Renaște Casa Embiricos. Fostul Palat al Navigației, reabilitat și transformat în incubator de afaceri

1772

Articole de la același autor

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Constanței renaște. Casa Embiricos, fostul Palat al Navigației, va fi reabilitată de Primăria Constanța și va fi transformată în incubator de afaceri. Imobilul cu o arhitectură unică va împlini, în 2022, 100 de ani și va găzdui sediul mai multor companii tinere, din industria creativă.


Geamuri sparte, tâmplărie ruptă, tencuială căzută. Așa arată astăzi Casa Embiricos, pe vremuri o importantă clădire a unor oameni de afaceri. Ani de zile, clădirea cu patru etaje și mansardă, de pe strada Nicolae Titulescu nr. 13, realizată în stilul Art Nouveau, a fost adăpost pentru zeci de familii de romi, care nu numai că nu au îngrijit-o, dar au și devastat-o, distrugându-i ornamentele și detaliile arhitecturale. Ulterior, autoritățile locale s-au hotărât să o renoveze și să o pună în valoare.
"În ultimii ani, am tot căutat soluții de finanțare pentru lucrările necesare Casei Navigației - Casei Embiricos. Am încercat cu programul de reabilitare monumente, cu programul de creștere a eficienței energetice, am încercat să o transformăm într-o casă a societății civile, astfel încât în această clădire să regăsim asociațiile și structurile socio-profesionale din municipiul Constanța. În cele din urmă, ne-am asumat un proiect unic pe regiunea de sud-est, astfel încât celebra clădire va deveni incubator de afaceri", a explicat primarul Decebal Făgădău.


Este vorba despre un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, iar valoarea este de aproape cinci milioane de euro. Practic, după ce clădirea va fi reabilitată, modernizată și dotată, ea va fi transformată într-un incubator de afaceri modern, care se dorește să devină primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a României. Incubatorul va putea găzdui 17 întreprinderi mici și mijlocii nou înființate și peste 160 de persoane cărora le va putea fi oferită, gratuit, consultanță în managementul și dezvoltarea afacerilor, în servicii juridice și de contabilitate.


"Suferim la capitolul antreprenoriat!"
"Zona peninsulară este inima orașului și trebuie să utilizăm fondurile structurale pentru a adăuga valoare atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere al vieții socio-economice. Este un moment important în care administrația, componenta privată structurată la nivelul  Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură își dau mâna, împreună cu Zona Metropolitană și își asumă o cofinanțare a acestui proiect. Palatul Navigației se pregătește ca în 2022 să aniverseze 100 de ani de la momentul în care s-a pus piatra de temelie și mi-aș dori ca acest moment să  găsească clădirea renovată și plină de viață", a declarat edilul, ieri, la semnarea contractului de finanțare.


În cadrul proiectului, Primăria Municipiului Constanța va asigura aproape jumătate din finanțarea pentru restaurarea clădirii, în total fiind vorba despre aproximativ 2,9 milioane de euro, Camera de Comerț Industrie Navigație și Agricultură Constanța va asigura aproape jumătate din cei 1,9 milioane de euro necesari pentru dezvoltarea incubatorului de afaceri, iar Zona Metropolitană va asigura aproape jumătate din cei 100.000 de euro necesari pentru serviciile gratuite oferite firmelor găzduite de incubator.


Decebal Făgădău face un apel atât către mediul de afaceri cât și către mediul universitar de a construi o clasă de antreprenoriat autohtonă. "Suferim la acest capitol. Vedem că zona Constanței este axată mai mult pe servicii în viața orașului, iar pe zona de port vedem companii din ce în ce mai mari. Tocmai de aceea, pe zona de incubator cred că trebuie să continuăm nu doar cu această clădire, ci să fim curajoși și să venim în cât mai multe zone din oraș, astfel încât să profilăm viitorul economic al orașului nostru", a completat primarul Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8645 secunde