Racordarea la rețeaua de gaze: alternativă salvatoare sau țeapă de zile mari?

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 22 Noiembrie 2017 4727
Mii de constănțeni au renunțat numai în această toamnă la încălzirea centralizată și s-au racordat la gaze. Varianta este preferată atât de cei care stau la curte și până acum aveau alte surse de încălzire, dar și de cei care stau la bloc. Asta deși mulți specialiști avertizează că, pe termen lung, varianta încălzirii cu gaze naturale nu va mai rămâne una dintre cele mai ieftine, așa cum este în prezent.

Primăria Constanța dă certificate de urbanism și autorizații de construcție pe bandă rulantă pentru branșamente la rețeaua de gaze. În luna noiembrie, până acum, au fost emise deja 15 autorizații de construcție pentru asociații de proprietari, multe dintre ele incluzând mai multe blocuri. Asta după valul din octombrie, când 58 de asociații de proprietari, adică cel puțin 58 de blocuri, au primit avize pentru branșamente și avalanșa din septembrie, cu 55 de autorizații pentru asociații de proprietari și alte 30 pentru proprietari particulari. Și nu le mai punem la socoteală pe cele emise în lunile de vară, când s-au și făcut o mare parte din lucrări.

Cifrele par să-i contrazică pe cei de la RADET, care susțin că numărul debranșărilor de la sistemul centralizat de încălzire a scăzut semnificativ. Asta după ce, în anii anteriori, chiar directorul Liviu Popa recunoștea că numărul solicitărilor depășise chiar și cele mai pesimiste așteptări.

„Merită toți banii, până la ultimul bănuț!“

De altfel, este binecunoscută reticența RADET cu privire la renunțarea la încălzirea centralizată. Directorul Liviu Popa a subliniat ori de câte ori a avut ocazia că debranșarea nu este o soluție de viitor. Potrivit acestuia, proprietarii apartamentelor nu sunt bine informați cu privire la costurile reale ale instalării de centrale termice de apartament, în sensul că, pe lângă costul redus al facturii de încălzire, trebuie să se aibă în vedere și amortizarea investiției, întreținerea centralei, creșterea prețului gazelor naturale, cât și preconizata taxă de mediu care va fi plătită de fiecare deținător de astfel de centrale termice.

„Chiar dacă la început este o investiție semnificativă, merită toți banii, până la ultimul bănuț. În primul rând pentru confortul tău și al familiei tale. Nu mai depinzi de sistemul de încălzire, de vecini, dacă vor sau nu să se dea drumul la căldură. Ai apă caldă instant, nu trebuie să lași robinetul să curgă 15 minute, ca să poți să faci un duș de 5 minute. Și mai sunt și avariile. Sunt foarte multe, ba nu ai apă caldă, ba nu ai căldură”, ne-a povestit Alexandru Mirea.

Alții susțin că prețul face diferența și că nu se pot compara facturile la încălzire centralizată cu cele la gaze naturale.

„Locuim într-un apartament mare, cu patru camere. Numai încălzirea, la RADET, ne ajungea, în fiecare lună de iarnă, cel puțin 1.000 - 1.200 de lei. Bineînțeles, cu toate inconvenientele deja cunoscute, avarii și apă caldă cu porția. Toți vecinii erau nemulțumiți, așa că am hotărât să renunțăm și să aducem gazele pe scară. Acum facem economie la butelie, care era în jur de 65 de lei pe lună, și plătim 25 de lei la gaze, iar la încălzire, avem până acum în jur de 150 - 200 de lei, pentru octombrie și jumătate din noiembrie. Da, pentru mine și bugetul familiei mele este o diferență uriașă, o sumă pe care nu mai trebuie să o dau la RADET sau la CET sau Dumnezeu știe unde se duceau până acum banii mei”, ne-a mai spus și Corina Radu, o constănțeancă din zona Trocadero. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei