Primarul din Târgu Mureș, chemat la CNCD. Vezi motivul!

de Cuget Liber Marţi, 14 Ianuarie 2020 124
Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, care a propus "introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii”, a fost chemat săptămâna viitoare la audieri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). "Atitudinea primarului mă duce cu gândul înapoi în istorie și e trist", a declarat șeful CSNCD, Asztalos Csaba.

Invitația de a veni la audieri a fost transmisă la sediul primăriei marți dimineață, a spus, la Digi 24, președintele CNCD. "Vorbim de posibile fapte de discriminare, de posibil discurs de ură, încă nu am luat o decizie, pentru că nu am făcut audieri. Vom analiza aceste declarații, postarea pe Facebook are un conținut, prima reacție un cu totul alt conținut", a declarat Asztalos Csaba.

El a transmis un mesaj în contextul alegerilor locale din acest an, în sensul de a fi prevenite astfel de declarații și a îndemnat la respect. "Avem în legislație protecția copilului și sunt și exemple de bune practici, dar trebuie să discutăm respectabil despre aceste subiecte de interes public. Atitudinea primarului (Dorin Florea - n.r.) mă duce cu gândul înapoi în istorie și e trist. Nu așa aplicăm politici publice, știu că suntem în an de campanie, și el candidează, e problema lui. Dar să prevenim generarea unor astfel de spețe și să ne respectăm reciproc. Transmit un mesaj către actorii publici politici să trateze acest an electoral cu mai multă responsabilitate!", a declarat președintele CNCD. Asztalos Csaba declara luni seară pentru HotNews.ro că CNCD s-a autosesizat după declarațiile primarului din Târgu Mureș pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie.

Dorin Florea a propus, într-o postare pe Facebook, „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii”. Viitorii părinți ar trebui să facă dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, a unei situații financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinți trebuie să aibă un nivel de educație minim stabilit prin lege și, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte. Dacă cuplurile fac totuși copii și nu îndeplinesc condițiile de mai sus, atunci statul ar trebui să îi preia pe cei mici.

Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea susține că propunerea sa nu este „radicală deloc”, fiind una despre care a mai vorbit și în trecut. El a precizat că „statul încurajează nemunca” și că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”. Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea roma, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frica în ei” și n-or să facă copii doar pentru bani. „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (...) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el, precizând că „dacă văd trei copii la cerșit, în rețele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat și să las pe seama Justiției”.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei