Val de măsuri impuse de Guvern

Pensiile viitoare, tăiate! Salariul minim, mărit cu 100 de euro

1469
3
Pensiile viitoare, tăiate! Salariul minim, mărit cu 100 de euro - sus-1509032022.jpg

Articole de la același autor

Guvernul este într-un impas financiar fără precedent. Cum și de ce s-a ajuns la fundul sacului, este inutil să ne mai întrebăm după atâția ani de zile, cert este că acum, se caută soluții, pentru a face rost de bani. 


Primul vizat este Pilonul II de pensii, unde contribuția va fi aproape înjumătățită, astfel încât la fondul de stat să meargă o sumă mai mare decât cea care merge în fondul privat. Asta înseamnă, evident, pensii mai mici pentru cei care contribuie în prezent la Pilonul II. 


Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat, ieri, că, începând de anul viitor, contribuția pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1 la sută cât este în prezent, la 3,7 la sută. "Suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II de pensii va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20 la sută", a precizat ministrul Muncii. 


La rândul său, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a făcut tot ieri public faptul că angajatorii vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, o taxă de 2,25 la sută, după mutarea contribuțiilor sociale la angajați, denumită "contribuția asiguratoare pentru muncă". Acesta este de părere că măsura ar trebui să-i bucure pe angajatori, pentru că ei vor plăti mai puțin cu 0,50 la sută. 


"Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75 la sută, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25 la sută și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale", mai spune ministrul Ionuț Mișa. 


Dau cu o mână, iau cu două 


De cealaltă parte, ministrul Muncii a anunțat tot ieri că intenționează ca, de la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe țară să crească la 1.900 de lei, față de 1.450 de lei cât este în prezent. Această majorare înseamnă un efort considerabil din partea angajatorilor, ceea ce ar putea atrage un val de concedieri și reduceri de personal și, evident, o creștere a numărului de șomeri.
"Vă propunem o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe țară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condițiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat", a declarat Lia Olguța Vasilescu.


17 lei în plus pentru mămici 


Aceasta a mai prezentat și un proiect de ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului să crească, tot de la 1 ianuarie 2018, cu 17 lei, de la 1.233 la 1.250 de lei pe lună. De asemenea, ministrul Muncii propune majorarea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei, de la 1 iulie 2018. 


Impozite mai mici… 


În paralel, ministrul Finanțelor vine cu scăderea de la 16 la sută la 10 la sută a impozitului pe venit, incluzând pe lângă veniturile salariale și veniturile din pensii, chirii, dobânzi etc. În plus, cresc cu 60 la sută deducerile personale pentru românii cu venituri mici, iar cei cu activități independente nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro nu vor mai plăti impozit de 16 la sută din profit, ci 1 la sută din cifra de afaceri. 


Comentează știrea

ego
27 octombrie 2017
Cresteri

Lapte si miere...sau ma insel eu...?

sever
27 octombrie 2017
bien fait pour les cons

MA BUCUR SINCER PENTRU TOTI IMBECILII CARE AU VOTAT PSD SI PENTRU CEILALTI CARE AU STAT ACASA. IAR CEI CARE CRED CA PENSIA MINIMA SE VA MARI CU 120 DE LEI SUNT CEI CARE INCA CRED IN MOS CRACIUN. MAI VORBIM IN IULIE.

Moromete
27 octombrie 2017
multumim psdragnea

mokangii din h.coanda si restul de tigani plus machidonii hoti banditi si puturosi tot bine o vor duce.noi prostimea le dam moka,prost e ala care da nu cel ce primeste moka.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4877 secunde