Protest inedit la Delfinariul Constanța! Trei activiști au sărit în bazinul delfinilor

853
6
Protest inedit la Delfinariul Constanța! Trei activiști  au sărit în bazinul delfinilor - fotofonddelfinariu-1503840305.jpg

Articole de la același autor

Mii de copii și părinți au fost, vara aceasta, la Delfinariul Constanța. În zilele cu nori, turiștii au stat ore în șir la cozi care s-au întins pe sute de metri pe bulevardele Mamaia și Soveja, pentru a-i putea admira pe delfinii jucăuși. Au fost bătute astfel record după record, la numărul vizitatorilor, din toată istoria Delfinariului Constanța.

Sâmbătă după-amiază, în timpul unui spectacol cu sute de oameni în public, trei persoane au sărit în bazinul unde se jucau delfinii. Deși mamiferele nu au părut afectate de musafirii lor, activiștii nu s-au grăbit să iasă din bazin, arătându-le spectatorilor pancarte cu mesaje precum "Marea este casa delfinilor". Abia când au sosit și polițiștii, cele trei persoane au ieșit din bazin și au fost escortate afară, în huiduielile oamenilor din gradene.

Ulterior, poliția a stabilit că este vorba despre doi bărbați de 32 și 33 de ani, unul din Olanda și unul din Eforie, precum și de o femeie de 28 de ani, din Cluj, care susțin că sunt activiști pentru drepturile animalelor. Aceștia au fost sancționați de poliști cu amenzi contravenționale de câte 1.500 de lei fiecare.

Directorul Delfinariului Constanța a anunțat însă că îi va acționa în judecată pe aceștia, pentru că au pus în pericol sănătatea și chiar viața delfinilor.

"Conservaționiști de laptop"

"Sâmbătă, la spectacolul de la ora 15, au pătruns în complex mascați în vizitatori, plătind bilet la intrare, niște infractori care și-au lepădat hainele și au sărit în apă, în timpul reprezentanției, printre delfini, riscându-le viața din două puncte de vedere. În primul rând, speriindu-i, în al doilea rând, nedezinfectându-se înainte de a intra la delfini în apă. Noi, de fiecare dată când aducem un om străin sau chiar noi, când intrăm în contact cu delfinii, ne dezinfectăm pe mâini, pe picioare. Nivelul clorinării este minim pentru a fi bunăstarea lor neafectată, iar aceste animale acvatice sunt sensibile la bolile transmise de mamiferele terestre", a declarat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă.

Mai mult decât atât, activiștii ar fi luat găleata cu pește și ar fi aruncat-o pe fundul bazinului.

"Au riscat faptul ca aceste animale, încercând să se ducă după pește, să se lovească de fundul bazinului. În natură este nisip, aici este beton, se pot lovi. Toate acestea sunt excese de zel ale unor organizații conservaționiste, pe care îi numesc conservaționiști de laptop, care nu înțeleg situația reală a animalelor din natură, care suferă în natură de ingerințele noastre. Animalele din grădini zoologice, delfinarii sunt utile în sensul legării unei stări sensibile față de animale și informării față de viața acestora. Nu putem să ajunge să știm de animale dacă nu putem intra în contact cu acestea, măcar vizual, în condițiile în care putem învăța despre și de la ele. În țările în care delfinariile nu mai există, cunoștințele despre delfini sunt limitate, responsabilitatea pe măsură și ea limitată", a mai spus directorul Delfinariului.

Din 2003, nu se mai iau delfini din natură

Potrivit acestuia, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii se va îndrepta penal împotriva celor trei activiști.

"Acești infractori sunt finanțați de organizații conservaționiste ce realizează acțiuni excesive împotriva delfinariilor. Trebuie să dăm un exemplu de grijă față de aceste animale, de responsabilitate, fiindcă noi suntem responsabili, îi avem aici și trebuie să avem grijă de ei. Sunt animale care s-au născut în captivitate, nu ar putea fi eliberate sub nicio formă și sub nicio condiție fiindcă nu se pot hrăni decât sub controlul uman, numai de către antrenor. Ei nu au cum să mănânce, să vâneze singuri peștele. Noi suntem membri ai unor convenții internaționale, CITES și ai acordului Accobams, care respectă cetaceele din natură, și ne conformăm Legii pescuitului, lege organică a țării noastre, astfel că din 2003 nu mai luăm delfini din natură, ci numai delfini născuți în captivitate, în condiții de control uman. Aceste animale au scopul de a folosi învățării, legării sentimentale a publicului față de cele puține care au mai rămas în natură și care și ele sunt sub responsabilitatea noastră", a completat dr. Adrian Bîlbă.

Comentează știrea

Dan
28 august 2017
Incident Delfinariu

Dl.Balba văd că v-ați găsit cuvintele potrivite și nu ați mai dat-o in bâlbâieli...ca în momentul incidentului... să dați "ordine" polițiștilor să îi incatuseze pe protestatari dă dovadă că aveți o mentalitate grandomana...îmi facusem o impresie bună despre dneavoastra...copiii s-au speriat mai mult de spusele dvs decât de protestatari...

Cititor
28 august 2017
Protest prostesc, nu inedit

Cine stie ce boli venerice sau de piele posedă cei care s-au aruncat in bazin?

un cititor
28 august 2017
pedepse mai mari

Pentru astfel de protestatari pedepsele ar trebui să fie mai mari. Ce fac ei seamănă cu ce fac teroriștii. Dacă văd că pedepsele sunt mici mâine le vin altfel de idei. Putem să o vedem acolo în apă și pe soacră-mea supărată pe primar sau pe mai cine știe. Chestia cu delfinii e vrăjeală. Iată doar un exemplu: 26 mai 2017 - Șase pui de delfini au fost găsiți morți, joi, pe plaja din Năvodari, aproape de nordul stațiunii Mamaia.. Postat pe 26 mai 2017.

Daniel
28 august 2017
Bravo lor! Se pare ca inca mai avem oameni printre noi!

In sfarsit, se pare ca vrem sa ajungem si noi o tara civilizata ! Cred ca suntem printre ultimele natii din Europa care mai se imbulzesc (ca o turma! sic!) sa vada cum animalele sunt exploatate si chinuite pe la delfinarii, circuri, gradini zoologice, etc. Cand toata lumea se trezeste si realizeaza ca toate fiintele de pe Planeta au dreptul la o existenta demna (si in special mamiferele acvatice cum sunt delfinii, orca, balenele, care sunt extrem de inteligente si au o viata sociala foarte dezvoltata, suferind enorm atunci cand sunt luate cu forta din cadrul grupului lor social), la noi parintii, care ar trebui sa le explice acest lucru copiiilor si sa-i indemne sa protejeze si sa respecte animalele, dau buluc la asa-zisele "spectacole" de prost-gust si inumane. S-a dat legea interzicerii animalelo la circuri, dar pe cand si o lege care sa interzica si acest ultim bastion al suferintei, numit Delfinariu ? Gata, ajunge, suntem in secolul 21 si ar trebui sa evoluam intelectual, luand exemplu chiar de la fiintele pe care le chinuim in mod grotesc. Delfinii in mediul lor natural - marea - parcurg zilnic sute de kilometrii - iar noi ii inchidem intr-un bazin amarat si murdar - cum s-ar simti cei din tribune daca ar fi inchisi pentru toata viata intr-0ocamera de cativa metri patrati ? Vor "distractie" ? Pai sa se arunce dupa minge domnul Bilba si dresorii - au garantat un peste de la noi!

Edi
28 august 2017
Serois ?

Pai atunci, dle Bilba, hai sa va punem si pe Dvs intr-o cusca sau bazin si sa vedem ce am putea invata de la Dvs., fiindca sigur nu am putea sa avem o legatura sentimentala! Ciudat mod de a "ajuta" animalele, tinindu-le in captivitate si exploatandu-le COMERCIAL! Vedeti ca de cativa ani s-a inventat Internetul, realitatea virtuala si altele asemenea, prin care se pot invata mult mai multe despre speciile in pericol decit vizitand "lagare" gen delfinarii, sea-world-uri, circuri, gradini zoologice, etc. Apropo, si problema pe care o tot fluturati cu aiureala aia de "program de terapie asistata pentru copii" nu vi se pare ca seamana izbitor cu ceea ce fac japonezii cand ucid balenele pentru consum si ne aburesc ca cica o fac in scop stiintific si de cercetare ? Ce terapie poate fi pentru un copil sa vada un animal chinuit si tinut in captivitate ? Poate doar daca vrei sa faci din el urmatorul Jack Spintecatorul...Mai degraba spuneti ca nu vreti sa va pierdeti scaunul prin inchiderea si desfiintarea acestei orori numita Delfinariu...Bravo celor care au avut curajul sa va arate realitatea spre care se indreapta omenirea secolului 21 - o lume in care toate fiintele Planetei au dreptul la viata libera si demnitate. Dar se pare ca asa-zisa Dvs. cultura stiintifica a ramas undeva prin Evul Mediu si e greu de crezut ca mai puteti evolua.

Adi
28 august 2017
UN MINCINOS!

Domnule Bilba (nume predestinat?), nu credeam ca o persoana in pozitia Dvs. poate minti cu atata nerusinare. Asa cum spunea cineva pe aici, cred ca sunteti un adept al politicii japoneze de ucidere si torturare a mamiferelor marine in scopuri "stiintifice", fiindca altfel nu imi pot explica cum o persoana cu pregatire stiintifica (?) poate face apologia tinerii in captivitate a unor fiinte doar pentru niste asa-zise "beneficii" (foarte indoielnice) pentru rasa umana : toate cunostiintele noastre despre animale au fost dobandite de-a lungul timpului prin observarea si cercetarea in mediul lor natural de viata si in libertate - cum poti evalua adevaratul comportamentul al unor fiinte daca le inchizi in cativa metri patrati de cusca sau bazin si le scoti din mediul lor social ? Noroc ca asemenea ineptii pe care le debitati sunt anulate de o simpla cercetare pe Internet (asta pentru cine doreste cu adevarat sa afle adevarul!) Iar pentru cultura Dvs, aflati ca tarile care au inchis si inchid in continuare delfinarii si Sea Worlduri sunt si cele care au cele mai multe cunostiinte despre viata mamiferelor marine si care au realizat (pe baza acestor cunostiinte) ca tinerea lor in captivitate este o greseala enorma. Dar se pare ca postul si remuneratia Dvs. sunt mai importante decat bunastarea acestor fiinte extraordinare. Pacat, fiindca ma asteptam ca un om de stiinta sa puna mai presus adevarul decat portofelul...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4718 secunde