Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Social

Șocant! Crenvurști cu "mâzgă de pasăre" și colorați cu extract de gândaci, în magazinele din Constanța

Ştire online publicată Marţi, 10 Mai 2016

Sunt preferați de copii de ani buni încoace și, în ciuda poveștilor grețoase despre conținutul lor, crenvurștii rămân în continuare un aliment de bază în alimentația multor români. Cu muștar sau cu ketchup, de pui, porc sau curcan, crenvurștii nu lipsesc din galantarele niciunui magazin, supermarket sau hipermarket, dar câți dintre noi am citit cu adevărat și ne-am documentat despre conținutul lor și ceea ce ingerăm?

Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea crenvurștilor de pe piață. Studiul face parte din campania națională de informare și educare „Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. 

APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri și supermarketuri) 43 de tipuri de crenvurști, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

La fabricarea crenvurștilor analizați s-au folosit următoarele ingrediente: carne de pui, carne de pui dezosată mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui, carne de porc, gușă de porc, grăsime de porc, carne de vită, tendoane de porc, slănină, șorici, praf de șoric de porc, emulsie de șorici, gelatină, colagen, grăsimi vegetale, cașcaval, apă, granule muștar, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, amidon cartofi, cazeina, proteină animală, proteină din lapte, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, ketchup, roșii deshidratate, extract de drojdie, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, zahăr din trestie nerafinat, maltodextrină, proteină din soia, ulei de rapiță, ulei vegetal de floarea soarelui, grăsime de palmier, lapte praf degresat rehidratat, sare neiodată, sare cu nitriți, sare de mare iodată, sare marină afumată, proteină din lapte, ceapă, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, praf de usturoi, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente, arome naturale, aromă de fum, fum de lemn de fag, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).

„Mâzgă” de… pasăre

Cantitatea de carne din crenvurștii analizați diferă de la producător la producător, descoperindu-se procente de 8 și chiar 4 la sută. Există însă și crenvurști care au carne până la 80, 88, 93 și 96 la sută. La 7 la sută din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne din rețeta folosită la fabricare. Iar mai bine de un sfert din crenvurștii de pe piață conțin carne separată mecanic, fie că este de pui, fie că este de curcan. În jargonul specialiștilor, are chiar denumirea de „mâzgă” sau „noroi”: „noroi alb - white slim, în limba engleză” (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei și pasarea pastei, care cuprinde măcinătură de os, măduva osoasă și celelalte țesuturi comestibile, sub presiune.

93 la sută din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7 la sută dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari! La 91 la sută din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecțiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire.

Aditivi suspectați de apariția unor afecțiuni alimentare

Și mai grav este că 42 la sută dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă. La 44 la sută dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu. La 9 la sută dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.

„La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitați crenvurștii obținuți din carne separată mecanic (resturi de țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat președintele APC România.

Top 10 mărci de crenvurști după conținutul de carne:

Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
AIA/Italia cu88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Top 10 mărci de crenvurști după numărul de aditivi alimentari:

Campofrio cu 11 aditivi;
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm, Prodprosper cu 4 aditivi;
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Administratorii sălii Total Fitness din zona Delfinariu din Constanța au fost amendați de Protecția Consumatorilor cu suma de 10.000 lei, din cauza condițiilor precare de igienă ...
Vopseaua de păr a devenit un must-have al îngrijirii personale atât pentru doamne, cât și pentru domni. Unii dintre noi alegem să ne vopsim podoaba capilară la coafor, alții ne ...
Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de tranziție energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz și apă, cu ...
Alte ştiri din sectiunea Social
ieri, ora 23:16 A fost cutremur!
Un cutremur s-a produs, joi, în județul Vrancea, la 96 de kilometri adâncime, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). INCDFP a ...
Iarna dă semne că se instalează la malul mării, chiar mai devreme decât era așteptată. Meteorologii au anunțat vreme deosebit de rece în zilele următoare, dar și lapoviță și ...
Constănțenii de pe mai multe străzi ale municipiului nu beneficiază de curent electric, astăzi, timp de câteva ore. Pentru efectuarea unor lucrări de reparații și întreținere ...
Cartierele Constanței sunt sufocate. Infrastructura veche, făcută pe vremea lui Ceaușescu, nu-i mai încape pe constănțeni. În jurul blocurilor, grădinile au fost transformate în ...
Cristi Minculescu, Valter Popa și Doru Borobeică anunță că instanța le-a dat dreptate în încercarea de recâștigare a dreptului de a utiliza marca Iris, înregistrată ...
A doua rundă de abonamente pentru UNTOLD 2019 va fi lansată marți, 20 noiembrie, la ora 14.00. Fanii UNTOLD care nu și-au asigurat încă un loc la unul dintre cele mai ...
Seniorii Constanței sunt invitați să participe luni, 19 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la festivitatea de premiere organizată de Primăria ...
Primăria municipiului Constanța este prezentă în această perioadă la Târgul de Turism al României, organizat la Centrul Expozițional Romexpo din capitală. Timp de ...
Electrocentrale Constanța SA (CET Palas) a comunicat, astăzi, că înregistrează o avarie pe rețeaua care alimentează cu energie termică primară punctele termice nr. 119, 214. În ...
Administrația Națională de Meteorologie a emis, în această dimineață, o informare de vreme deosebit de rece, în toată țara, în zilele următoare. Avertizarea este valabile de mâine ...
Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu Eroilor din municipiul ...
Meteorologii au anunțat că un val de aer rece a ajuns deasupra țării noastre. Temperaturile au scăzut deja în ultimele zile, la Constanța, dar se va face și mai frig.Dacă astăzi ...
Patru constănțeni au fost amendați în cursul zilei de ieri de către polițiștii locali după ce își blocaseră locul de parcare cu diverse obiecte. „Acestora le-a fost aplicată ...
Continuă reabilitarea trotuarelor de pe bulevardul Tomis. Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, a început lucrările de decopertare a asfaltului pe partea ...
A început deja să ningă în România. În județul Harghita, stratul de zăpadă măsoară deja câțiva centimetri, în timp ce la Azuga, în județul Prahova, au căzut deja în ...
Pentru remedierea unei avarii survenite la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 300 mm, de pe strada 9 Mai, din localitatea Techirghiol, RAJA SA a fost nevoită să ...
Ziua de 14 noiembrie a fost o zi specială pentru constănțeni, care au sărbătorit 140 de ani de când Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern. Cu această ...
Vremea s-a răcit simțitor, în Dobrogea, și toamna pare că se grăbește să îi lase loc iernii. Meteorologii anunță temperaturi scăzute în zilele următoare, cu minime chiar la limita ...
Pensionarii constănțeni au petrecut Ziua Dobrogei cu mâncare și băutură gratis, în parcurile din municipiu. Vârstnicii au fost invitați de autoritățile locale la o tochitură ...
Constănțenii din mai multe zone ale municipiului nu beneficiază de curent electric, astăzi, timp de câteva ore. Pentru efectuarea unor lucrări de reparații și întreținere ...
Social Eveniment Sport
Cultură-Educație Politică Economie
Actual Fun Arhiva