Pandemia a accentuat sărăcia. Venitul minim garantat, colacul de salvare a mii de constănțeni

579
Pandemia a accentuat sărăcia. Venitul minim garantat, colacul de salvare a mii de constănțeni - venitulminimgarantatcolaculdesal-1590425821.jpg

Articole de la același autor

Trist, dar adevărat. Foarte mulți constănțeni au rămas, la acest moment, fără niciun bănuț, fie pentru că nu lucrează nicăieri, fie pentru că au terminat șomajul înainte de instituirea stării de urgență și cu toții încearcă să supraviețuiască de pe o zi pe alta. Soluția, în cazul acestor persoane este să își depună dosarele pentru a putea beneficia de venitul minim garantat asigurat de către statul român.

La nivelul județului Constanța, în luna mai a fost efectuată plata ajutorului social pentru un număr de 3.195 beneficiari. Din păcate, cifra aceasta poate crește, în condițiile în care foarte multe persoane au rămas fără loc de muncă, de când a apărut pandemia de coronavirus, nu primesc șomaj tehnic și nici nu s-au putut angaja în alte părți. Partea proastă este că, acest venit minim garantat poate fi primit numai de către acele persoane care se află în situație de risc social și care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea intra în posesia banilor.

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța, beneficiază de drepturile prevăzute de legea privind venitul minim garantat, doar familiile și persoanele singure care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, cu ori fără cetățenie română, precum și apatrizii, dar numai în anumite situații.

Practic, o persoană are dreptul să primească venitul minim garantat (ajutor social) în valoare de 142 lei. În cazul unei familii formate din doi membri, aceștia pot solicita ajutorul menționat, dar nu pot primi mai mult de 255 de lei sau 357 de lei, dacă sunt trei persoane. În cazul familiilor formate din patru membri, suma la care se ajunge este 442 de lei, iar în cazul celor cu cinci persoane, limita este de 527 de lei. În concluzie, cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între aceste niveluri în lei și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure realizat în luna anterioară depunerii cererii.

Cine poate primi banii de la stat

"Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial. La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale. Se exceptează de la a fi luate în calculul veniturilor numai următoarele: ajutorul social acordat potrivit Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; alocația de stat, alocația pentru susținerea familiei și bugetul personal complementar lunar și a prestațiilor sociale prevăzute la art. 58 alin.(4) lit.b și, respectiv alin.(5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare", a declarat directorul instituției, Laura Constandin.

Totodată, nu se iau în calcul ajutoarele de stat acordate în baza Ordonanței Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli și nici bursele școlare ori stimulentul educațional, valabil în cazul copiilor provenind din familii defavorizate, sub formă de tichet social.

Ajutoarele se acordă în urma unei anchete sociale

În aceeași categorie intră și veniturile obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri și sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.

De asemenea, există o listă de bunuri care conduc la excluderea acordării ajutorului social și aceasta se referă la clădiri și alte bunuri mobile, precum și suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește cumulat suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie ori depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei.

Pentru cei care se încadrează în condițiile legii, cererea privind solicitarea ajutorului social se înregistrează de către reprezentantul legal la primăria de domiciliu și este însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile membrilor acesteia.

Mai departe, în vederea soluționării cererii pentru acordarea ajutorului social, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau, după caz, la reședința solicitantului ajutorului social, pentru verificarea situației ce rezultă din datele înscrise în actele doveditoare. Cererea de acordare a ajutorului social se soluționează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării.

Referitor la plata ajutorului social, aceasta se asigură de către AJPIS prin decizie a directorului executiv. Între timp, titularul acestui ajutor social are obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.938 secunde