Regulament draconic. "Toți gherțoii sunt taximetriști. Se comportă și miros urât!"

4740
Regulament draconic.

Articole de la același autor

Taximetriștii constănțeni care nu respectă regulile de conduită sau nu își schimbă mașinile mai vechi de 10 ani ar putea dispărea de pe piață. Autoritățile locale pregătesc un nou regulament pentru serviciul de taximetrie din municipiul Constanța, mult mai dur, care prevede sancțiuni mai aspre, dar și mai puțini taximetriști în oraș.

În prezent, se derulează discuții între reprezentanții Primăriei Constanța și cei ai Camerei Taximetriștilor Constanța, însă documentul ar putea fi gata până la finele lunii noiembrie și să intre în vigoare înainte de vara viitoare.

"Este un regulament draconic cu sancțiuni, dar și lucruri care mai trebuie negociate. Vor să reducă numărul taximetriștilor de la 1.890, la 1.242, număr care reiese conform ultimului recensământ. Se reduce numărul taximetrelor, dar nu printr-o selecție, ci prin sancțiuni. Regulamentul va fi drastic, ca urmare a sancțiunilor, se vor face suspendări ale autorizațiilor și apoi anularea lor", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, Lică Neagu.

Potrivit acestuia, va fi introdusă ținuta obligatorie, cu pantaloni de stofă, cămașă și haină sau pulover, în funcție de anotimp. De asemenea, vor fi reguli mult mai dure în ce privește starea tehnică a mașinilor de taximetrie.

"În noul regulament va fi prevăzut faptul ca, în momentul în care autoturismul împlinește 10 ani de la fabricație să fie înlocuit. Exista și până acum o măsură asemănătoare, însă, se putea prelungi autorizația cu încă cinci ani, dacă reautorizarea se făcea cu puțin timp înainte ca autoturismul să ajungă la 10 ani. De aceea am ajuns să avem niște rapandule de mașini pe stradă. Acum nu va mai fi posibil acest lucru", a explicat Lică Neagu.

Măsuri necesare

În ce privește comportamentul, și aici vor fi reguli noi. "Firmele de taximetrie nu vor mai avea voie să angajeze șoferi fără atestat. Până acum acest lucru se cam trecea cu vederea. Ceea ce ne deranjează însă și acolo va trebui să mai negociem cu reprezentanții Primăriei Constanța, este faptul că vor să facă un fel de recuperare de bani cu noi. Adică pentru viza anuală, pe lângă celelalte acte necesare pentru a o obține, va fi prevăzută și o declarație de la SPIT că persoana respectivă nu are datorii. Dacă pentru firme mi se pare normal să se ceară acest lucru, nu pot accepta însă să se ceară și pentru șoferi. Păi vom rămâne fără taximetriști. Au atât de multe datorii, încât nu vor avea cum să le plătească în șase luni, până intră în vigoare regulamentul. Cei care sunt persoane fizice autorizate au obligația să plătească lunar impozitul și contribuția la sănătate. Dar ei nu plătesc. O să ne trezim că mulți nu vor mai primi viza anuală din cauza datoriilor", este de părere președintele Camerei Taximetriștilor.

Deși recunoaște că noul regulament este unul draconic, Lică Neagă consideră că multe din măsuri erau necesare.

"Din păcate, avem mulți taximetriști care se comportă urât, se îmbracă nepotrivit, miros urât. Toți gherțoii sunt taximetriști. Am stabilit un tarif convenabil pentru ei și, cu toate acestea, tot pun «maimuță» (n.r. un dispozitiv artizanal folosit ilegal de unii șoferi pentru a crește prețul cursei) și îi păcălesc pe oameni. Mai sunt și din cei cu licențe anulate, dar îi vezi pe stradă. Cer niște sume aberante, de trei ori mai mari. Și mai sunt situații jenante. Vrei să pui o geantă în portbagaj, nu ai unde, că are numai bidoane și ce mai țin ei pe acolo. Nu e normal așa ceva. Primăria vrea un serviciu de calitate și asta trebuie să oferim!", a completat Lică Neagu.

Unde reclamați un taximetrist incorect sau nepoliticos

Dacă vreodată nimeriți într-un taxi murdar sau al cărui șofer vă vorbește urât ori nu punem ceasul, puteți face o sesizare la Dispeceratul Direcției General Poliția Locală Constanța, la numărul de telefon 0241/484.205. De asemenea, puteți trimite sesizarea, însoțită de fotografii, prin intermediul aplicației whatsapp, la numărul de contaxt 0799/606.142.

"Șoferii prinși că nu pornesc aparatul de taxat sunt amendați de Poliția Locală cu 2.000 de lei, ca să se învețe și să nu mai fure. Iar, conform noului regulament, la două amenzi o se va suspenda licența între o lună și trei luni. La două suspendă în doi ani, i se anulează autorizația. Astfel vor dispărea cei care nu înțeleg să-și respecte clienții și să facă o activitate corectă", a încheiat președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9543 secunde