Parc pentru copii și parcare uriașă, la ieșire din Constanța, spre Ovidiu

3953

Articole de la același autor

Zona de periferie a Constanței, odinioară industrială, cu terenuri în paragină, târguri de mașini și târguri săptămânale de vechituri, de pe bulevardul Aurel Vlaicu a devenit, de câțiva ani, o zonă rezidențială în plină dezvoltare, cu multe blocuri moderne. Se construiește într-un ritm accelerat, iar autoritățile locale se văd nevoite să țină pasul cu dezvoltarea urbană publică.

Primăria Constanța lansează două proiecte mari pentru zona de nord-vest a municipiului, care să servească atât locuitorii din cartier, cât și pe cei din cartierele ridicate la ieșire din oraș, spre Ovidiu.

În ședința Consiliului Local Constanța, programată pe 29 aprilie, ar putea fi aprobată amenajarea unui parc în zona bulevardului Aurel Vlaicu, la intersecția cu bulevardul Tomis. Proiectul, propus de primarul Decebal Făgădău, a primit deja avizul Comisiei de specialitate nr. 1 de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, avizul Comisiei de specialitate nr. 3 pentru servicii publice, comerț, turism și agrement. Primarul cere aprobarea consilierilor locali pentru documentația tehnico-economică, faza de studiu de prefezabilitate pentru "Amenajarea unui parc recreativ în zona de nord-vest a municipiului Constanța".

"Partea de nord-vest a municipiului Constanța reprezintă o importantă zonă de dezvoltare urbană actuală și de perspectivă a municipiului. Proiectul vizează în principal conversia unui teren neutilizat, aflat în intravilanul municipiului Constanța, în spațiul destinat petrecerii timpului liber și recreere. În prezent, terenul pe care urmează să se amenajeze parcul este neamenajat, prezentând vegetație crescută spontan și clădiri aflate într-o stare avansată de degradare.

În situația nerealizării investiției, terenul riscă să se degradeze în mod accentuat și riscă să fie transformat în loc de depozitare a gunoaielor de către locuitori. Necesitatea amenajării unui nou parc în municipiul Constanța derivă din nevoia de petrecere a timpului liber și de recreere, contribuind la creșterea gradului de civilizație și la înfrumusețarea orașului, cu directe implicații benefice în asigurarea unui climat sănătos de conviețuire în cadrul comunității locale și cu un impact pozitiv asupra creșterii gradului de socializare a locuitorilor", explică primarul Constanței.



Spații verzi și jocuri pentru copii


Parcul va avea o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați și va beneficia de iluminat public pe timpul nopții. Vor fi zone cu copaci și plante diverse, va fi plantat gazon, vor fi montate băncuțe de odihnă, dar și multe jocuri pentru copii. Accesul în parc se va putea face atât din bulevardul Aurel Vlaicu, cât dinspre strada Santos, aflată în imediata apropiere a spațiilor comerciale din nordul municipiului.

Din păcate, proiectul ar putea fi întârziat având în vedere că pe teren se află clădiri în stadii avansate de degradare, care necesită exproprierea pentru cauză de necesitate publică, proceduri care sunt lente și de lungă durată. Costurile investiției sunt preconizate la 1.295.000 de lei, fără TVA, iar pentru realizare vor fi folosite fonduri din bugetul local.



Park Ride Nord, la intrare în oraș


De asemenea, în aceeași zonă, Primăria Constanța intenționează să amenajeze o parcare de tip park and ride. La începutul lunii aprilie, a fost lansat anunțul de intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal - Park Ride Nord, pentru perimetrul delimitat de bulevardul Tomis, bulevardul Aurel Vlaicu, aleea Stadionului, incinta bază sportivă, strada Badea Cârțan, incinta complex comercial, strada Cehov și limite cadastrale.

Proiectul este încă în analiză, după ce a fost supus dezbaterii publice. Serviciul Strategii și Planificare Urbană va transmite elaboratului eventualele opinii și observații formulate. Astfel, potrivit planului, parcarea ar putea fi amenajată chiar la ieșire din Constanța, la intersecția bulevardului Tomis, cu bulevardul Aurel Vlaicu, și ar putea deservi inclusiv viitoarea sală polivalentă care urmează să fie ridicată în zona Badea Cârțan. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2299 secunde