesare deblocării situației pentru ca acești oameni să-și primească banii. Deși vom fi în grevă timp de cinci zile, ne vom face datoria și turiștii vor fi în siguranță. Dacă nici în aceste cinci zile de protest nu se iau măsuri, atunci ne retragem de pe plaje!", a precizat George Lipoveanu.

Cinci zile până la greva generală

Așadar autoritățile de la București au la dispoziție numai cinci zile pentru a rezolva situația și a le plăti salariile salvamarilor. Dacă nu reușesc să grăbească lucrurile în week-end, în vârful sezonului estival, plajele vor rămâne fără salvamari. "Din păcate este un teatru trist care se repetă de zece ani încoace. Este vorba despre o simplă hârtie pe care Autoritatea Națională pentru Turism trebuie să o trimită. Între timp, oamenii nu au din ce să trăiască", a adăugat șeful salvamarilor.

800 de lei, salariu de salvamar

Potrivit acestuia, pe tot litoralul românesc sunt aproximativ 400 de salvamari. Suma necesară pentru plata salariilor lor pe toată vara nu depășește trei milioane de lei. Lefurile sunt oricum scandalos de mici având în vedere responsabilitățile pe care le implică acest job. "Au salarii cuprinse între 800 și 1.000 de lei. Un salvamar cu o vechime de cinci ani, de exemplu, primește 1.000 de lei. Dar oamenii care merită să fie plătiți!", a mai spus George Lipoveanu.

Consiliul Județean Constanța a realizat încă din luna mai proiectul de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei necesare plății salariilor salvamarilor și a asistenței medicale pe plajă. Însă documentul a rămas blocat undeva între Ministerul Turismului și Guvern. Potrivit reprezentanților Autorității Naționale pentru Turism, există speranțe ca, în luna august, la rectificarea bugetară, să fie aprobat și proiectul respectiv. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 Iulie 2013
Stire din Economie : Românii, buluc la mare!
Miercuri, 17 Iulie 2013
Stire din Diverse : Reclamație la salvamar
Pagina a fost generata in 0.5929 secunde