Salată de icre fără icre și cu extract de gândaci. Produsele din comerț sunt pline de conservanți și aditivi periculoși

1759
6
Salată de icre fără icre și cu extract  de gândaci. Produsele din comerț sunt pline de conservanți și aditivi periculoși - fotofondicre-1487955524.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii sunt mari consumatori de pește și icre, chiar dacă doar o mică parte din produsele de pește de pe piață sunt autohtone. Așa că de multe ori ajungem să cumpărăm din magazine, chiar și salata de icre gata făcută. 


Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat în prima decadă a lunii februarie 51 de sortimente de salate de icre fabricate de către producătorii Negro 2000, Doripesco, Ocean Fish, Pescador Grup (Salmaris și Bonito), Peștișorul de Aur, Delta Fish Distribution 2003, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Auchan, Carrefour și Cora. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, iar rezultatele sunt alarmante.


Mai bine de trei sferturi din produsele de pe piață conțin conservanți, trei sferturi conțin acid citric, jumătate au între cinci și șapte aditivi alimentari și o treime au printre ingrediente carmin. Și mai grav este că mai bine de jumătate din sortimentele analizate conțin icre de tarama, adică un amestec de calitate inferioară, de la diferite specii de pești, iar 49 la sută din sortimente au în conținut între 6 și 11 la sută icre.


În loc de icre de crap, icre de tarama
Printre ingredientele regăsite în compoziția salatelor de icre analizate se numără: ulei vegetal de rapiță, apă, amidon de porumb, amidon din cartofi, pesmet, suc concentrat de lămâie, zahăr, proteină din lapte, dextroză, sirop de glucoză, sare, lapți sărați, ceapă pudră. În cele 51 de produse analizate s-au identificat numeroși aditivi alimentari, printre care gumă guar, gumă xantan, acid citric, benzoat de sodiu, acid scorbic, sorbat de potasiu, acetat de sodiu, carmin, extract de paprika și arome. În 18 la sută din produse nu există informații nutriționale pe etichetă.


În topul mărcilor cu cei mai mulți aditivi alimentari se numără icrele de Carrefour, cu șapte aditivi, Bonito, 365 (Mega Image) și Cora, cu șase aditivi, Salmaris, Gran Mare și Negro 2000, cu câte cinci aditivi și Doripesco cu trei aditivi.


Consumatori păcăliți
De asemenea, există salate care nu au deloc aditivi alimentari în rețetă. Este vorba despre salata de icre de crap de la Doripesco, care conține 27 la sută icre de crap, salata de icre de știucă și ceapă de la Gusturi românești - Mega Image, cu 15 la sută icre de știucă și 14 la sută icre tarama sărate, salata cu icre de crap și ceapă de la Gusturi românești - Mega Image, care conține 12,5 la sută icre de crap, 12 la sută icre tarama sărate și 0,5 la sută ceapă, și salata cu icre crap de la Gusturi românești - Mega Image, cu 12,5 la sută icre de crap sărate și 12 la sută icre de tarama sărate.


"Salata de icre realizată în sistem industrial este un produs cu un conținut scăzut de icre de calitate superioară, cu o încărcătură chimică mare, constituită din conservanți, agenți de îngroșare, coloranți și acidifianți. Din păcate, multe produse au denumiri care induc în eroare consumatorul, îi creează acestuia impresia că produsul respectiv conține icre de calitate superioară, dar de fapt în compoziția acestora există și icre de calitate inferioară în cantități semnificative, sub denumirea generică de icre tarama, care nu sunt altceva decât icre cu valoare nutriționala scăzută ale unor specii de pești", explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Comentează știrea

Tzihcac
25 februarie 2017
Unde nu i cap....

Lenea e principalul cumparator al acestor asa zise icre !.Cand am pofta de icre..le cumpar si le pregatesc acasa...

ion
25 februarie 2017
Romania deseurilor

In Romania nu exista, sau nu stiu eu sa existe, o institutie care sa verifice si sa elimine din piata alimentele toxice. Se creaza un cerc vicios in care suntem imbolnaviti ca apoi sa fim tratati cu medicamente scumpe si la fel de toxice.

consumator
25 februarie 2017
discutabil

in franta, la piata, la vanzatorii arabi gasiti sofran cu amestec de 70% ptaf de caramida rosie. adica argila. stiind ca 1kg de sofran costa 1000 euro......dar macar argila este buna la stomac. problema este ca in Europa media de viata intr-un secol a crescut cu 30 de ani.bunicii nostri mancau "sanatos" dar o mierleau la 55-65 de ani. azi la 70 jucam tenis, facem joging si mergem la fetite.....pe cine sa mai credem??? sigur ca sunt si producatori necinstiti, dar nu trebuie sa intoxicam consumatorii ,sa generalizam. dece nu se spune nimic de publicitatea tv unde zilnic se propun medicamente ,pasta de dinti ,regimuri de slabire, toate nule si periculoase? se mai si adauga ipocrit ca daca nu au efect .....sa mergi la doctor.....

Mircea
25 februarie 2017
Sepoate,nu se vrea

Alimentatia proasta duce la gedradarea sanatatii si a capacitatii fizice si psihice umane.Asadar,este clar o problema de siguranta nationala si at trebui ttratata ca atare. Miliarde de euroi s-at economisi daca romanii ar manca sanatos. Nu se vrea. Sunt unii care castiga enorm din bolile si suferintele compatriotilor.Avem ticalosi romani care ne ucid cu buna stiinta,protejati de legi antiromanesti.

Gelu
25 februarie 2017
vedenii mintale

semi-preparatele din magazine sunt foarte bune; nu exista extract de gandaci in alimente; Distractie placuta la manifestatie, dar disciplina si bun-simt trebuie continuat, in curand vom obtine vize gratuite in s.u.a. si alte beneficii u.e. !!

jan
25 februarie 2017
in toate magazinele

salmaris si bnita se vand si la alfabeta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9493 secunde