Pestă porcină în două ferme. Peste 12.000 de porci vor fi omorâți

175
Pestă porcină în două ferme. Peste 12.000 de porci vor fi omorâți - porci-1572629333.jpg

Articole recomandate

Peste 12.000 de porci vor fi omorâți după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în două ferme din județele Argeș și Olt.


Peste 9.000 de porci urmează să fie eutanasiați în județul Argeș, după ce analizele de laborator au confirmat prezența virusului de pestă porcină africană într-o fermă din comuna Slobozia.


Potrivit Prefecturii Argeș, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, vineri, virusul pestei porcine africane într-o altă exploatație comercială din comuna Slobozia, fermă care deține 9.145 de porci.


"Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecție (rază 3 km – Răscăeți, jud. Dâmbovița și comuna Slobozia, Argeș); și de supraveghere, rază 10 km – Slobozia, Nigrișoara, Ștefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localități din județul Argeș; Fierbinți, Șelaru, Răscăeți, Vultureanca, Visina, Broșteni, localități din județul Dâmbovița", arată sursa citată.


Printre masurile luate se numără interzicerea accesul în zona focarului. În plus, toți porcii din cadrul societății comerciale vor fi omorâți preventiv și neutralizați prin îngropare, iar proprietarul va fi despăgubit de stat.


Și în județul Olt vor fi omorâți aproape 4.000 de porci, fiind confirmat virusul pestei porcine la o fermă din localitatea Ipotești.


Potrivit Direcției sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Olt, uciderea animalelor a început de vineri, iar ferma deține un efectiv de 3.755 de porci.


Potrivit autorităților di Olt, în perioada iulie-octombrie, în județ au fost confirmate 115 focare de pestă porcină africană, dintre care 29 de focare au fost stinse fiind ucise până acum 2.988 de animale. De asemenea, boala a fost confirmată și la trei mistreți vânați pe fondurile de vânătoare Dăneasa și Orlea.


Proprietarii porcilor uciși primesc despăgubiri.


"Au fost achitate desăpăgubiri în valoare de 1.243.528 lei pentru 321 de exploatații afectate de pestă porcină africană (focare de boală și ucidere preventivă) din localitățile Cilieni, Slăveni (Gostavățu), Stoenești, Gura Padinii, Drăgănești, Ianca, Văleni, Ipotești, Gărcov, Vârtopu și Crîmpoia", au declarat reprezentanții DSVSA Olt.


Comercializarea porcilor este interzisă în localitățile unde încă sunt active focarele de pestă porcină.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3935 secunde