Plajele din Mamaia și Năvodari, verificate cu drona. "Strângem probe despre cine nu respectă legea!"

442

Articole de la același autor

Plajele din Mamaia și Năvodari au fost monitorizate, în ultimele zile, cu ajutorul unei drone. Pe o lungime de peste 12 km, s-au făcut fotografii, astfel încât să se poate determina exact cum sunt exploatate zonele cu nisip și unde nu sunt respectate distanțele între șezlonguri sau linia țărmului.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au efectuat, săptămâna trecută, opt zboruri pentru a realiza măsurători de fotogrametrie în zona de plajă uscată din Mamaia și Năvodari. În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot, o dronă, care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral. Această dronă a fost utilizată și pentru realizarea hărților planimetrice și topografice pentru proiectul finalizat "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord", precum și pentru modele digitale ale terenului, modele digitale ale suprafeței și ortofotoplanuri.

"Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât și pentru susținerea unor lucrări topografice și cadastrale pe suprafețe extinse. Astfel că suprafețele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure, printre altele, o suprafață de plajă destinată șezlongurilor de 70% și o zonă de plajă pe nisip de 30% și să asigure zona de intervenție, fâșia cu lățimea de cinci metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare și ecologizare mecanizată de către utilajele ABADL. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce privește respectarea acestor prevederi și vom veni în sprijinul tuturor instituțiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii și Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile și sancțiunile corespunzătoare", explică directorul general al ABADL, Bogdan Bola.



Erori de doar câțiva centimetri


Potrivit acestuia, măsurătorile au început cu zona Mamaia - Năvodari, dar acestea vor fi efectuate pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche. "Astfel, vom avea probe concludente despre cine și cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru inspectorii ABADL care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituțiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce privește respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu Covid-19", a mai spus șeful ABADL.

Bogdan Bola a precizat și că marja de eroare în măsurători este de doar 2 – 5 cm, având în vedere că este inclus un receptor încorporat și care recepționează corecții prin sistemul românesc de determinare a poziției prin care se asigură poziționări precise în sistemul de referință și coordonate europene – ROMPOS.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4878 secunde