Pericolul din curtea Școlii nr. 29 "Mihai Viteazul". "Îmi este teamă pentru copii"

2887
Pericolul din curtea Școlii nr. 29

Articole de la același autor

A mai trecut un an și situația se prezintă la fel la Școala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazul" din Constanța. Aici, învață peste o mie de copii, iar gardul care împrejmuiește unitatea prezintă un pericol permanent pentru ei.


La ora actuală, curtea școlii este împrejmuită parțial, doar partea din față, de un gard realizat din beton, pe care sunt prinse timid niște grilaje de plasă. Datorită terenului și vechimii gardului (o jumătate de secol), partea betonată s-a degradat. Mai mult decât atât, betonul s-a măcinat, formându-se găuri, pământul s-a surpat, betonul s-a înclinat, afectând și partea de plasă, existând pericolul căderii peste elevi. 


În schimb, partea de gard din spatele școlii nu are baza din beton și din cauza diferenței de nivel față de blocurile alăturate, pământul s-a surpat, existând spații de aproximativ jumătate de metru între baza gardului și sol, ceea ce permite intrarea câinilor fără stăpân. Având o înălțime mai mică, gardul este sărit de elevii care vor să părăsească școala fără învoire, existând pericolul de a se accidenta grav. 


Desigur, de lene să nu ocolească, acest gard este sărit și de către riverani în weekend, atunci când invadează și terenul școlii. Din acest motiv, școala a fost vandalizată: pereții au fost scriși, s-au rupt coșurile de gunoi, s-au rupt băncuțele și s-au distrus spațiile verzi, prin smulgerea plantelor sădite de elevi. În plus, susține conducerea școlii, în fiecare luni dimineață, curtea este plină de ambalaje și coji de semințe.


S-a propus repararea gardului pe bucăți


"Depunem, în continuare, adrese, dar deocamdată nu avem un răspuns favorabil în privința aceasta, de la autorități. Probleme sunt în continuare, pentru că gardul nu mai face față. Avem deja trei zone în care suntem cu gardul rupt, pe unde se intră, se iese. Noi am reparat, anul acesta, toaletele, le-am adus la alt standard, pe fondurile școlii, pentru a le oferi copiilor alte condiții. Este adevărat că siguranța este prioritară, dar nu vrem nici să avem copii bolnavi ori pentru repararea gardului este nevoie de alți bani, iar noi, nu facem față singuri la o astfel de investiție, care s-ar ridica la suma de aproximativ 300.000 de lei. Ce să vă spun? Spre exemplu, în partea din vale, pământul s-a dus, efectiv, spre blocuri. Am încercat să ducem acolo molozul scos de la toalete, ca să blocăm calea, pentru a nu mai intra lumea pe acolo. Între timp, dacă nu au putut să mai intre pe dedesupt, au rupt gardul, iar paznicul nostru nu știe unde să se ducă mai întâi, pentru că și copiii mai vor să plece, să își mai cumpere de mâncare etc. Îmi este teamă pentru copii. Dacă eu am bucăți lipsă în gard, poate intra și ieși oricine", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul instituției de învățământ, prof. Ion Denys Ciorogaru.


El a precizat că a discutat cu primarul Constanței, Decebal Făgădău, care i-a spus că suma este destul de mare și că îi va ajuta să facă gardul pe bucăți. "Suntem de acord și cu varianta aceasta, iar între timp, cu ce se scoate de acolo, cârpim cealaltă parte. Oricum, un gard care are 50 de ani nu mai rezistă și orice i-am face noi, e terminat. O să ajungă să cadă și de la vânt", a adăugat el. 


Colectivul școlii susține că, în curte, se face mereu curățenie cu personalul de serviciu, dar înlocuirea obiectelor de inventar necesită bani care ar putea fi folosiți în procesul instructiv- educativ al elevilor. Mai mult decât atât, întrucât curtea școlii este mare, nu se poate asigura supravegherea tuturor spațiilor în același timp, gardul nu asigură protecția necesară, existând temerea ca în orice moment un elev să fie mușcat sau să se accidenteze în pauze când se joacă pe lângă gard. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6461 secunde