Peste 300 de vârstnici, pe lista de așteptare la Căminul de bătrâni din Constanța

1144

Articole de la același autor

Ziua de luni, 1 octombrie, a fost una specială pentru bătrânii din Căminul de vârstnici de pe strada Unirii. Au avut parte de un meniu special, s-au bucurat de vizite, de un program artistic și de un spectacol organizat de conduce-rea căminului. Au mai uitat de singurătate și de boală și s-au bu-curat ca niște copii de fiecare clipă.


"Cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, pe care o sărbătorim la 1 octombrie, le-am pregătit bătrânilor un meniu deosebit și un program de sărbătoare. Au avut spectacol cu muzică și dans, la care am invitat și reprezentanți ai autorităților", a declarat, pentru Cuget Liber, directorul instituției, ing. Doruța Giuglea. Pe lângă cele trei mese, formate din dulceață cu unt, biscuiți cu ceai și lămâie, ciorbă țărănească cu legume dreasă, pulpe de pui cu pilaf și salată de varză, ștrudel cu mere și ceai, bătrânii au primit și fursecuri, tort, suc, cafea și must. 


Viață mai bună ca "afară"
Steliana Marșavela locuiește în Căminul de Bătrâni de pe strada Unirii de 14 ani. Nu are copii, soțul i-a murit demult, iar casa i-a ars într-un incendiu.
Și-a făcut însă o familie nouă în cămin și e mulțumită de traiul pe care îl duce acum. Ieri am găsit-o în hol, așteptând să înceapă spectacolul. Ne-a povestit că îi place în cămin, au toate condițiile, medicii, asistentele și infirmierele se ocupă bine de ei și mâncarea este chiar mai bună decât acasă. "E foarte bine aici, avem tot ce ne trebuie, ați văzut ce grea e viața afară. Stau la aer, mă plimb, apoi ne ducem la masă, ne odihnim. Dacă nu pot să mă spăl, mă spală, dacă nu pot să mă pieptăn, mă piaptănă. La 12 noaptea am sunat la asistentă că îi era rău colegei mele de cameră și a venit imediat", ne zice femeia zâmbind. 
"Afară" înseamnă pentru ea înafara Căminului de Vârstnici. Nu știe cum s-ar descurca, pentru că are doar o pensie de 350 de lei, dar recunoaște că îi este dor de gospodăria sa. "Aveam pământ mult, în comuna Mihail Kogălniceanu, 3.000 de metri. Trebuia să muncesc și m-aș fi descurcat", mai spune doamna Steliana. Râde când o întrebăm câți ani are și ne răspunde sigură pe ea: "Am doar 83 de ani. Aș mai fi avut putere să muncesc". 


Listă de așteptare de 300 de persoane
Deși încearcă să le facă traiul cât mai ușor, personalul din Căminul de Vârstnici se confruntă totuși cu destul de multe greutăți. "Este dificil pentru că este aglomerat; 250 de bătrâni de care trebuie să avem grijă tot timpul, mulți dintre ei fiind bolnavi și imobilizați. Iar lista de așteptare este de peste 300 persoane. Unii dintre ei așteaptă cu anii, dar reușesc să intre numai atunci când vrea Dumnezeu. Bătrânii plătesc 360 de lei pe lună pentru un loc în camerele duble și 400 de lei pentru garsoniere. Este foarte puțin, având în vedere că adevăratele cheltuieli se ridică la peste 1.200 de lei pe lună de persoană. Diferența este subvenționată de la bugetul local", a precizat directorul Doruța Giuglea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : Banii pentru pensionari, abia la anul!
Joi, 06 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Bătrân omorât în bătaie
Pagina a fost generata in 0.6127 secunde