O șansă pentru clădirile istorice din Constanța. Cine se înhamă să le reabiliteze

2147
4
O șansă pentru clădirile istorice  din Constanța. Cine se înhamă să le reabiliteze - casaculei13-1455906711.jpg

Articole de la același autor

Zeci de bijuterii arhitecturale ale Constanței zac în mizerie și nepăsare, abandonate de proprietari care fie nu își permit să le refacă, fie le grăbesc sfârșitul pentru a ridica altceva în locul lor.

Pe bulevardul Ferdinand, pe strada Ștefan cel Mare, în peninsulă, peste tot în orașul vechi, găsim clădiri vechi, considerate de mulți adevărate bijuterii arhitecturale. Unele abia dacă mai au pereți, ferestre, dar, chiar și așa amintesc de vremuri frumoase și ascund între zidurile lor povești de mult uitate sau niciodată spuse. Din păcate, parfumul istoriei de odinioară abia dacă mai răzbate de prin ruine, iar fiecare cărămidă arsă pare că strigă după ajutor. Au fost case boierești, cu renume, care acum sunt furate bucată cu bucată. Zid după zid, pier pe zi ce trece, până când nu vor mai fi deloc și nimeni nu le va mai pomeni.

Vila de vizavi de Poliție, Casa Elena, Casa cu Lei, Hotelul Intim, chiar și Cazinoul riscă să piară de pe fața pământului. Fiecare dintre ele poartă o poveste, ascunde un mister și ar putea deveni giuvaeruri arhitecturale, pe care turiștii să le pozeze în periplul lor prin oraș, pe care profesorii să le schițeze la orele de desen tehnic și să le predea elevilor lor.

Vila de vizavi de Poliție, în care a funcționat mulți ani Alianța Franceză a fost construită de Anghel Saligny, la începutul secolului XX, iar până în anul 2006, a adăpostit o grădiniță și Alianța Franceză. Apoi, imobilul a fost retroce-dat proprietarilor Maria Constanța Panaitide și Felicia Stoenescu, care l-au scos la vânzare. În prezent, nici măcar nu mai răspunde nimeni la numărul de telefon atârnat pe una dintre fațade. Clădirea a ajuns o ruină, nu mai are nici geamuri, nici tocuri, nici uși, nici podele, nici instalații, nimic - nimic. Totul a "dispărut" încetul cu încetul. Până când, probabil, la un moment dat, va dispărea și casa, cu totul, și va rămâne doar tere-nul, destul de generos și foarte conve-nabil amplasat în centrul Constanței.

Tunuri imobiliare sau țepe costisitoare?

Vila Elena a avut o soartă mult mai bună. Și ea a fost retrocedată, neîntreținută, dar și-a găsit cumpărător și va fi restaurată și reintrodusă în circuitul clădirilor publice ale Constanței. Filiala Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România s-a angajat să o renoveze și să o transforme într-un centru cultural. Deocamdată o conservă, până când vor strânge toți banii necesari lucrărilor de reabilitare.

Casa cu Lei zace și ea într-un colț de stradă, în Peninsulă, deși de mulți ani de zile se zvonea că va fi renovată de proprietarul Gabriel Comănescu și transformată într-un hotel de lux. Deocamdată nu se vede nicio mișcare, poate că se așteaptă terminarea lucrărilor de reabilitare a zonei, după care se va da drumul la renovare.

Pe de o parte sunt proprietarii care s-au văzut cu astfel de case retrocedate și și-au dat seama că nu le pot îngriji. Le-au lăsat în paragină cu gândul că poate vor reuși într-o zi să le refacă sau le-au scos la vânzare la prețuri însă mult prea mari pentru lucrările de reabilitare pe care le necesită. De cealaltă parte, sunt proprietarii care au reușit cumva să le cumpere și care acum le lasă pradă hoților de materiale de construcții și fier vechi, până când din ele nu va mai rămâne nimic și vor putea să folosească terenul pentru altă construcție nouă.

Proiecte și propuneri…

Deși de ani de zile se caută soluții pentru a salva bijuteriile arhitecturale, statul aproape că nu s-a implicat deloc. Recent, ministrul Cul-turii, Vlad Alexandrescu, a lansat o ipoteză care ar putea fi viabilă. Proiectul acestuia va fi supus dezbaterii publice și, dacă va fi aprobat de Guvern, ar putea chiar să fie funcțional până la finele acestui an. Ministrul propune ca toate clădirile de patrimoniu aflate în stare de colaps să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică, întocmai cum se procedează la terenurile pentru autostrăzi. Această prevedere ar putea fi integrată în noul Cod al patrimoniului, un pachet legislativ care va aduce sancțiuni mai mari, dar și beneficii pentru proprietarii de monumente istorice.

Deocamdată autoritățile locale au și ele în vedere un mod de a determina proprietarii clădirilor vechi să le renoveze. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de consiliu programată luni, pe 22 fe-bruarie, se află și proiectul privind impozitarea suplimentară a clădirilor lăsate în paragină.

Comentează știrea

Cristi
20 februarie 2016
???

Smecherii care s-au tot perindat pe la putere , si-au luat case de patrimoniu . Acum , vor sa suportam noi reabilitarea acestora , pentru ca sunt de interes istoric ... O mai veche preocupare !

ath
20 februarie 2016
E vremea pupaciosilor

Am fost invatati sa credem ca proprieterii caselor revendicate sunt principalii vinovati de aspectul orasului vechi.Pe alta parte ni se spune ca ministrul este preocupat de starea cladirilor de patrimoniu si administratia locala e disperata,nu stie ce sa faca cu nepasarea proprietarilor.Aici mi-a dat o lacrima.Ni se spune sa stam linistiti ca dupa 25 de ani(un sfert de secol,mai oameni buni) autoritatile locale "au bagat" un proiect de impozitare suplimentara in sedinta de consiliu.Nimic mai fals.Vinonat de starea jalnica a cladirilor vechi,a fost,este si va fi primarul orasului,fie el Mazare,Fagadau sau altul.La nivel de administratie exista un dezinteres total fata de aspectul cladirilor.Tot orasul se dezvolta haotic.Primarii alesi de noi nu au viziune,nu au inspiratie,nu se pot concentra.Primarii alesi au o cultura generala indoielnica,submediocra,sunt slab pregatiti in administratie si meseria lor de baza,au interese de partid ascunse(nedeclarate in campania electorala),apara interesele haiducilor imobiliari,nu rezista tentatiei de a se imbogati,sunt plini de importanta functiei lor.Intentiile unui om pot fi ghicite si dupa faptele lui sau le citesti printre randuri in declaratiile lui.De exemplu:Mazare-"aceasta fata batrana si urata",Fagadau-"accente verticale" in centrul istoric.Fagadau este mai periculos decat invatatorul lui.Elevul isi va depasi maestrul.Sub masca lui de sfant reformator al administratiei si de iubitor de arta,cu aerele lui de intelectual,ne intinde cele mai parsive capcane.De exemplu,a inventat moda dezbaterilor publice.Chipurile,cetateanu se simte bagat in seama si Fagadau e "transparent".Dar pe la spate,pe ascuns Fagadau continua sa autorizeze cladiri intre blocuri,sa desfiinteze spatii verzi.Numai zilele trecute a fost dat in judecata de o asociatie de proprietari.Fagadau sa ne spuna ce are de gand sa faca cu scheletele din dulapul lui Mazare,cladirile noi si neterminate din Str. Traian,Poarta 1,Faleza Modern,Piata Ovidiu,Portul Tomis.Te ascult maeste.Nu-i nimic,pana una alta a inceput campania electorala si Fagadau a deschis zezonul de pupaturi cu pupaciosii de serviciu.Sa nu va mire,va pupa copii,scolarii,studentii,se va pupa cu mamele,cu bunicii si bunicutele copiilor.Va vizita gradinitele si azilele de batrani,va inaugura o trecere de pietoni,se va fotografia cu pusca,cu pisica lui,cu zmeul,in submarin,intocmai ca Mazare,micul Putin mioritic.

Mimi
20 februarie 2016
Loc de munca

Oferta serioasa de munca la domiciliu!!! Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Nu este necesara experienta. Castiguri sigure intr-o activitate deosebit de placuta si interesanta, in timpul liber,fara stres,fara obligatii. Cerinte: - cunostinte minime PC ; - necesar calculator+conexiune internet; - rabdare si seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice si se poate lucra de oriunde din tara si din strainatate. Pentru detalii trimiteti "Info" la adresa : [email protected]

Locuri de munca online!!
21 februarie 2016
Locuri de munca part-time si full-time

Stiti ce cred eu despre aceasta cladire, sa-si miste ''fundul'' spre acest anunt: Un SISTEM VERIFICATt pentru a castiga bani! Este bine să dai maxima atentie acestei oportunitati! In timp ce altii inca mai cauta oferte care sa le aduca bani, tu poti chiar acum sa iei startul si sa incepi sa castigi bani seriosi! Metoda este deja verificata si functioneaza perfect. Pentru mai multe informatii, cauta-ma urgent la adresa mea de email: [email protected] Cerințe: -necesar calculator -conexiune internet -cunoștințe minime PC -seriozitate -perseverență -atenție la detalii Nu este necesară experiență. Oferte: Instruire gratuita sub forma unor lecții prin mail, contract legal de comision , scrisoare de recomandare Important! Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate. Oferim și solicităm seriozitate! Acceptam si cladiri mobile in acest proiect!! O zi buna tuturor!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1533 secunde