Prima zi de școală îi falimentează pe părinți. "Se cer bani, bani și iar bani!"

12738
13
Prima zi de școală îi falimentează  pe părinți.

Articole de la același autor

Mai este doar o săptămână până ce primul clinchet de clopoțel va aduna toți copiii, cu mic cu mare, în fața învățătorilor și a profesorilor, pentru a începe un nou an școlar, cu bune și cu rele. Anul acesta, școala va începe luni, 11 septembrie, așadar, au mai rămas câteva zile pentru ca părinții să pună toate lucrurile la punct. 


Copiii mai mari sunt nerăbdători să își revadă colegii, așa că numără pe degete zilele ce au mai rămas până luni. Cei mici, ce vor intra în clasa pregătitoare, sunt prea mici ca să anticipeze ce-i așteaptă, însă părinții știu deja ce va urma. Mulți dintre ei deja au cumpărat tot ce și-au notat pe lista de cumpărături, dar mai sunt mulți cei care vor lua cu asalt supermarketurile și în această săptămână. 


Prin buzunarele părinților a început deja să bată vântul, deoarece investiția pentru a-și trimite copilul la școală nu este deloc mică, chiar și pentru a-i asigura acestuia doar strictul necesar. 


De aproximativ două săptămâni, zi de zi, în hipermarketuri vezi sute de părinți, îi recunoști pentru că sunt plasați lângă standurile cu rechizite consultând prețurile. Anul acesta, părinții scot din buzunare aproximativ 1.500 lei, pentru rechizite, haine noi, ghiozdan și uniformă, dacă este nevoie, dar sunt și părinți care se limitează la jumătate din această sumă, deoarece veniturile nu le permit să cheltuiască mai mult. 


Bani puțini, pretenții mari 


Față de anii trecuți, rechizitele sunt mai scumpe, cu 15 până la 50 la sută, din cauză că acum toate sunt imprimate cu diverse personaje din desene animate sau aparțin unor brand-uri recunoscute. Astfel, părinții, ca să le facă mofturile copiilor, aleg să cumpere rechizite personalizate, chiar dacă prețul lor este dublu față de cele obișnuite. 


"Libertatea aceasta, pe care profesorii le-o acordă părinților, este cea mai rea. Dacă s-ar pune reguli, ca toți copiii să cumpere rechizite la fel, ar fi mai ușor financiar, pentru toți părinții, însă cum fiecare părinte și copil au diferite pretenții, s-a ajuns la a cumpără rechizite și accesorii pentru școală tot mai scumpe. Dacă eu nu am bani și îi iau copilului rechizite obișnuite, el îi vede pe colegi la școală și cere și el", a declarat, pentru "Cuget Liber", Sorana Mihai, mamă a doi copii. 


Lăsând brandurile deoparte, părinții care nu au onorat încă lista de rechizite pot afla că un ghiozdan obișnuit costă aproximativ 40 lei, însă pentru un ghiozdan de firmă vor plăti între 100 și 250 lei. Un penar gol costă 10 lei, iar dacă acesta conține și accesoriile specifice (radieră, creioane, riglă etc.) poate ajunge și la 40 lei. La școală, copiilor li se mai cer bloc de desen, pix, creioane colorate, caiete pentru diferite materii (biologie, geografie), caiet A4, A5, acuarele, corector, vocabular etc., care, însă, adunate nu costă mai mult de 100 lei. 


"Da, mi se pare normal să îi cumpăr copilului meu ce își dorește, ca să meargă la școală cu plăcere. Dacă fetei mele îi place Minnie, așa o să îi cumpăr, nu sunt de acord ca toți să își ia la fel, doar ca să facem puțină economie", a declarat Marius Lucescu, tatăl unei fetițe de 6 ani. 


Pentru majoritatea părinților, această perioadă este extrem de dificilă, deoarece cheltuielile sunt mari. Înainte de începerea noului an școlar, se consumă bani mulți și pe haine, însă, la fel, și la acest capitol, fiecare cheltuiește cât își permite. 
Deși multe instituții de învățământ impun uniformă, aceasta nu este ieftină deloc, aproximativ 100 lei, plus pantofii, ce costă între 70 și 200 lei, funcție de buget. La uniformă se mai adaugă și echipamentul pentru ora de sport, trening și adidași, ce costă aproximativ 150 lei. 


Manuale, flori și renovări 


Majoritatea părinților au făcut deja cunoștință cu doamna învățătoare și au pus la punct primele detalii, pentru ca cei mici de la clasa pregătitoare și de la clasa întâi să înceapă școala cu dreptul. 


Marea problemă a părinților este renovarea claselor de studiu, pentru care aceștia sunt nevoiți să scoată din portofele între 500 și 700 lei, pentru mobilierul din clase, zugrăvit etc. La acești bani, se adaugă încă 100 lei de copil pentru auxiliare. 
Încă o investiție implică buchetele de flori pentru învățătoare, director, dirigintă etc. Prețul unui buchet de flori pornește de la 15 lei. Nu uitați de telefonul mobil, unii părinți preferă să îi doteze pe copii cu acest gadget, pentru a-i ști în siguranță, dar și pentru a nu fi mai prejos decât ceilalți copii. 




Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Teodora S
4 septembrie 2017
Spaga de la scoala

Scrieti foarte degajat, ca si cand ar fi o normalitate, despre cotizatia de 500-700 lei/copil care se cere efectiv pentru renovarea si dotarea claselor. Alo! Nu este nimic normal in atitudinea asta! Noi suntem niste anormali ca ne complacem in ea. Nu se sesizeaza nimeni? Inspectoratul Scolar...Politia...Parchetul...referitor la aceasta pretindere de foloase necuvenite pana la urma? Am renovat deja 2 clase din scoala in care suntem pentru ca am fost mutati. Am cumparat draperii, aer conditionat, banci, laptop, imprimanta si ce dracu a mai fost de cumparat. De ce trebuie sa cada aceste mofturi in sarcina parintilor? Fondurile alocate pentru scoli unde sunt si cine si le baga in buzubar daca parintii doteaza si renoveaza scoli? Ce fac cei care nu pot sustine astfel de cheltuieli? Si cu ce titlu intra toate bunurile acestea in patrimoniul scolilor? E cineva capabil sa raspunda la aceste intrebari? Despre asta ar trebui sa faceti ancheta domnilor jurnalisti ca sa starpiti acrste obiceiuri de a baga efectiv mana in buzunarul parintilor, nu sa anuntati cu nonsalanta intr-un articol ca va trebui sa cotizam 500-700 lei pentru renovari. Factura, bon, ne da cineva pentru plata asta?

Dan
4 septembrie 2017
SCARBA

Prin acest articol se incurajeaza mita si coruptia, ar trebui parchetul sa se sesizeze. De ce nu spune cel care a scris acest articol ca ceea ce fac parintii este mita si se pedepseste ? Abia astept sa-mi inscriu copilul la gradinita, nu dau nimic pentru aer conditionat, tabla, banci etc. Pt asta are scoala bani.

zoro
4 septembrie 2017
mai discutam...

Esti mare razboinic acum, mai discutam cand o sa-ti intre copilul la gradinita, la scoala...Sa ne dai un feed-back si atunci.

Răspuns la: SCARBA
Adăugat de : Dan, 4 septembrie 2017
Prin acest articol se incurajeaza mita si coruptia, ar trebui parchetul sa se sesizeze. De ce nu spune cel care a scris acest articol ca ceea ce fac...
Dan
4 septembrie 2017
Vedem

Copilul meu intra pe 11 Sept la gradinita si nu voi accepta sa dau bani pt clasa, aer conditionat,banci etc. Stiu si ma astept sa-mi pun in cap parintii altor copii si educatoarele dar nu ma vor sensibiliza, voi fi impasibil. Voua v-a intrat in sange sa cotizati bani, voi dati bani chiar fara sa vi se ceara, si mai vreti starpirea coruptiei in tara asta dar prin activitatile voastre, mai degraba incurajati coruptia. Mie si rusine sa ies in strada si sa strig JOS CORUPTIA cand pe alta parte o sustin. Va meritati soarta de tara corupta.

Răspuns la: mai discutam...
Adăugat de : zoro, 4 septembrie 2017
Esti mare razboinic acum, mai discutam cand o sa-ti intre copilul la gradinita, la scoala...Sa ne dai un feed-back si atunci.
Dan
4 septembrie 2017
Coruptie

Si sa-ti mai spun ceva ZORO,toate discutiile cu parintii si cadrele care pun presiune pe mine, vor fi inregistrate si depun plangere la procuratura, asta ca sa le iasa din cap mita. Atata timp cat statul este obligat sa asigure gradininitei necesarul, nu poate veni nimeni la mine sa ma oblige sa cotizez. Placa ca e pentru binele copilului, nu tine.

Darea Anca
4 septembrie 2017
Concluzia?

Oameni buni, unde traiti voi de dati asemenea sume la scoala? Eu sunt cadru didactic si parinte in acelasi timp. Nici nu mi s-a cerut si nici nu am auzit in vreo scoala pe unde lucrez sau unde invata copilul meu asa ceva! Normal e , da, ca parintii sa cumpere trening, haine, uniforma, incaltari, rechizite, auxiliare/culegeri la disciplinele importante, dar de aici pana la a renova clase sau achizitiona mobilier...nici nu concep asa ceva! Exista cadre didactice care pretind asa ceva? Nu imi vine sa cred!

Dan
4 septembrie 2017
Exista

Si pe mine ma uimesc sumele expuse mai sus, sunt enorme. Desi nu am dovezi, stiu ca sunt scoli care cer sume pt renovari de clase. Imi inchipui ce presiune sunt pe acei parinti care abia supravietuiesc.

Andreea
4 septembrie 2017
Clasa zero

Am trecut de gradi cu bani de rechizite, fondul clasei.Acum intram la scoala, in prima zi in care trebuia sa ne cunoastem ni s-au cerut 200 lei pt rechizite. Toate la fel sa nu existe discutii.Suntem la step si o sa folosim multe materiale auxiliare. Perdele sunt deocamdata, daca nu le cer inapoi clasa ce le-a cumparat. Parchetul a fost pus, ceva mobilier este, vedem pe parcurs ce mai cumparam.Nu sunt de acord cu toate acestea , dar cand am vazut parintii facand coada la catedra sa dea banii... Ne adaptam. La aceasta scoala parintii pun parchet, usi, covoare, mobilier, hartie igienica. Si directorul ii pune pe parinti sa semneze ca dupa ce copiii lor termina nu au nici o pretentie asupra acestor bunuri.

ana-adorata
4 septembrie 2017
Prima zi de scoala

Nu mai dati vina pe cadrul didactic,stimata mamicuta.Pentru ca,nu cadrul didactic va pune sa cumparati caiete cu printase so tot felul de personaje.Cand va spune cadrul didactic sa respectati regulamentul parintilor luati foc cu totii si nuva plac regulamentele.Spor la cumparaturi.

ana-adorata
4 septembrie 2017
Prima zi de scoala

Nu mai dati vina pe cadrul didactic,stimata mamicuta.Pentru ca,nu cadrul didactic va pune sa cumparati caiete cu printase so tot felul de personaje.Cand va spune cadrul didactic sa respectati regulamentul parintilor luati foc cu totii si nu va plac regulamentele.Spor la cumparaturi.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4823 secunde