Poate fi combătută munca la negru?

"Patronii constănțeni își bat joc de noi. Au impresia că suntem sclavii lor"

3205
15

Articole de la același autor

La ora actuală, România se află pe primele locuri în ceea ce privește munca la negru, iar județul Constanța ocupă, în mod evident, un loc fruntaș la nivel național. Din nefericire, foarte mulți constănțeni lucrează fără a avea încheiat un contract legal pentru munca pe care o prestează la patroni. Mai rău, oamenii îndură orice condiții numai pentru a avea ce pune pe masă și să-și poată plăti datoriile către stat. 


"Eu lucrez pe un șantier de construcții, unde nu am nici contract și nici salariile nu se dau în fiecare lună, dar soția este casnică și avem doi copii de crescut. În plus, nu o dată s-a întâmplat să stau la serviciu peste program și nu poate fi vorba nicidecum de plata orelor suplimentare. Ce se întâmplă la societatea la care îmi desfășor activitatea este un fel de sclavie modernă. Uneori, patronii au impresia că suntem sclavii lor. Își bat, efectiv, joc de noi", ne-a declarat Ilie S., un constănțean. Desigur, în această situație se află foarte multe persoane. "Salariile sunt proaste și șefii nu vor să ne facă sub nici o formă contract. A trecut deja un an de când lucrez la o firmă de pază, dar nu se aude nimic de contractul de muncă", a comentat George P.


Oamenii trebuie să știe, însă, că dacă acceptă să lucreze fără o acoperire legală, se supun unor riscuri enorme, plus că nu își fac vechimea necesară pentru a ieși peste câțiva ani la pensie. 


Tocmai de aceea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) va desfășura până la data de 31 august o serie de acțiuni de informare și conștientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.


Potrivit inspectorului șef al ITM, Eugen Bola, obiectivele acțiunii constau în creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor care folosesc forță de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce privește consecințele sociale și economice pe care le produce munca nedeclarată. În consecință, inspectorii de muncă din județul Constanța vor ca pe viitor să crească gradul de conștientizare a persoanelor care desfășoară diferite activități fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. 


"Munca nedeclarată are efecte negative mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială. Totodată, consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, prin distorsionarea mediului concurențial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puține obligații financiare, aflându-se, prin urmare, în concurență neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse și depun eforturi reale pentru respectarea obligațiilor legale ce le revin", a explicat șeful ITM.


El a mai spus că munca nedeclarată nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părți, respectiv angajatorii și persoanele care desfășoară o activitate, având la bază practici neloiale care diminuează simțul responsabilității necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecției sociale.


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
26 iulie 2017
Nebunistanezi-Rromarlani, nu va mai strofokatzi!

Sunteți cei mai primitivi suboameni-sadici de pe planeta. Sunteți in urma Amerikknarilor. Ei sunt suboameni-sadici, dar nu atât de primitivi ca voi. Sanguinarismul vostru este cu mult mai brutal, feroce decât al Amerikknarilor. Ei au ceva stil in sadismul lor! Sadismul-primitiv este primul motiv ca Jewropenii va urăsc si vor sa va extermine, sa curețe spațiul danubiano-carpatic de ferocitatea specimenului atemporal numit Rromarlan. Romanii încearcă sa se salveze plecând din bantustanul terorizat de Rromarlani, cozi de topor ale kkpIUDAlistilor-cleptomaniaci internaționali. KkpIUDAlistii autohtoni ii imita pe cei streini. Actuala guvIUDErnare in frunte cu psihopatul Cuman, încearcă sa reducă TEROAREA-cleptomaniaca a corporațiilor. Dar nu vor reuși. Cât despre munca nedeclarată si sclavia, ele se datorează...PRM-ului. Da! PRM-ul, prin sinistra Olkktza Basilevski, ii iCURajeaza pe kkpIUDAlistii Rromarlani sa'i exploateze fără mila pe Romanii minoritari. Karatista peremista este dusmanka de moarte a muncii declarate. In secret, bine-nțeles! Ca oficial, muicaaa, ce se mai strofoaka scroafa-de-cățea! Huuooo! 'Esploatatori

Bizzni-Czar-ul
26 iulie 2017
Munca la negru in ITM C-ta

Intr-adevar, munca nedeclarata are efecte negative ptr tara si societate, dar ptr buzunarele domnului Eugen Bola si ciracilor sai are efecte foarte pozitive. Acest domn care ne tine prelegeri , mai bine ne-ar spune cu subiect si predicat cu cat s-a redus munca la negru de cand este mare "bulibase" la ITM.Cu cat s-a redus numarul de accidente ?Care sunt target-urile din timpul mandatului sau? Mergi prin buricul targului, si vezi cati dintre muncitorii care lucreaza in constructii au minimul de echipament de protectie pe ei , o casca,o pereche de manusi si o pereche de bocanci . Daca sunt 10 % dintre ei este OK,asa ca ce sa mai vorbim despre salarii sau contributii sociale platite la timp? PS.Doamna Serbanescu ,decat sa scrieti despre subiecte irealizabile gen ' combaterea muncii la negru" mai bine ati face o prezentare a bursei locurilor de munca. Am un copil si nu stiu ce sa-l fac , vames, inspector ANAF, inspector OPC sau inspector ITM? Unde se castiga mai bine din spaga? Si vreau o bursa si a partidelor politice, ca sa stiu ce sanse are.Vreau sa-l scot precum acest domn, de la ITM , belfer pe banii statului si spagile patronilor.

un sclav
26 iulie 2017
bataie de joc

Veniti in port sa vedeti sclavagism. Nimeni nu vede, nimeni nu aude.

Naekst
26 iulie 2017
sclavagism

Si de ce stați oameni buni, ce sînteți plante si nu puteți pleca? Sau mai bine zis de ce acceptati asa conditii de munca? Adica ști că nu-ți face contract de munca, ști că-ți dă un salar de mizerie și mai ști că și pe asta îl vezi decît din an în paște iar tu accepți sa lucrezi și mai mult de atit chiar te încapațînezi să și rămîi pîna te da el afara?Sa stiti voi ca, atita timp cit vor exista prosti care sa accepte conditii de sclav vor fi si angajatori care sa profite de prostia lor.

cta
26 iulie 2017
de verificat: itm

90%din angajatii in servicii au contracte parttime desi ei lucreaza 10-12 ore si salarii la procent de vanzare dar asta se stie de ani buni,se ia dreptul la control simai trece un an

Peda Gogu
26 iulie 2017
Ce vrăjeală

Nenea Ebola ăsta, apare în presa odată pe an și ne spune cum a inventat el roata, roata șpăgii bineînțeles, în rest instituția condusă de el ( pana când ?!? ) , nu se face remarcată cu nimic, echipamentul de protecție în anumite domenii, construcții, este ca și inexistent ,amenzile simbolice ,patroni care nu-și plătesc angajatii, de verificări pe teren , nu mai vorbim .........este prea cald !

@Bizzni-Czar-ul
26 iulie 2017
Bagă-l la școala de primari

Primar sau parlamentar sa-l faci pe pustiul tau.Sa va aduceti aminte de vorbele batranului primar Mazare care in fata elevilor unei scoli a spus:"Invatati,invatati invatati uite asa cum am invatat eu.Invatati ca sa ajungeti primari.Uite asa ca mine" Daca-l faci primar pe pustiul tau,primarul are posibilitatea sa-si traga salariul pe care-l vrea el,dupa noile legi pesediste.De exemplu,daca primarul viseaza noaptea ca are un salariu de 13.000 lei,a doua zi si-a tras un salariu de 15.000 lei(basca banii din traficul de influenta,traficul de paraindarat sau din spagile grase).Si toate astea la o raspundere zero.Un absolvent de scoala de parlamentar o duce si mai bine.Un parlamenrtar are o pensie de 1500 lei la fiecare 4 ani de munca "grea" in Parlamentul Romaniei.La 12 ani de munca "grea" ai o pensie de 4500 lei.Sa nu mai vorbim de salariile parlamentarilor.La dreaku cu ANAF-ul,ITM-ul sau OPC-ul lor.Trai Neneaca ! Sa traiti domn Dragnea,mama voastra de talhari pesedisti ! Acum furati cu acte in regula.

Răspuns la: Munca la negru in ITM C-ta
Adăugat de : Bizzni-Czar-ul, 26 iulie 2017
Intr-adevar, munca nedeclarata are efecte negative ptr tara si societate, dar ptr buzunarele domnului Eugen Bola si ciracilor sai are efecte foarte...
Nicoleta
26 iulie 2017
Propagandă...și atât...

Propaganda și atât! Articol propagandist! Când e vorba sa aplice corect prevederile din Codul Muncii, dl. Bola se eschivează. Am făcut plângere la ITM și SSM, iar inspectoratul de PROTECȚIE a muncii (ITM), in loc să cerceteze, adică să facă ce ar trebui să facă o instituție a statului abilitata și îndrituită, s-a rezumat să meargă să .... ia declarații și, bineînțeles să acorde credibilitate angajatorului! Pe ce criterii... știute doar de domnia sa!!!!

TOTEU
26 iulie 2017
la negru

Munca,, la negru,, este greu de dovedit in justitie.Cei in cauza ar trebui sa faca plangeri scrise..unde...(scoala nu te invata )..multi din ei sunt oameni simpli,nu se face reclama gen,,reclamati munca la negru la nr. de telef.,,..sau n-am vazut eu..normal ca in majoritatea cazurilor patronii castiga..

okila
26 iulie 2017
munca la negru

orice reclamatie la ITM inseamna o sursa de venit in plus in buzunarele proprii si va dau un exemplu :s-au facut sesizari la una din cele 4 firme de pilotaj ,,black sea services "ca se muncesc 360 de ore lunar (384 la luna de 31 de zile ) si se platesc doar 170, concluzia a fost una singura :nu s-a facut nimic ba din contra si una dintre celelalte firme ,,coremar" din 4 echipaja a facut 2 si cu acelasi program si acelasi sistem de salariu precum ,,blacsea"-ul. no coment

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.542 secunde