Stațiunea contrastelor

O singură Mamaie, două lumi. Clădiri abandonate și afaceri înfloritoare

3822

Articole de la același autor

Clădiri retrocedate și abandonate, hoteluri începute și neterminate, afaceri dubioase care vor să-și piardă urma. Este plină stațiunea Mamaia de tot felul de astfel de imobile lăsate în paragină.

Constănțenii s-au obișnuit cu ele. Le știu acolo de ani de zile, cum este mastodontul de beton de lângă Teatrul de Vară, cum este hotelul Hefaistos sau curtea de la Castel… Aproape că nici nu le mai văd, nici nu le mai observă. Turiștii, însă, le văd foarte bine. Unii le și fotografiază, de parcă ar fi cine știe ce suvenir de preț din vacanța 2018 Mamaia. Mulți se minunează cum de nu le dărâmă nimeni, cum de nu-i pasă nimănui că strică aspectul locului, cum de nu se găsește nimeni să le pună în valoare.

Mergând pe promenadă, de-o parte și de alta, peisajul este contrastant. Spre mare, hoteluri boutique, elegante, terase, plaje de fițe, vizavi, betoane gri, schelete înalte, triste, prin care șuieră vântul, năpădite de buruieni și gunoaie. Un haos urbanistic, alimentat de lipsa parcărilor și a aliniamentelor, care nu va mai putea fi îndreptat vreodată.

La Teatrul de Vară, două clădiri își duc traiul una lângă alta, părăsite, în mizerie și nepăsare. Prima, grădina de vară, a fost "uitată" de autoritățile locale, cea de-a doua, un hotel uriaș, "uitat" de proprietar și rămas de ani de zile la stadiul de șantier. Nu mai mișcă nimic în zonă, deși, în fiecare vară pe acolo trec mii de turiști, fiind una dintre cele mai circulate zone ale stațiunii.

Palatul regal, batjocorit de… stat

Mai spre nord, zărești apoi silueta ciuntită a altui hotel în construcție. Deocamdată nu se lucrează, deși legea permite lucrări și în perioada sezonului estival, iar în alte porțiuni ale stațiunii, șantierele sunt în toi. Doi kilometri mai sus, ai parte de o altă curte părăsită. În mijlocul ei se află Fosta vilă regală din Mamaia, despre care un panou pus pe poartă spune că este monument istoric. Turiștii se opresc, citesc, privesc cu atenție spre coloanele și foișorul clădirii și pleacă mai departe. Unii cred că zona este încă folosită de familia regală, căci povestea monumentului, așa cum este scrisă pe plăcuța de prezentare, se încheie în anul 1948.

"1926. Construită la inițiativa Reginei Maria a României, după planurile arhitectului Mario Stoppa, în stil mediteranean. În 1940, a fost vândută Ministerului Apărării, iar după 1948, a intrat în circuit turistic", precizează panoul cu informații scrise în limbile română, engleză și franceză.

Puțini știu însă că de acest monument și-au bătut joc, pe rând, mai multe instituții ale statului. Ajuns în 1990 la SC Mamaia SA, companie de stat, palatul a fost vândut 13 ani mai târziu, cu un preț de nimic, către o firmă ai cărei acționari erau Dorin Cocoș și Sorin Ovidiu Vântu. După un an, și Primăria Constanța, condusă de Radu Mazăre, alege să vândă aceleiași firme și terenul de 1,5 hectare, prețul pe metru pătrat fiind de doar 23 de euro. În prezent, proprietatea este subiectul unor procese pe rol și este închisă.

Nici cluburile nu mai sunt ce-au fost odată…

Clădiri părăsite sau în construcție sunt și la șosea, la bulevardul Mamaia. În timp ce unii construiesc de zor, chiar lângă hotelurile sau blocurile unde se odihnesc turiștii veniți în vacanță, alții așteaptă o minune sau să câștige la loto pentru a-și termina imobilele începute.

Sunt și cluburi care nu și-au deschis obloanele vara aceasta și arată sinistru. La Bellagio, de exemplu, dezastrul este vizibil numai de sus, de pe parcarea etajată de la Cazino. Curtea interioară, acolo unde ar fi trebuit să fie Cinematograful de vară "Albatros", este acum plină de gunoaie, resturi de materiale de construcții. Tot luxul afișat pe vremuri s-a transformat într-o groapă mizerabilă. Iar din cinematograf nu se mai vede nimic, nimic…

★ ★ ★

În tot acest timp, Mamaia se dezvoltă. Investitorii dau buluc să cumpere terenurile de pe spații verzi și să construiască blocuri de apartamente, iar cel mai bine merg afacerile supermarketurilor din stațiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6991 secunde