Raluca Turcan: În România, Educația rămâne unul din cele mai subfinanțate sectoare

130
Raluca Turcan: În România, Educația rămâne unul din cele mai subfinanțate sectoare - eleviscoalaprofesoridwo4tcu9q710-1565695398.jpg

Articole recomandate

Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, susține că tăierea unui miliard din bugetul Ministerului Educației transmite "un mesaj cinic" din partea Guvernului: "Nu ne pasă de ceea ce se întâmplă în Educație!". Turcan cere ca portofoliul să fie preluat cât mai curând de o persoană cât mai competentă.


"Miliardul de lei tăiat de Guvern de la Educație cu mai puțin de o lună înainte de începerea anului școlar transmite un mesaj cinic din partea PSD-ALDE: «Nu ne pasă de ceea ce se întâmplă în Educație!». Justificarea acestei tăieri este revoltătoare și arată lipsa proiecție a Guvernului. Viorica Dăncilă a explicat în ședința de guvern că acești bani erau prevăzuți pentru programul «Merg la școală», dar că acesta nu a fost implementat! Faptul că acest program atât de benefic nu a fost aplicat mai denotă și o lipsă îngrijorătoare de interes pentru ceea ce se întâmplă în educație. Într-o țară în care rata abandonului școlar este atât de mare, orice suport financiar pentru copiii care provin din familii defavorizate ar fi contat", a scris, marți, pe Facebook, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, în România, Educația rămâne unul din cele mai subfinanțate sectoare.

"Avem copii care învață în școli neterminate și supra-aglomerate, avem săli de clasă care stau să se prăbușească, școli cu toalete în curte, avem elevi care primesc hrană de 2 lei/zi. Toate acestea în anul 2019! PSD nu a urmărit și nu urmărește cu adevărat să facă investiții, să îmbunătățească ce este de îmbunătățit și să aducă sistemul educațional românesc mai aproape de sistemele performante din Uniunea Europeană. PSD nu vrea să facă acest lucru pentru că se teme. Pentru că educația este cel mai mare dușman al lor, pentru că oamenii educați nu se vor lăsa mințiți și manipulați", a mai scris Turcan.

Deputatul liberal susține că este imperativ ca portofoliul de la Educație să fie preluat cât mai curând de o persoană cât mai competentă.

"Altfel, tindem să pășim pe un drum fără cale de întoarcere, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi copiii noștri!", a mai scris Turcan.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la începutul ședinței Executivului, că Guvernul va adopta rectificarea bugetară, "Este o rectificare pozitivă", a apreciat premierul, precizând că se asigură bani pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, dar și pentru continuarea investițiilor "în domeniile prioritare".

Aceasta a firmat că se va reduce cu un miliard bugetul Ministerului Educației, dar "educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4 la sută față de anul 2018".

"Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educației Naționale se referă, în principal, la programul «Merg la școală» care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an", a mai afirmat premierul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2837 secunde