Revoluție industrială. Rompetrol trece la Industry 4.0

375
Revoluție industrială. Rompetrol trece la Industry 4.0 - rompetrolrafinare-1555002289.jpg

Articole recomandate

Rompetrol Rafinare este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC), o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari. Rafinăria este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. 


"Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială - Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin inițierea unui amplu program de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari", a declarat Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare. 


Cu un cost estimat de circa 4 milioane USD, APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie. 
APC are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică poate asigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor - de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute (calitate, materie primă procesată, alte specificații tehnice etc).


Implementarea soluției digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) - una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinărie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus și la o stabilitate în operare.


Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în patru etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.


Prima etapă a fost inițiată în mai 2018 și a vizat instalațiile de cocsare, hidrofinare benzină și fracționare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanță. În prezent, impactul generat pentru cele trei instalații este unul pozitiv, de circa un milion USD/an.


Compania a inițiat în luna ianuarie a doua etapă a programului de implementare a APC în instalația de cracare catalică și fabrică de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot în 2019 se va iniția și a treia etapă - reformare catalică și hidrofinare petrol, urmând ca până la finele lui 2020 să se fie funcționale toate etapele, inclusiv etapă patru - hidrocracare blândă și hidrofinare motorină.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3589 secunde