Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Social

Șocant! Crenvurști cu "mâzgă de pasăre" și colorați cu extract de gândaci, în magazinele din Constanța

Ştire online publicată Marţi, 10 Mai 2016

Sunt preferați de copii de ani buni încoace și, în ciuda poveștilor grețoase despre conținutul lor, crenvurștii rămân în continuare un aliment de bază în alimentația multor români. Cu muștar sau cu ketchup, de pui, porc sau curcan, crenvurștii nu lipsesc din galantarele niciunui magazin, supermarket sau hipermarket, dar câți dintre noi am citit cu adevărat și ne-am documentat despre conținutul lor și ceea ce ingerăm?

Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea crenvurștilor de pe piață. Studiul face parte din campania națională de informare și educare „Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. 

APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri și supermarketuri) 43 de tipuri de crenvurști, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

La fabricarea crenvurștilor analizați s-au folosit următoarele ingrediente: carne de pui, carne de pui dezosată mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui, carne de porc, gușă de porc, grăsime de porc, carne de vită, tendoane de porc, slănină, șorici, praf de șoric de porc, emulsie de șorici, gelatină, colagen, grăsimi vegetale, cașcaval, apă, granule muștar, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, amidon cartofi, cazeina, proteină animală, proteină din lapte, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, ketchup, roșii deshidratate, extract de drojdie, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, zahăr din trestie nerafinat, maltodextrină, proteină din soia, ulei de rapiță, ulei vegetal de floarea soarelui, grăsime de palmier, lapte praf degresat rehidratat, sare neiodată, sare cu nitriți, sare de mare iodată, sare marină afumată, proteină din lapte, ceapă, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, praf de usturoi, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente, arome naturale, aromă de fum, fum de lemn de fag, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).

„Mâzgă” de… pasăre

Cantitatea de carne din crenvurștii analizați diferă de la producător la producător, descoperindu-se procente de 8 și chiar 4 la sută. Există însă și crenvurști care au carne până la 80, 88, 93 și 96 la sută. La 7 la sută din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne din rețeta folosită la fabricare. Iar mai bine de un sfert din crenvurștii de pe piață conțin carne separată mecanic, fie că este de pui, fie că este de curcan. În jargonul specialiștilor, are chiar denumirea de „mâzgă” sau „noroi”: „noroi alb - white slim, în limba engleză” (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei și pasarea pastei, care cuprinde măcinătură de os, măduva osoasă și celelalte țesuturi comestibile, sub presiune.

93 la sută din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7 la sută dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari! La 91 la sută din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecțiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire.

Aditivi suspectați de apariția unor afecțiuni alimentare

Și mai grav este că 42 la sută dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă. La 44 la sută dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu. La 9 la sută dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.

„La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitați crenvurștii obținuți din carne separată mecanic (resturi de țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat președintele APC România.

Top 10 mărci de crenvurști după conținutul de carne:

Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
AIA/Italia cu88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Top 10 mărci de crenvurști după numărul de aditivi alimentari:

Campofrio cu 11 aditivi;
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm, Prodprosper cu 4 aditivi;
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de tranziție energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz și apă, cu ...
Pentru că suntem în postul Paștelui, pateurile vegetale reprezintă o gustare preferată de mulți dintre noi. Atenție, însă, foarte multe sortimente de pate vegetal de pe piață ...
Marile magazine vor fi obligate să comercializeze preponderent produse locale și regionale. Comisia de agricultură a modificat, în cursul zilei de ieri, prevederile legislative ...
Alte ştiri din sectiunea Social
De astăzi, mai multe parcări din municipiul Constanța care înainte erau deservite de taxatori au devenit parcări prin SMS. Vorbim despre cele situate în:• Portul ...
50 de angajați ai Primăriei Municipiului Constanța au donat astăzi sânge în cadrul campaniei demarate împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine: „Dă ...
Avocatul Poporului anunță că instituția s-a autosesizat în cazul elevei de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București care a murit din cauza meningitei ...
Vremea se va menține instabilă în următoarele 48 de ore în majoritatea regiunilor și cu toate că valorile termice diurne vor ajunge până la 22 de grade Celsius, înnorările și ...
Primăria Municipiului Constanța a ridicat, inventariat și depozitat în ultimele zile un număr de 5 autovehicule fără proprietar care au fost identificate pe domeniul ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că 60 de tone de legume și fructe, din cele aproape 500 de tone verificate, nu se încadrau în prevederile ...
Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe strada Mihail Kogălniceanu, din localitatea Eforie Nord, RAJA SA ...
Pentru remedierea unei avarii survenite la unul din branșamentele de la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu Corneliu Leu, din localitatea Agigea, RAJA SA a fost nevoită să ...
Proprietarii care constată dispariția câinelui sau care sunt anunțați că animalul se află în custodia Serviciului Gestionare Animale Abandonate, au obligația să se prezinte la ...
Scriitorul Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică, renunțând la orice prestație publică și păstrând doar rubrica din „Dilema ...
Ministerul Sănătății arată, joi seară, după decesul elevei de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Capitală, că în 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită ...
Constănțenii care locuiesc în centrul municipiului nu beneficiază de curent electric, astăzi, timp de câteva ore. Pentru lucrările anuale de reparații și întreținere instalații și ...
Primăria Municipiului Constanța a onorat seniorii pentru contribuția pe care au avut-o la dezvoltarea orașului, organizând o festivitate de premiere pentru ...
De la începutul anului 2019 și până la finele lunii martie, totalul sumelor încasate de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța de la persoanele fizice și juridice ...
Restituirea subvențiilor primite pentru încălzirea locuinței în perioada 2012-2015 poate fi realizată de persoanele notificate fără aplicarea dobânzilor și a ...
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța a deschis, în cursul zilei de ieri, cea de-a XIII-a ediție a expoziției de Paște cu vânzare ...
An de an, foarte mulți absolvenți de liceu devin șomeri imediat după absolvirea celor 12 clase. Spre exemplu, numai anul trecut, aproximativ 400 de tineri ...
Pentru că, de fiecare dată, de Paște și 1 Mai, există multe cereri pentru trenurile ce vin spre litoral, CFR Călători a decis nu doar să opereze cu întregul parc activ, dar și să ...
Circa 80% din informatiile pe care le avem despre mediul inconjurator sunt acumulate pe cale vizuala, asadar tehnologia momentului ne ajuta permanent sa imbunatatim acest simt si ...
Societatea din ziua de astazi este intr-o continua schimbare si este important sa cunosti faptul ca practicile traditionale ale dreptului si avocaturii capata noi tendinte, care ...
Social Sănătate Eveniment
Sport Cultură-Educație Politică
Economie Actual Fun
Tehnologie Arhiva