Pregătiri pentru plaje spectaculoase! "Schimbările se vor vedea din toamna lui 2020!"

1150
Pregătiri pentru plaje spectaculoase!

Articole de la același autor

Turiștii și constănțenii mai au de așteptat, cel puțin o vară, până când vor admira plaje mai late și mai spectaculoase pe litoralul românesc. În prezent, se fac pregătirile, sunt solicitate avizele și autorizațiile, urmând ca lucrările de lățire a plajelor și consolidare a falezelor – pentru zonele pentru care au fost semnate deja contractele! – să fie demarate cel mai probabil din 2020. 


Proiectul de reabilitare a zonei costiere este în derulare. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral desfășoară proiectul finanțat cu bani europeni – au fost alocate peste 600 de milioane de euro – și potrivit planurilor, litoralul românesc urmează să fie transformat complet! După cum a precizat Hristu Uzun, directorul ABADL, pentru "Cuget Liber", plajele urmează să fie înălțate față de nivelul actual și vor avea lățimi de aproximativ 120 – 130 metri, în Mamaia, și de până la 100 metri în Eforie. 
După ce pe parcursul verii au fost semnate contractele de atribuire a lucrărilor pentru reabilitarea zonelor cuprinse în faza I a proiectului, în prezent se fac pregătirile pentru demararea lor, fiind strânse avizele și autorizațiile. 


"În această etapă sunt cuprinse cinci loturi, contractele au fost semnate pentru majoritatea, mai este lotul de la Eforie, în cazul căruia licitația a fost contestată în instanță. În cazul celorlalte loturi, se pregătesc lucrările, e posibil unele să înceapă până la sfârșitul lui 2019, dar restul vor demara anul viitor. Sunt lucrări de amploare, de durată, dar schimbările vor fi vizibile din toamna lui 2020", a afirmat directorul Hristu Uzun. 


Cât privește "transformările" ce vor fi puse în aplicare pe litoral, Hristu Uzun a detaliat: "Pe lotul Edighiol și Periboina va fi realizată reparație capitală; la Edighiol va fi făcut un dig în mare, de exemplu. Lotul Mamaia are o lungime de aproximativ 7 kilometri, din zona Flora până în camping, spre Năvodari. Aici vor fi înnisipate plajele, care în prezent au între 40 – 50 metri lățime. Sunt și zone cu dune, unde lățimea ajunge la 70 metri. După reabilitare, vor avea o lățime de 120 – 130 metri. De asemenea, plajele vor fi ridicate, pe toată lungimea. Al treilea lot vizează consolidarea falezei de la Cazinoul Constanța. Lucrările vor fi realizate pe o lungime de 790 de metri. Este o zonă care are nevoie de consolidări, căci la fiecare furtună se prăbușește. Urmează lotul Agigea, unde va fi consolidată faleza și vor fi înnisipări în unele porțiuni. 


Lotul Eforie, care vizează 6900 de metri liniari, este o zonă sensibilă, care trebuie protejată. Aici, lungimea plajei va varia între 90 și 100 metri, în condițiile în care, în prezent, sunt porțiuni fără plajă. Pentru acest lot încă nu a fost semnat contractul, există o contestație în instanță". 


Între timp, reprezentanții ABADL au pus pe hârtie și proiectele pentru continuarea lucrărilor de reabilitare în sudul litoralului. "Proiectele au fost anunțate pe SEAP, se așteaptă validarea din partea ANAF, urmând să fie scoase la licitație. Faza respectivă vizează plajele din Costinești, Mangalia cu toate stațiunile și 2 Mai", a adăugat reprezentantul Apele Române. 


Reamintim că proiectul "Proiecția și reabilitarea zonei costiere – faza a doua" prevede intervenții la plaje, lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susținere, lucrări de dragaj și lățirea plajelor. Concret, vor fi efectuate lucrări în zonele Edighiol și Periboina, cu punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm și Sinoe, va fi reabilitată zona costieră din Mamaia Nord, faleza de la Cazinou, cu refacerea protecției costiere dintre Portul Constanța și Portul Turistic "Tomis", continuând cu reabilitarea costieră din Agigea și înnisipări la Eforie, între portul Belona și Capul Turcului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4335 secunde