Risipă sau sprijin pentru copiii sărmani? Elevii vor primi fructe, legume, lapte, produse lactate și cornuri

625
1
Risipă sau sprijin pentru copiii sărmani? Elevii vor primi fructe, legume, lapte, produse lactate și cornuri - fotocornsi-1503069898.jpg

Articole de la același autor

Elevii vor primi din nou, de la toamnă, la școală, fructe, legume, lapte, produse lactate și cornuri. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Guvernului, la sfârșitul acestei săptămâni, după ce a fost votată ordonanța de unificare a Programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli cu Programul Laptele și cornul. S-a născut, astfel, Programul pentru școli, care se aliniază la Programul pentru școli al Uniunii Europene, derulat în perioada 2017 – 2023.


Proiectul vizează distribuirea de fructe și/sau legume proaspete, lapte natural de consum și/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, dar și implementarea măsurilor educative care însoțesc distribuția produselor. "Programul urmărește crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, (prin componenta de educație pentru sănătate obligatorie a acestui program), precum și creșterea consumului de produse locale", precizează reprezentanții Guvernului.


Dincolo de intențiile bune de a-i încuraja pe copii să mănânce sănătos, de a le asigura la școală două gustări gratuite, programul va deveni însă o nouă sursă de risipă a acestor produse. Atâta vreme cât calitatea acestor produse va fi scăzută, cât iaurtul va fi o apă chioară de culoare albă, fructele vor fi pline de găuri și stricate, cornurile vor fi pâine goală, copiii nu le vor mânca, iar toate vor ajunge la gunoi.



"Nu poți să obligi copilul să mănânce ce i se dă de la școală!"


"Finanțarea Programului pentru școli al României va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată repartizate pe județe și municipiul București, și din fonduri externe nerambursabile", se arată în comunicatul Guvernului. Însă, pe lângă aceste norme, programul va trebui să inclusă și niște reguli foarte stricte privind calitatea produselor care le sunt date copiilor, fie că sunt ei de la oraș sau de la țară. Altfel, programul va fi doar o altă gaură în buget.


Orice părinte care merge la școală să-și ia copilul sau să vorbească cu învățătoarea a văzut măcar o dată lăzile pline de lapte și cornuri lăsate pe jos în clasele goale sau coșurile pline cu mere cât nuca și stricate, ocolite de toți elevii. "Este o risipă foarte mare. Femeile de serviciu mai iau din mere, fac compoturi, fac plăcinte, dar cât să ia și ele. La țară, cornurile și laptele sunt date la animale, iar merele zac până se strică. Este păcat de atâta mâncare. Într-adevăr, la sate mai sunt copii care mănâncă la școală cornul și beau laptele, mai iau și pentru acasă, dar sunt doar câteva cazuri într-o școală, restul vin cu pachețele de acasă, cu tot felul de gustări nesănătoase", ne povestea un profesor lunile trecute.


De altfel, multe cadre didactice consideră că atâta vreme cât părinții le vor pune copiilor la pachet prăjiturele, cornuri cu ciocolată, napolitane, cei mici nici nu se vor atinge de laptele și cornul primit de la școală. "Aici este vorba și de educația din familie. Sunt învățători care au interzis pachețelele nesănătoase, cu dulciuri sau cu mezeluri, dar nu poți să obligi un părinte să-i pună în ghiozdan copilului ce consideri tu că este sănătos. Sau să obligi copilul să mănânce ce i se dă de la școală. Pentru că îți sar toți părinții în cap", ne-a mai spus cadrul didactic.




Comentează știrea

BlackBerry
19 august 2017
risipa

De ce nu au scolile cantina?Toate scolile din UE si Asia Ofera la amiaza o masa calda si gratis elevilor inclusive si la elevii de la licee .Avand in vedere faptul Ca in Romania multe mame isi iau viata Ca nu au ce sa ofere pe masa pruncilor.Mai ales Ca guvernul Romaniei se balaceste in lux pe banii nostri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5317 secunde