Pericolele care îi pândesc pe copii la grădiniță

1711
1
Pericolele care îi pândesc pe copii la grădiniță - gradinita19gf2-1319468850.jpg
Când ne lăsăm copiii dimineața la grădiniță, ne spunem că sunt în siguranță și sperăm că nu li se va întâmpla nimic rău. Însă, puțini dintre noi știm că pericolele pândesc la fiecare colțișor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin comisariatele județene, a efectuat recent controale în unitățile de învățământ preșcolar din întreaga țară. Au fost verificate condițiile din grădinițele cu program prelungit, atât particulare, cât și de stat. S-a constatat că micuții stau în condiții improprii, sunt hrăniți neadecvat și s-ar putea răni grav în orice clipă.

"Oferta variată de grădinițe pune părintele în dificultate, la alegerea acesteia. Pe lângă serviciile educaționale pe care părintele le așteaptă de la grădinița la care își înscrie copilul, foarte importante sunt condițiile în care se desfășoară programul, prin aceste condiții înțelegând atât cele de cazare oferite, spații de joacă, odihnă, dar și cele de asigurare a hranei copiilor în aceste unități. Pe lângă amenzile de peste un sfert de milion de lei aplicate pentru neregulile descoperite în grădinițe, la controlul recent desfășurat la nivel național, au fost stabilite măsuri de remediere a deficiențelor constatate, iar modul de îndeplinire a acestora va fi verificat în perioada imediat următoare", a precizat Constantin Cerbulescu, președintele ANPC.

Peste 60% din grădinițe au probleme

Cu ocazia controlului desfășurat, au fost verificate 508 grădinițe cu program prelungit, din care 63,5% nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce privește modul de asigurare a calității serviciilor prestate. Mai mult decât atât, 10% din alimentele controlate erau neconforme. Astfel, s-a dispus oprirea de la utilizare a 280 de kg de alimente și au fost aplicate 323 sancțiuni contravenționale dintre care 238 avertismente și 85 amenzi, în valoare de 282.000 lei.

Dincolo de neregulile găsite de inspectorii OPC privind activitatea de educare și instruire, cum ar fi taxare la zi chiar dacă preșcolarul nu frecventează grădinița, lipsa contractelor dintre conducerea grădiniței și părinți, precum și a mențiunilor pentru disciplinele opționale, au fost depistate probleme grave privind siguranța copiilor. De la guri de canalizare cu șanțuri de scurgere, potențial periculoase pentru copii, în spațiul exterior destinat jocului, prize electrice neprotejate, calorifere cu muchiile ascuțite neprotejate și alimente expirate.

Cinci wc-uri la 192 de copii

Inspectorii au găsit materiale de construcții păstrate în spațiul de joacă al copiilor, canapele cu cusături desfăcute și ieșirea umpluturii de burete, mobilier degradat, grupuri sanitare subdimensionate și la care lipseau colacele de la vasele wc ori cu baterii de chiuvetă și racorduri wc defecte. În unele grădinițe, erau prea puține wc-uri și lavoare față de numărul de copii. De exemplu, la un număr de 192 de copii erau doar cinci vase wc și patru lavoare sau la un număr de 72 de copii existau cinci vase wc și trei lavoare.

Alimente expirate

În ce privește alimentația, nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când au descoperit alimente stricate, cum ar fi roșii foliate cu mucegai și miros de fermentat, ce urmau a se utiliza la prepararea hranei copiilor, și pulpe de pui recongelate. Au fost găsite și produse cu data limită de consum depășită: griș expirat de două luni, telemea de vacă expirată de o lună, sare iodată, preparate din carne și pulpe de pasăre. Din grădinițe mai lipseau rețetele de preparare, nefiind stabilit necesarul zilnic de calorii și substanțe nutritive și copiii primeau în meniul zilnic brânză topită, produs care apare în lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor.

"Rugăm părinții care sesizează nereguli în grădinițe, atât în ceea ce privește condițiile de cazare, cât și a celor de alimentație a copiilor, să se adreseze Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale", a mai precizat Constantin Cerbulescu.

Comentează știrea

o mămică
25 octombrie 2011
Sare iodată ?

Să înțeleg că sarea iodată era expirată ,sau nu e voie să-i dai copilului sare iodată ????

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Septembrie 2011
Stire din Social : Nu se mai vinde pâine sub 300 de grame
Pagina a fost generata in 0.1827 secunde