Să vină turiștii! Plaje noi în Mamaia, Constanța și Eforie

1122
Să vină turiștii! Plaje noi în Mamaia, Constanța și Eforie - fotofondplajamodern-1486301203.jpg

Articole de la același autor

Plajele lărgite din Mamaia, Constanța și Eforie au avut mare succes vara trecută. Mii de turiști au venit să vadă minunea, mai ales că au avut posibilitatea să-și pună prosopul și să stea liniștiți pe nisip, fără să fie obligați să-și închirieze șezlong. Mulți au zis că sunt mai frumoase decât la Malibu și au regăsit plăcerea de a se bucura de soare fără aglomerație și gălăgie.

Ministerul Mediului și-a anunțat încă de anul trecut intenția de a reabilita și celelalte plaje afectate de eroziune, de pe litoralul românesc. În toamna lui 2016, Guvernul de la vremea aceea a aprobat demararea celei de-a doua etape a proiectului de Reducere a eroziunii costiere, a cărei valoare depășește un miliard de lei. Acesta ar trebui să aibă două faze, prima pentru plajele din nord și cea de-a doua pentru cele din sud. Însă proiectul este înghețat deocamdată.

Finanțarea investiției se va realiza, în prima etapă, din Fondul de coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020, Axa Prioritară 5 "Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor", de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse constituite legale.



A fost emis acordul de mediu 


În data de 11 noiembrie 2016, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis Acordul de Mediu, pentru întregul proiect, în care sunt incluse noi zone de protecție, reabilitare și extindere de pe litoralul românesc al Mării Negre: Stavilare (Periboina, Edighiol), Mamaia, Tomis (Cazino), Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai. 


În perioada 25 - 31 octombrie 2016, au avut loc cinci ședințe de dezbatere publică la Constanța, Eforie, Mangalia, Săcele și Costinești, organizate de Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea - Litoral", prin Romair Consulting și Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON. Au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai Custozilor Ariilor protejate din zona proiectului, ai beneficiarului și ai APM și, nu în ultimul rând, ai comunităților locale pe raza cărora sunt propuse lucrările. În cadrul ședintelor, au fost prezentate pe larg proiectul, scopul și obiectivele acestuia, precum și zonele de importanță majoră pentru localnici ce vor intra în lucrări.

Se caută cele mai bune soluții tehnice 


"În calitatea de consultant, Romair Consulting asigură serviciile de asistență tehnică pentru pregătirea proiectului, prin pregătirea aplicației de finanțare, a studiului de fezabilitate cu studii suport în vederea identificării soluțiilor tehnice și a documentațiilor de atribuire a contractelor de lucrări pe cele 11 zone. Consultantul face toate demersurile pentru obținerea acordului de mediu, susținând permanent beneficiarul, atât în pregătirea documentației pentru această etapă importantă în procesul de prezentare a studiului de fezabilitate, trecând prin etapa pe soluții alternative, cât și în susținerea prezentărilor în cadrul ședințelor de dezbatere publică. Proiectul are cel mai mare impact în zona litoralului din ultimii ani și este printre puținele proiecte din România care ajung să fie aprobate prin emiterea de soluții alternative, după aproape un an de la începerea procedurii de mediu", explică Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting.

Plaja Modern, complet reamenajată 


Așadar, dacă procedurile se vor derula fără întârzieri și contestații, proiectul ar putea debuta chiar anul acesta. Lucrările se vor întinde însă pe cel puțin doi ani. În cadrul lucrărilor, plaja Modern va fi complet refăcută, plaja de la Agigea va avea cel puțin 75 de metri lățime, la plajele dintre Eforie Nord și Eforie Sud vor fi chiar și de 100 de metri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4115 secunde