Povestea deșeurilor reciclabile, în parcul de la Teatrul Național din Constanța

231
2
Povestea deșeurilor reciclabile, în parcul de la Teatrul Național din Constanța - expozitiemarenostrum-1445538559.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care au, zilele acestea, drum prin parcul de la Teatrul Național "Oleg Danovski" au ocazia să afle mai multe despre deșeuri și reciclarea acestora. 


Este vorba despre expoziția "Deșeurile de la A la Z", prezentată de Mare Nostrum, în cadrul proiectului "Educație pentru Marea Neagră". Așa cum sugerează și titlul, expoziția cuprinde o trecere în revistă a tuturor tipurilor de deșeuri reciclabile. Totul este prezentat sub forma unei povești în care pet-ul, sticla, hârtia și doza de aluminiu sunt personajele principale.


Povestea începe cu Domnul Coș, containerul în care toate aceste deșeuri își doresc să ajungă. Fiecărui tip de deșeu îi sunt rezervate câte patru panouri în cadrul cărora de-șeurile fac cunoscute publicului larg principalele lor carac-teristici, amenințările pe care le pot prezenta pentru mediul înconjurător dacă sunt aruncate la întâmplare, dar mai ales impactul benefic pe care îl pot avea colectarea selectivă și reciclarea lor.


Spre exemplu, pet-ul este deja omniprezent în viața noastră, însă puțini știu că locul său este în containerul galben. Aruncat la întâmplare, poate dăuna mediului înconjurător timp de aproape cinci secole, în vreme ce, colectat separat și reciclat, poate duce la eco-nomisirea de energie. Este nevoie de numai zece pet-uri reciclate pentru a produce energia necesară fabricării unui tricou sau a unui metru pătrat de covor.


Sticlei, pe de altă parte, îi ia un milion de ani ca să dispară din mediul înconjurător. Însă, prin reciclarea unui simplu borcan de sticlă, se economisește energie suficientă pentru alimentarea unui bec de 100 de wați, timp de patru ore. În schimb, problema pe care o pune reciclarea hârtiei este strâns legată de fabricarea ei.


Este nevoie de un copac în vârstă de 15 ani pentru pro-ducerea a 700 de pungi de hârtie, iar cu fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează 17 copaci, peste 30.000 de litri de apă și suficientă energie pentru a alimenta o locuință timp de șase luni. În ceea ce privește doza de aluminiu, trebuie știut că aceasta este sută la sută reciclabilă, ea putând ajunge înapoi în raft în aproximativ două luni.


"Expoziția își propune să demonstreze că toate acestea pot fi posibile cu un efort minim din partea noastră. Tot ce trebuie să facem este să identificăm cele trei tipuri de containere - albastru (hârtie), galben (plastic și metal) și verde (sticlă), iar ceea ce inițial poate părea uimitor și de necrezut va deveni realitate. Această expoziție ne propune să începem transfor-marea mediului înconjurător făcând mici schimbări în viața noastră", ne sfătuiește Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al Mare Nostrum. 


Comentează știrea

Radu
23 octombrie 2015
Ce ramâne de făcut?

Ok,sunt cu totul de acord,dar problema cea mai mare e ca nu se gasesc acest tipuri de containere colorate,poate prin anumite zone,dar cel puțin in centru nu exista cu desavârșire.Si o alta problemă e că după ce au fost reciclate in containere tot amestecate se vor regăsi la groapa cu gunoi,aste deja se știe.Așa că ce rămâne de făcut?????

MARIAN
23 octombrie 2015
TEORETIC ESTE CORECT

Am citit articolul si sunt cu totul de acord. Dar de la vorba pana la fapta mai este mult. Un exemplu personal. La inceptul verii, am vrut sa duc la reciclare un calculator vechi, complect, unitate centrala, monitor, tastatura. Va rog sa ma credeti ca n-am gasit unde. Am fost cu el la fostele puncte de colectare din piata Brotacei si Billa, noroc ca am masina, dar nu le-am mai gasit asa ca am apelat tot la ghena de gunoi. Lasarea pe trotuar , in fata blocului, in speranta ca vor fi colectate de cei de la societatea aia de reciclare, care-si face reclama degeaba, este o fantasmogorie. Am facut asta cu un frigider, prin 2010, intr-o perioada cand se facea mare caz de reciclare si preluare gratuita a obiectelor scoase din uz. Rezultatul - a stat pe trotuar vreo 2 zile pana cand l-au luat niste tigani, intr-o caruta. Acum sunt 2 containere , unul galben, altul albastru, dar la cateva sute de metrii de bloc si culmea, in sensul opus ghenei de gunoi. Credeti ca in atare situatie, un om in varsta, ca mine (64 ani), va mai merge cu doua trei sacose cu materiale reciclabile intr-o parte , pentru ca dupa aia sa mearga in sens invers cu gunoiul menajer ?!Vreu si doresc sa particip la actiunea de reciclare a deseurilor, dar intai rezolvati logistica.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9721 secunde