"Restaurarea în grabă a Cazinoului Constanța ar putea fi un eșec!"

918

Articole de la același autor

Zilele acestea, au demarat lucrările de punere în siguranță a Cazinoului de pe faleza Constanței. Sau cel puțin așa promitea primarul Decebal Făgădău la sfârșitul lunii septembrie. Edilul spunea atunci că sunt necesare aceste amenajări de punere în siguranță până în momentul

în care încep efectiv lucrările de restaurare.

Între timp, Compania Națională de Investiții a desemnat ofertantul câștigător pentru actualizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, a studiilor și expertizelor realizate în anul 2015. Experții europeni cooptați de organizația Europa Nostra, cea care a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate 7 situ-uri din Europa în 2018, au îngrijorări majore în ce privește modul în care proiectul urmează să fie executat. Aceștia au realizat un raport de evaluare și consideră că sunt multe probleme de proiectare și configurare a imobilului.

"Starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de ceva vreme, nu se cunoaște cu precizie, iar până acum au fost făcute numai studii de fezabilitate. Lipsa de informații clare face ca estimarea costului lucrărilor de reparație a structurii și restaurare a decorațiunilor să fie problematică. Funcțiunea propusă nu pare să fi fost studiată în suficient detaliu, nepermițând luarea de decizii credibile pe termen lung care să determine detaliile noului proiect și alte aranjamente conexe. Noua configurație a clădirii, posibilitatea de a adăuga noi elemente și de a o moderniza pentru a o aduce la standardele actuale nu au fost încă definite în detaliu", se arată în raportul semnat de mai mulți experți europeni.

Strategia propusă de aceștia constă în actualizarea Studiului de fezabilitate în limita sumei de 50.000 de euro înainte de aprobările finale și de începerea licitației pentru realizarea proiectului.

Raport dificil de la experți

La rândul său, europarlamentarul Mircea Diaconu solicită Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI), și Primăriei Municipiului Constanța să nu demareze lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța fără actualizarea și finalizarea studiilor necesare unei renovări adecvate a clădirii. În consecință, deputatul propune extinderea acordului privind transferul de responsabilitate pentru lucrările de proiectare și construcție a Cazinoului pentru a permite detalierea prealabilă a lucrărilor și a evita, astfel, încă un eșec în ceea ce privește restaurarea monumentelor istorice din România.

Respectivul acord este valabil până la începutul anului 2019, iar informațiile referitoare la starea clădirii și la măsurile necesare pentru luarea de decizii credibile pe termen lung nu sunt suficient detaliate, aceasta fiind una dintre concluziile raportului tehnic și financiar redactat și făcut public recent de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și de Institutul Băncii Europene de Investiții.

"Cazinoul nu a mai fost renovat din anii ’80. Fac și eu, la fel ca mulți alții, presiuni pe acest subiect, de ani de zile. Am participat, în luna iunie, la vizita de lucru de la Constanța a experților de la Europa Nostra și de la Banca de Investiții. Aș fi cel mai fericit dacă lucrările pentru restaurarea Cazinoului ar începe mâine, dar numai în condițiile în care este recunoscută natura complexă a restaurării și modernizării acestei clădiri. Cum să nu implici experți Art Nouveau în restaurarea celui mai cunoscut edificiu Art Nouveau din România? Cum să te apuci de restaurare fără să cunoști scopul și modul de folosință a clădirii în final?".

Raportul Europa Nostra atrage atenția asupra faptului că lipsa de informații face dificilă estimarea costurilor lucrărilor și nu oferă nicio garanție în ceea ce privește restaurarea cu succes a acestui monument istoric.

"Din păcate, ne-am obișnuit cu «merge și așa»... Continuând seria restaurărilor de fațadă și a mutilării patrimoniului nostru național, vom ajunge să trăim într-o țară tot așa, de fațadă...", a menționat eurodeputatul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9063 secunde