Omagiu adus „părintelui hidrografiei românești”, la Constanța

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 24 Februarie 2020 151
Direcția Hidrografică Maritimă a găzduit Simpozionul Științific aniversar „1926-2020 - 94 de ani de hidrografie", dedicat omagierii comandorului Alexandru Cătuneanu, și prezentarea unei retrospective a realizărilor unității din această perioadă. Cu acest prilej, a fost lansat un album în două volume. Prin momentele istorice amintite în primul volum, intitulat „Comandorul Alexandru Cătuneanu - părintele hidrografiei românești", s-a încercat aducerea în prim plan a personalității și a realizărilor acestui ofițer care s-a evidențiat, atât la nivel național, cât mai ales la nivel internațional, la începutul secolului al XIX-lea, atunci când, la „Expoziția Universală de la Paris”, harta care îi poartă numele a fost medaliată cu aur, juriul certificând, astfel, acuratețea cu care aceasta a fost realizată.


În cadrul celui de-al doilea volum, a fost realizată o retrospectivă a realizărilor Direcției Hidrografice Maritime din perioada 1926-2020 și au fost subliniate perspectivele propuse pentru activitățile viitoare.


La manifestare au participat, alături de personalul Direcției Hidrografice, personalități marcante din cadrul institutelor de cercetare, de la Autoritatea Navală Română, de la Centrul de Scafandri etc.; de asemenea, a fost prezent expertul hidrograf al Marinei italiene, comandorul Lamberto Orlando Lamberti și strănepotul comandorului Alexandru Cătuneanu, Alexandru Pană, care s-a aflat, alături de doamna Mariana Păvăloiu, printre inițiatorii demersurilor de înființare, la data de 22 ianuarie 2019, a Asociației Hidrografilor și Cartografilor „Alexandru Cătuneanu”.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei