Proiect de lege pentru combaterea infracțiunilor de mediu, depus de USR

172
Proiect de lege pentru combaterea infracțiunilor de mediu, depus de USR - dddd-1583754838.jpg

Articole recomandate

Uniunea Salvați România depune astăzi, la Parlament, un proiect de lege privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), instituție care ar urma să combată la nivel național nerespectarea legislației în acest domeniu, relatează Agerpres. Proiectul de lege, inițiat de parlamentarii Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cornel Zainea, George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu, prevede ca Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu să fie o instituție pe modelul DIICOT. DIIM ar urma să funcționeze în cadrul Parchetului General și să fie condusă de un procuror-șef, numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM.

Numărul maxim de posturi prevăzut de proiect este următorul: 295 de posturi de procuror, 40 de specialiști, 270 pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor antipoluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

"Noi propunem înființarea unei noi direcții specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii. Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție", a declarat senatorul George Dircă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2543 secunde