ROMÂNIA, SUB COD ROȘU DE CANICULĂ. De luni ne așteaptă ploi și furtuni!

996
ROMÂNIA, SUB COD ROȘU DE CANICULĂ. De luni ne așteaptă ploi și furtuni! - 20681099l-1501912151.jpg

Articole recomandate

România se află sub COD ROȘU de căldură extremă și COD PORTOCALIU de caniculă. 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării se vor afla și sâmbătă, sub avertizare Cod roșu de căldură extremă, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Constanța se află sub cod portocaliu.


Avertizarea cod roșu de caniculă - care a intrat în vigoare vineri - vizează zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj se vor înregistra și sâmbătă temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Celelalte județe ale țării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 și 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

În București, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă ușor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăși 35 de grade, se va menține până la sfârșitul săptămânii viitoare, în special în București și în toată zona de sud a țării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

De luni seară, sunt posibile ploi și descărcări electrice.

"Disconfortul termic se va menține ridicat și la începutul săptămânii viitoare, pentru că va crește gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariție a averselor însoțite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare", a explicat meteorologul Gabriela Băncilă, citeaza romaniatv.net





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5869 secunde