Patriarhul Daniel: "Bogăția nu este rea în sine"

166
Patriarhul Daniel:

Articole recomandate

Patriarhul Daniel a explicat în prima duminică din Postul Nașterii Domnului că "Bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun", notează Basilica.ro.


"În Sfânta Scriptură, "bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni", a spus Patriarhul Daniel în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

Patriarhul a atras atenția că atitudinea spirituală a bogatului din textul evanghelic citit, față de un dar material neașteptat primit din mărinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine pătimașă din cauza lăcomiei pentru bunurile materiale.

"El nici nu mulțumește lui Dumnezeu, nici nu miluiește pe săraci, ci se gândește doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual".

"Sufletul bogatului nemulțumitor sau nerecunoscător și nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea și de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu și de semeni", a explicat Părintele Patriarh.

Îmbogățirea spirituală în Dumnezeu

Patriarhul României a prezentat și o altă formă de îmbogățire, decât cea cu averi materiale trecătoare, care îi permite omului să se apropie de Dumnezeu și anume, "îmbogățirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuți sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția".

"Aceste bogății sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinților în viața veșnică din Împărăția Cerurilor", potrivit Preafericirii Sale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că pe de o parte "sunt o mulțime de oameni bogați material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual".

Pe de altă parte, "sunt oameni săraci material, dar foarte bogați din punct de vedere spiritual. Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtășirea cu sfintele taine și prin cuvântul bun și fapta bună".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Stire din Social : Cutremur în România, noaptea trecută
Pagina a fost generata in 1.8743 secunde