Peste 5.000 de copii dispăruți. "Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu!"

376
Peste 5.000 de copii dispăruți.

Articole de la același autor

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție, 5.078 de minori au dispărut de acasă din 30 aprilie 2018 și până pe 20 mai 2019. Dintre aceștia, 151 de copii au mai puțin de 10 ani, 1.410 au vârste cuprinse între 10 și 14 ani și 3.517 mai mari de 14 ani. 


Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă asupra proporțiilor unui fenomen cu implicații grave și pe termen lung. 
Cei mai mulți dintre copiii dispăruți au fost găsiți ulterior și au fugit de acasă din cauza conflictelor cu părinții sau situației familiale precare. Din păcate, județul Constanța se află pe locul al doilea în topul celor mai multe cazuri de dispariții de acasă, după București, urmat fiind de județul Neamț. 


În 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată. 
"Tot mai mulți copii trăiesc situații de viață în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluție. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluție, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de ușa casei sau a insituției de protecție, sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă", a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele Executiv Salvați Copiii România. 


Contexte dramatice 
Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruți. 58% din aceștia sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare, iar 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinților au fost soluționate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinților și a copiilor). De asemenea, în 20% din cazuri, apelurile din presă și sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruți. Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui. 


De Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, care este marcată în 25 mai, Salvați Copiii România a atras atenția asupra situațiilor de risc în care pot ajunge copiii care pleacă de acasă sau din centrele de ocrotire. 


Situația familială este principala cauză a dispariției copiilor 
În acest sens, organizația realizează regulat întâlniri cu consilierii școlari pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc și acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educațional, activități de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinți, Centrelor Educaționale și centrelor Creștem Împreună (pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate). 


Mesajul "Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!" este unul esențial și echipele de voluntari și specialiști ale Salvați Copiii au desfășurat activități educaționale cu peste 1.500 de elevi, din București, Constanța și alte 10 județe ale țării, pentru a-i avertiza asupra situațiilor de risc în care copiii și adolescenții lipsiți de sprijin pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranței și vieții lor. 


În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenților, Salvați Copiii România a organizat o campanie de informare și sensibilizare a elevilor și cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. 


"Principalele motive și factorii de risc care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene precum și situația economică precară a familiei", a mai precizat Gabriela Alexandrescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4682 secunde