Planuri de "viitor". Cum să-ți plătești înmormântarea din timpul vieții

826
5
Planuri de

Articole de la același autor

Cu toții avem povești cu bunici sau mătuși care și-au făcut deja planul cu înmormântarea, care și-au cumpărat sicriul din timpul vieții, și-au asigurat toate cele trebuincioase și acum se simt pregătite pentru marea trecere.


Pentru mulți dintre noi sună de-a dreptul macabru, însă se pare că tot mai mulți bătrâni își fac astfel de planuri încă din timpul vieții, tocmai pentru a se asigura că vor avea parte de o ceremonie frumoasă. Unii vor să ia această povară de pe umerii familiei îndurerate, alții nu au urmași și nu vor să riște să fie îngropați cine știe pe unde și cum. Indiferent de motivul care îi împinge să își plănuiască înmormântarea din timpul vieții, constănțenii pot chiar să plătească în rate pentru ea.


"După ce am făcut o casă, am crescut doi copii, acum trebuie să îmi asigur a doua casă, pentru când mă mut la cele sfinte. Nu am avut loc de veci în Cimitirul Central, pentru că am venit în Constanța, în tinerețe, la școală, și am rămas aici. Așa că am făcut tot posibilul și am cumpărat un loc în cimitirul din Viile Noi. E destul de aproape de casă și prețul a fost bun, mai ales că are deja cavoul făcut. Acum am început să strâng bani pentru înmor-mântare. Îi țin pe un card de care nu știu decât copiii mei. În rest, nu mă gândesc să îmi cumpăr coșciug sau altceva pentru înmormântare. Am auzit de oameni care stau cu sicriul în pod de zeci de ani de zile", ne-a spus, glumind, Ioana Rizea, din Constanța.


Plan funerar personalizat
Sunt familii care au apelat deja la planurile funerare personalizate oferite de un cimitir privat din Constanța. "Fiecare persoană are motivele sale pentru a alege această soluție. Sunt oameni singuri, care nu au familiei sau nu au pe nimeni capabil să facă aranjamentele funerare pentru ei sau oameni care au o idee clară despre înmormântarea lor și vor să fie siguri că dorințele lor sunt cunoscute și vor fi respectate întocmai", ne explică reprezentantul cimitirului din zona Energia.


O înmormântare civilizată, plătită în rate
De asemenea, mai sunt cereri și din partea celor care au persoane în responsabilitatea lor sau copii care locuiesc în străinătate și vor să se asigure că părinții lor vor avea parte de o înmormântare civilizată.


Interesant este că planul prefunerar poate fi plătit și în rate, pe o perioadă de până la cinci ani, chiar și fără avans. "Am 86 de ani. Nu am copii, locuiesc singură. Am doar niște nepoți, în București. Am aflat de varianta de a plăti totul în avans și de a face un contract cu firma care se va ocupa de înmormântare. Așa că nu am ezitat să apelez și eu pentru că astfel sunt sigură că totul se va desfășura așa cum îmi doresc. Și nu mi se pare deloc ciudat, pentru că este ușurare și pentru mine, dar și pentru rudele care se vor ocupa de restul obiceiurilor. Așa mă vor pomeni mereu de bine", este de părere o constănțeancă mulțumită că a avut această variantă.


Comentează știrea

unul
27 august 2016
Afaceri abjecte cu morții

Popii hrapareti au introdus diferite ritualuri demente prin care au ingreunat enorm viata oamenilor. In primul rind ma refer la ritualurile de inmormintare care ncesita cheltuieli atit de mari incit unele familii sunt in imposibilitatea de a-si ingropa mortul. Ei sunt cei care au introdus mentinerea mortului trei zile ptr. a putea jegmani zilnic familia mortului. In mod normal mortul ar trebui inmormintat a 2-a zi. Datorita lor toate serviciile publice isi bat joc de familiile mortilor: scoaterea mortului din spital sau de la morga, obtinerea diverselor acte etc. etc.; s-au dezvoltat o serie de afaceri cu mortii: case mortuare unde stai cu mortul trei zile de-ti sar ochii etc. Ptr. cei care nu intelg ce am scris in ultima fraza si se intreaba ce vina au popii, le spun ca la musulmani (ma refer la cei din Romania) aceste bete in roate nu se pot pune deoarece ei protesteaza imediat pe cale religioasa, religia lor nepermitind tinerea mortului neingropat pe perioade nedeterminate,ca la noi. Tilharul de strada care-ti pune cutitul la git cerindu-ti banii, este fara discutie foarte vinovat. Dar tilharul de popa care, in cea mai grea situatie posibila, atunci cind ai mortul in casa, te jupoaie de viu si, asa cum am aratat mai sus, a favorizat ca si alți tîlhari din diferite servicii publice sa te jupoaie de viu, tilharul de popa e de doua ori mai vinovat decit tilharul de strada. Înmormîntările ar trebui să fie mult mai simple, iar statul să ajute imediat familiile aflate în această situație limită.

DODO
27 august 2016
unul ...prost !

cine te obliga sa imbogatesti popii ??? lasa testament sa te ingroape intr-o lada ca pe un ciine si gata ai pacalit biserica , sau parca ...nu esti prea convins cind e pielea ta in joc .,,Daca totusi exista ? ( A. Papacioc ),,Iar pentru cultura ta generala aceste ritualuri au fost stabilite acum aproape 2000 de ani !

Marius
27 august 2016
@ DODO

Pt. cultura ta generală, ești nul din punct de vedere al culturii și al gîndirii. Acum doua mii de ani nici nu se putea imagina ca mortul să fie ținut 3 zile, cu atît mai mult cu cît în zonele respective era mult mai cald decît aici. Invenția asta criminală au făcut-o popii ortodocși la cîteva secole după Marea Schismă (1054). Suflet mic, negru și tîmp, tot ce a scris "unul" este perfect adevărat. Dar tu, care ești un pupător de moaște și de cooruri de popi, nu ai putea să înțelegi ceea ce el a scris nici dacă ți s-ar desena. În morții mă-tii de cretin, știi că o înmormîntare te costă în jur de o sută de milioane? Știi că sunt nenumărate cazuri de familii disperate pt. că nu au bani să-și îngroape morții? Știi că sumele pe care statul e obligat să le acorde în astfel de situații vin la mai multe săptămîni după înmormîntare? Potaie stupidă ce ești, marș și pupă moaște.

Gigi
28 august 2016
Alo !

Bei Dodo , mata-i curva !

Murphy
28 august 2016
de ce 3 zile ?

Mortulse tine 3 zile pentru ca au fost putine cazuri cand mortul a inviat in maxim 3 zile de la deces, de aceea se tine 3 zile, unii mai si invie in cele 3 zile. Ultimul caz este de la o morgs din Romania cand unui tip i se pregatea autopsia a 2 -a zi dupa deces si s-a trezit noaptea la morga gol pusca, a inceput sa urle de frica si a venit paznicul la 3 noaptea, a anuntat Politia si pe seful morgii si s-au crucit oamenii, inviase mortul. Ei, daca-l ingropa a 2-a zi, nu era o crima ? Si pe Ceusesc u l-au tinut tot 3 zile, crazand Iliescu ca va invia impuscatul, dar, nu a mai inviat niciodata, pacat, ar fi fost mult mai bine acum, nu mai mureau romanii nostri prin Italia la cutremur !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.319 secunde