Constanța pierde teren în fața orașelor mai mici

Parcul "Lordului valah" vs. Parcul Arheologic. Feeria și munca de Sisif

4729
10

Articole de la același autor

Constanța arată într-un mare hal, iar cauzele care au generat haosul urbanistic sunt binecunoscute. Nu mai insist pe acest aspect, răul a fost făcut, mortul nu se mai întoarce de la groapă. Nici măcar din Madagascar… Strigător la cer mi se pare însă faptul că orașe mult mai mici decât Constanța au progresat enorm, și-au schimbat înfățișarea, rivalizând - fără exagerare - cu localități din Europa de Vest. 


Pașii m-au purtat, de curând, prin Buzăul natal, iar la sugestia părinților, am făcut o plimbare printr-unul dintre cele mai noi parcuri din oraș: "Alexandru Marghiloman". 




Dau puțin timpul înapoi și îmi amintesc că, în copilărie, treceam cu teamă prin zonă. Comuniștii avuseseră grijă să distrugă tot ceea ce avea legătură cu trecutul, despre marele om politic Marghiloman se vorbea în șoaptă, iar domeniul său fusese devastat în bună măsură de cetățeni de o anumită etnie. S-a furat cu bună știință tot ceea ce se putea fura, clădirea odinioară impresionantă transformându-se într-o ruină. 




Având în memorie acele imagini, trebuie să recunosc că nu aveam prea mari așteptări. Dar surpriza a fost una de proporții! 


Pricepere și bun gust 


Am regăsit un domeniu reconstruit din temelii. Parcul, în suprafață de circa 20 de hectare, a fost "redesenat", reamenajat, dotat cu foișoare, băncuțe trainice, loc de joacă pentru copii, rondele de flori multicolore, arbori și arbuști etichetați. Piatra cubică este de cea mai bună calitate, nu s-a spart nicio bucată, iar podul care traversează heleșteul completează un peisaj incredibil de frumos. Iar noaptea este o feerie, iluminatul public fiind de nota 10. 




Nu ai cum să nu remarci bunul gust și priceperea celor care s-au ocupat de reamenajarea zonei. Folosind materiale simple - fier forjat, piatră și lemn în principal -, au creat o zonă cu adevărat de relaxare. 
Domeniul cuprinde mai multe clădiri, cea principală - Vila Albatros, locul în care "Lordul valah" și ai săi conservatori făceau și desfăceau guverne în anii de dinainte și de după Primul Război Mondial - a fost transformată într-un centru cultural extrem de activ, gazdă a numeroase vernisaje, expoziții, seminarii, mese rotunde sau alte evenimente pe linie cultural-educativă. 


Nota de plată, achitată de UE 
Cât a costat această "distracție"? 15,3 milioane de lei (deci ceva mai puțin de 3,5 milioane de euro), proiectul fiind finanțat de Uniunea Europeană. 
Mai mult, în semn de apreciere față de marele om politic Alexandru Marghiloman - actant esențial pentru România în timpul Primului Război Mondial, autoritățile locale au dezvelit, în primăvară, la intrarea în parc, o statuie impresionantă a "Lordului valah", marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la Unirea cu Basarabia. Reamintim că documentul oficial al Unirii fusese semnat chiar de Marghiloman, în calitate de prim ministru al României. 


Când lucrurile se mișcă… 


Am făcut pe scurt o prezentare a unui proiect urbanistic realizat, nu cu mulți bani și nici aceia din bugetul local, într-un oraș mai mic al României. Buzăul nu este nici Oradea, nici Sibiu, nici Constanța. Și totuși, uite că lucrurile se mișcă. 




22 de hectare de teren… Și niciun bloc, niciun hotel, nicio cârciumă. Vai, cum așa ceva? Chiar nu i-a făcut cu ochiul niciunui primar, niciunui președinte de Consiliu Județean, niciunui afacerist? Nu s-a găsit niciun "investitor strategic" care să înalțe acolo blocuri cu 15 etaje? Buzoienii ăștia chiar sunt… 


Parcul Arheologic și banii europeni pierduți 
Și acum, să revenim la Constanța noastră. Un oraș în care spațiile verzi sunt pe cale de dispariție, iar blocurile răsar în Parcul Tăbăcărie precum ciupercile după ploaie. Cum spuneam, răul a fost deja făcut, terenurile sunt vândute, construcțiile nu mai pot fi blocate. 


Revoltător este, de asemenea, și faptul că multe proiecte de interes public ale Constanței sunt în așteptare. Păstrând linia de parc, am să fac o comparație cu Parcul Arheologic din inima Constanței. 




De vreo trei ani, ba se lucrează, ba nu se lucrează, ba năpădesc buruienile, ba se mai fac oareșce lucrări. Un lucru este cert: s-au pierdut banii europeni, termenul de finalizare fiind depășit, iar proiectul va fi dus la capăt cu bani de la bugetul local. 
Cum arată Parcul Arheologic în mai 2018? Cum sunt întâmpinați constănțenii ieșiți la plimbare sau turiștii? Cu garduri metalice, cu pancarta "Șantier în lucru. Trecerea interzisă. Pericol de accidentare". Cu schele pe Monumentul Victoriei, cu maldăre de pământ, buturugi și crengi rupte. E drept, la tot pasul vezi muncitori cu roabe și greble, într-o activitate parcă de Sisif, care nu se mai termină odată. 


Iar "cireașa de pe tort" o reprezintă fostul cinema în aer liber "Tomis", ajuns o ruină, o cocină în mijlocul urbei. 
Inaugurarea oficială ar fi trebuit să aibă loc în mai 2016. S-a dus… S-a tot amânat, fie de Crăciun 2017, fie în primăvara lui 2018, poate la Paștele Cailor! 


Tribunal în loc de șantier 


O întrebare nu-mi dă pace: cum oare numai la Constanța licitațiile sunt contestate, lucrările oprite (atunci când încep) și, în loc de șantiere, stai cu ochii pe tribunale? 




Constanța nu are, la ora actuală, niciun proiect major în desfășurare și mă refer la infrastructură sau obiective de interes național. Pe podul de la Butelii se circulă infernal, Cazinoul stă să se prăbușească, Palatul Copiilor și Complexul Sportiv "Farul" din strada Primăverii se încadrează mai degrabă la categoria maidane, din curtea Spitalului Municipal lipsește doar Tarzan, pentru că junglă există, armata a ridicat garduri de beton și sârmă ghimpată (siguranța națională!), iar în "Badea Cârțan", n-am auzit să se înceapă lucrările la Sala Polivalentă. Hârtii, licitații, contestații, nici urmă de șantier. Nici urmă de transport ecologic, de parcări sau pasarele. 




Avem în schimb betoane. Avem blocuri, avem biserici, avem farmacii. Să ne fie de bine! 




Comentează știrea

Ilie
8 mai 2018
Ultima fraza

Ce treaba are biserica cu debandada din oraș? Ai pus in ultima fraza afirmația asta si eram curios dacă din cauza bisericii nu avem parcuri.

Liviu Chilian
8 mai 2018
Lordul...malah si 7 Mai 1918

Toate "bune si frumoase" despre "lordul valah", mai putin rolul infam jucat dupa sacrificiul...Valahilor in vara 1917 in sudul Moldovei. "Lordul" Margilomanis a fost Katzaon la origine, chiar daca mama lui a fost Olteanca. Kknservatorul si filojewrmanul a SEMNAT tratatul infam de le Buftea! Daca Aliatii nu i'ar fi păcălit pe...Zsidanii ce conduceau Jewrmania in 1918, sa capituleze, azi Kustendge ar fi fost bulgărească. Mai mult, kknservatorii in frunte cu Margilomanis i'au scufundat in DISPERARE pe Valahi, pe țăranii Romani ce s'au răsculat in 1907. --- Buzaul face parte din ceea ce numim subcarpatii Romanilor. Sunt numai Romani in județele de sub munte. Singura minoritate din Buzău, sunt Tziganii. Prin contrast, in Kustendge, Romanii sunt minoritari. Aceasta realitate cruda explica modul in care locuitorii isi iubesc sau nu pământul, cetatea! Veneticii din Kustendge iubesc doar banul, HOTIA si decadența! Zsidanii, Grecii, Greco-Tziganii/Machidonii, Armenii, Turco-Tziganii, Lipovenii, tampitopolenii, veneticii precum Spondiliul Constantinescu din Ploiesti, ACIUATI in fosta Constantă, au o singura...psihopatie! Sa fure, sa fure, sa fure cat mai mult! Fosta Constanta nu e Tara, Pământul, Cetatea lor! Ci doar o oportunitate sa se imbokktzeasca prin CRIMA!. --- Timp de 8 ani de zile, un Greco-Tzigan/Machidon NEBUN din gashka lui Bashitler, a fost seful judetului. Stiti ce a facut?! Impreuna cu o Katzaoanca au furat milioane de dolari si depus in Grecia. Stelian Dutu a produs si primul caz major de coruptie in Jewniunea Jewropean. L'a păcălit, corupt pe un anume Jonathan Steele, un Englezingar ce s'a facut de ras pt...3 milioane dolari. --- D'le, meditati la soarta trista a magazinului Tomis. A fost...măturat GRATIS in buzunarul neîncăpător al unei familii de Zsidani Satanici internaționali pe nume Ofer. Ce le'a trebuit miliardarilor Satanei si bietul Magazin Tomis!? Ca sa URATEASCA clădirea! Am ramas siderat cand am aflat ca "privatizatea" Tomisului a fost forțată de un dement pe nume Corneliu Bălan, politicastru UDMRist(???) --- Mafia pesedista si veneticii nu se vor opri, nu se vor schimba. Numai daca unul dintre ei va fi fost lichidat de catre Justitia Populara! Amin!

Mitica
8 mai 2018
La mare la soare

Mike Godoroja a spus la o emisiune radio locala ca Constanta e faimosa printre Romani pentru "sexul de calitate": "sunteti bestiali"! Ei, bine ca suntem si noi buni la ceva... (Stia Mazare ce stia, dar nu am avut ambit sa ne transformam profesia in renume... Nu l-am meritat! Ehei, el e acum peste la oceanul Indian!)

Nume
8 mai 2018
Subiect

Constanta este pierduta definitiv. Vreti civilizatie si trai la nivel vest-european atunci parasiti mahalaua asta blestemata si luati-o spre vest.

Sindbad
8 mai 2018
Orașul = Să fie primit! =

La C-ta continuă pomenile/voucherele si cartierul de mocangii si țigănet HC. Atât. Mai apar, rar, știri despre planuri de viitor, că biciclete, tramvaie, autobuze electrice or so, săli polivalente, stadioane omologate UEFA, piscine, poduri, cazinouri, cosmodromuri, grădini suspendate, investiții galactice, etc. Praf in ochii prostimii si pensionărimii bugetare, care incepe să devină conștientă, dar a inceput să-i placă. Nu îi mai trebuie. Si-a distrus viitorul, acum să-l facă praf si pe al nepotilor. Ce investitii care sa genereze venituri la bugetul local, cate companii ati atras, domn premar? De ce să revină la Cta absolventii străluciti de univ si facultati ? Nu vedeti că am ramas un oras de cocalari si atarnători la buget? Ia mergi premare prin Brasov, Cluj, Oradea sa vezi cum stă treaba! Incetati că de vină sunt greaua moștenire, Soroș, Tom și Jerry, alinierea planetelor, etc...Ați atras toți țiganii din sud-estul Rromaniei la Cta, doar sa va faceți un bazin electoral al Ciumei Roșii. PSD-ul a distrus acest judet, cu o mână de ajutor dată de PNL. Văd că si Palaz cântă și el la aceiași masă acum...

Kardan
8 mai 2018
Pentru Ilie

Capii Arhiepiscopiei Tomisului, au speculat împreună cu satrapii pesedeului, obținerea unor terenuri și apoi construcția de biserici în locuri absolut nepotrivite, anume, biserica de la Macul roșu de pe Bd. Tomis , construita pe aleea pietonala, biserica cu titlul pompos de Sf. Stefan, din parcul gării, teren acordat de primarul măscărici, biserica Sf. Haralambie, construita fără autorizație, pe conductele Cet de pe Bd. Tomis și exemplele pot continua, dar tu Ilie poate trăiești în alt oraș și de aceea te miri ca pensionarul la mici și alte pomeni pesediste.

Lordul John
8 mai 2018
@Sorin Mihalache

Ok, domn Sorin, ai perfecta dreptate ca totul este dezastru iar orasul se naruie dar am o simpla intrebare , oare tu ca jurnalist ( presa , a 4 a putere in stat), ce ai facut sa impiedici aceasta mafie? Ai inceput o investigatie jurnalistica despre clanul Mazare-Fagadau?Nu.Dar despre turnatorul de Felix Stroe?Pe cand o ancheta jurnalistica despre Tomitanul Spagoveanu, coruptia intruchipata a BOR? Domn Sorin decat sa faci comparatii mai bine te-ai apuca de treaba.I-a exemplul lui Tolontan&Co. si incepe o ancheta jurnalistica despre coruptia din Primarie.Fa rost de dovezi si fa le publice.Vezi care sunt conexiunile dintre gasca lui Mazare si opozitie,PNL C-ta.Daca DNA C-ta nu i-a atitudine, mergi peste LCK la Bucuresti sa ceri lamuriri.Asa ar trebui sa faca un jurnalist adevarat.Domn Sorin, sa stam cu fundul pe scaun, sa bem cafele ,sa mancam alune si sa scriem articole din auzite sau sa facem un copy-paste la niste articole de pe site-urile agentiilor de presa toti ne pricepem.Decat sa-mi fi scris articole despre parcurile altor orase, mai bine ai fi scris un articol despre Parcul Arheologic.Cum s-au mancat banii publici.Cine sunt firmele abonate la acesti bani publici si mai ales cum se da spaga in primarie. PS.1.Domn Sorin, niste recomandari ptr timpul dvs liber: Roberto Saviano,Gary Webb sau Ioan Grillo.Jurnalisti tineri care au riscat totul in lupta cu mafia si coruptia , si care nu au stat cu fundul la caldurica si au scris articole de doi bani. 2.Vezi ca acum 2 zile EVZ a publicat un articol al lui Feri Predescu despre "urmaritii penali din Primaria C-ta".Pe cand un articol despre acelasi subiect si Cuget Liber?

europeanu
8 mai 2018
Hotii la parnaie !

te rog sa nu uiti unde ne aflam. Constanta e mama mafiei ! Procurorii si judecatorii cei mai corupti ! Odata te trezesti cu sentinta irevocabila ca fagadau e fata mare si spagoveanu nu e nici necuratu si nici impielitatu. Pe hotu de mazare l-au rezolvat. Asa ca despre ce vorbim aici ???

Răspuns la: @Sorin Mihalache
Adăugat de : Lordul John, 8 mai 2018
Ok, domn Sorin, ai perfecta dreptate ca totul este dezastru iar orasul se naruie dar am o simpla intrebare , oare tu ca jurnalist ( presa , a 4 a...
Liviu Burebista
8 mai 2018
cristofobie

Domnule Mihalache, se putea sa nu dati dumneavoastra cu mucii in fasole ! Faci ce faci , si vad ca nu ai loc in orasul asta de biserici. In Buzau nu sau construit biserici, domnule Mihalache?

Vrem comparatii
8 mai 2018
E si asta un inceput

Cred ca e primul articol care ne prezinta si in imagini alte zone din alte orase ale tarii. Poate ca daca incepeati cu comparatiile in toate domeniile cu celelalte orase ale tarii, nu s-ar fi ajuns aici. De ce de atatia ani, de cand e Johannis presedinte nu ati facut macar un drum sau o excursie pana la Sibiu, unde a fost primar presedintele, sa fotografiati, sa inregistrati si sa redati parerile si comentariile sibienilor. De ce? Presa din Cta a dezinformat doar, s-a ferit ca dracu de tamaie sa ne arate macar in poze ce se intampla in celelalte orase.Rezultatul va place? Sunteti multumiti? In toate orasele in care s-au montat camere video pe strazi, infractionalitatea a devenit practic zero. De ce in Cta presa nu discuta acest subiect? Pt ca aici nu sunt camere, au venit toti nenorocitii din tara pt ca pe acolo nu mai pot face nimic. Banii din cotrabanda la vedere unde merg? Despre favorizarea infractorilor ati auzit? Cate articole cu exemple macar din Bucuresti ati scris? Eu nu-mi amintesc. Despre salariile celor care nu-s putori la stat si care lucreaza in alte orase ati scris vreodata? Dar vor veni alegerile, si desigur ca veti scorni un alt Soros, alti unguri care vor autonomie, alte dezinformari ca sa nu intrebam cumva de cine se afla de fapt pe liste si ce au facut ei pt salariatii acestei tari, salariati din privat care fac de fapt bugetul tarii !!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.354 secunde