Opere de artă cu mucuri de țigară, la Constanța! 10 kg de deșeuri pescuite din Marea Neagră

276
Un artwork inedit, peste 300 de turiști informați despre #plajecurate și zece kg de deșeuri scoase din Marea Neagră de către 37 de scafandri. Aceasta este "prada" obținută în urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum, week-end-ul trecut.

Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a stârnit curiozitatea tuturor turiștilor aflați pe faleza Cazino Constanța. De la primele ore ale dimineții, voluntarii Mare Nostrum au început să realizeze un artwork din 16.000 de mucuri de țigară, cantitatea aceasta fiind descoperită în monitorizările din ultimul an, efectuate pe plajele de pe litoralul românesc.

În același timp, un grup de 37 de scafandri profesioniști și amatori, de la centrele de scufundări partenere, s-au aventurat pe fundul Mării Negre, într-o acțiune complexă de igienizare. Așa se face că, în numai două ore, au fost "pescuite" 10 kg de deșeuri.

"Din nefericire, poluarea există nu numai pe plajele de pe litoralul românesc, ci și în adâncurile Mării Negre. Cele mai multe deșeuri descoperite au fost doze de aluminiu, pe lângă alt tip de recipient și ambalaje aruncate de turiștii sau constănțenii… binevoitori", spune Marian Paiu, coordonatorul evenimentului.

Artworkul a fost atracția momentului și mulți turiști au dorit să plece cu o fotografie souvenir.

"Realizarea acestui artwork este un statement pentru noi, ca și constănțeni, dar și pentru turiști. Iar numărul de 16.000 este unul plin de înțeles pentru noi, cei de la Mare Nostrum. Această cantitate de mucuri de țigară a rezultat în urma monitorizărilor din ultimul an, efectuate pe 1,5 la sută din plajele de pe litoralul românesc. Dacă facem o conversie, cantitatea se ridică la 1.000.000 de mucuri de țigară pe toate porțiunile de plajă, ceea ce nu este deloc bine. Asta și pentru că, atunci când se descompun, toxinele din mucurile de țigară se imprimă în nisip, afectând mediul marin, dar și pielea celor care intră în contact cu ele. De altfel, mucurile de țigară sunt pe ultimul loc în topul deșeurilor găsite pe litoral", spune Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

v v v

Acțiunile continuă și în perioada următoare. Sâmbătă, 10 iunie, ONG-ul organizează o acțiune de curățenie pe plaje și un eveniment inedit - un lanț uman care să formeze #plajecurate, în ideea de a susține acest concept și de a le readuce aminte constănțenilor despre importanța aruncatului la coș pe plajă sau în-afara ei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4653 secunde