Primarul Florin Chelaru:

"Orașul Năvodari se dezvoltă prin proiecte europene și fonduri nerambursabile!"

1550

Articole recomandate

Năvodari este cea mai tânără stațiune turistică de pe litoral, dar și unul dintre orașele din județ cu cele mai multe proiecte implementate din fonduri europene. Pentru a afla mai multe informații, primarul Florin Chelaru ne-a acordat un interviu. 


- Năvodari a devenit stațiune turistică de interes național. Cu ce proiecte și investiții vine primăria ca să susțină acest nou statut? 


- Orașul Năvodari este într-o plină dezvoltare, ținând cont de faptul că multe dintre proiectele noastre vor prinde viață cel puțin din această toamnă. Voi începe cu cele trei proiecte PNDL, la care noi am finalizat procedura de licitație pentru execuția de lucrări. Este vorba despre asfaltare și apă pluvială în zona de litoral, o zonă extrem de importantă pentru Năvodari. Într-un fel sau altul, logica dezvoltării orașului trebuie să țină cont de turism, iar prin investițiile publice, trebuie să dezvoltăm infrastructura în zona de litoral a Mării Negre. 


Foarte adevărat că este o zonă în dezvoltare, dar, odată cu construirea acestor drumuri, vom crea o stațiune turistică în adevăratul sens al cuvântului. Un al doilea proiect pe care l-am semnat și din punct de vedere al execuției lucrărilor este Podul de la Năvodari, al doilea pod al orașului Năvodari, cel peste ecluză, unde din două benzi vom face trei, vom consolida acest pod, astfel încât să putem să fluidizăm traficul în zona de litoral. Aceste două proiecte sunt importante, în primul rând pentru turismul năvodărean. 


Ceea ce vreau să completez este că, în primăvara anului acesta, am finalizat drumul până la Lumina, este vorba de drumul E60, l-am modernizat, aducându-l la patru benzi, iar punctul meu de vedere este că acest proiect este un real succes, iar finalizându-l, nu am dat înapoi banii pe care i-am accesat în 2015. 


- Ce ne puteți spune despre proiectele pentru Năvodari?


- Un al treilea proiect la care noi am lucrat și acum am și semnat achiziția pentru lucrări este Midia-Sat, un cartier nou, pentru tineri și, fără falsă modestie, putem să spunem că, odată cu ridicarea acestor locuințe, noi chiar suntem în grafic cu lucrările de amenajare rețea alimentare cu apă, canalizare plus infrastructura de drumuri, străzi asfaltate. Anunț pe această cale că vom acorda încă 70 de loturi pe Legea 15, iar comisia formată din funcționarii primăriei va evalua toate dosarele depuse. E un lucru important pentru tinerii noștri, mai ales pentru faptul că orașul Năvodari se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar ponderea tinerilor este extrem de mare. Întotdeauna îmi place să spun că Năvodari este un oraș veșnic tânăr. 


Un alt proiect care este extrem de important și ține nu numai de turism, ci și de dezvoltare industrială, este reabilitarea drumului de la Năvodari până la podul de la Corbu. Este vorba despre modernizarea infrastructurii, vom veni cu asfaltare în zona respectivă, dar vom veni și cu pistă de bicicliști și trotuar și sistem colectare apă pluvială. De asemenea, vom achiziționa și 36 de stații moderne pentru călători. Proiectul este făcut strict din fonduri europene. 


- După 30 de ani, Năvodari va avea din nou spital...


- Nu putem vorbi despre dezvoltare fără investiții în Sănătate. După 30 de ani în care Năvodariul nu a avut spital, am reușit crearea unui Centru Medical Multifuncțional. Cel mai important serviciu este cel de Primiri Urgențe, serviciu care va satisface nevoia atât a năvodărenilor, cât și a turiștilor, a celor care lucrează pe platforma industrială Midia etc. Facem toate eforturile, împreună cu CJC, să avem un real succes cu acest proiect. Am finalizat lucrările de consolidare și modernizare a spațiului și am predat în administrare acest spațiu către Spitalul Județean, pentru că dumnealor au experiența necesară și posibilitatea să grăbească lucrurile pentru a dezvolta acest important Centru de Sănătate în orașul nostru. 


- Toate primăriile din țară se plâng că au mari probleme cu bugetele locale. Care e situația la Năvodari? 


- Vreau să se știe foarte clar că situația acestui an este extrem de grea, din punct de vedere al bugetului local, pentru că, la acest moment, veniturile provenite din sumele de echilibru, cote, TVA sau sumele provenite din impozitele pe salarii sunt insuficiente. Cel puțin, în ultimii doi ani, odată cu modificarea modului de împărțire a impozitelor pe salarii, toate primăriile din România au probleme legate de dezvoltare. Ca să fiu foarte clar, o să spun că 80% din sumele necesare pentru investiții au fost anulate, deci am rămas cu un buget de maxim 20% pentru investiții. Acest buget de 20% îl folosim pentru proiectele începute și gândite de anul trecut sau acum doi ani, dar și pentru cofinanțări la proiectele pe care le-am menționat mai sus. Ceea ce trebuie să spun și este foarte important este că dezvoltarea orașului, la acest moment, se face din banii proveniți din surse externe. Majoritatea proiectelor gândite de noi, că sunt pe PNDL, că sunt pe POR, sunt gândite pentru dezvoltarea orașului, dar fără a împovăra bugetul. 


- "Zilele Orașului" este un eveniment important pentru Năvodari? 


- Năvodariul are nevoie de sport, de cultură, de iluminat public, de spații verzi și am alocat fonduri în acest sens. Trebuie să plătim și poliție locală pentru siguranță, dar avem nevoie și de "Zilele Orașului". Este foarte important să se înțeleagă că nu putem, chiar dacă am fi vrut să luăm banii de la "Zilele Orașului", care nu sunt mai mulți de 30.000 euro, să îi folosim la alte proiecte. 


Dacă ar fi să folosim acești bani pentru canalizare sau pentru străzi, vreau să vă spun că asfaltarea unei străzi costă în medie 1,1 milioane de lei (strada Recoltei, spre exemplu). Adică nu am fi mulțumit, sub nicio formă, nici cetățenii și am fi lăsat și orașul fără o sărbătoare de tradiție. Am căutat să asigurăm o cât mai mare diversitate de genuri muzicale, deoarece oamenii își doresc lucrul acesta și nu putem să judecăm cetățenii în funcție de ce fel de muzică ascultă sau cum se îmbracă. 
De asemenea, Năvodari are nevoie de cât mai multe astfel de evenimente, care în fond ajută la promovarea stațiunii turistice.
Având convingerea că va fi un eveniment frumos, îi invit pe toți năvodărenii și turiștii să ne onoreze cu prezența la "Zilele Orașului".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6568 secunde