O rază de soare pentru copiii necăjiți. "Este ceva extraordinar!"

484
O rază de soare pentru copiii necăjiți.

Articole de la același autor

Consiliul Județean Constanța, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, vrea să le asigure copiilor și adulților cu dizabilități, pe viitor, condiții cât mai bune de viață. 


Zilele trecute, a avut loc lansarea a trei proiecte care își propun creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate, dezinstituționalizarea și prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități, concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate. 
Proiectul "O șansă pentru fiecare" urmărește ca, în curând, să fie construite patru locuințe protejate în localitatea Chirnogeni. Tot acolo, va fi deschis un Centru de Zi destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuință protejată și din comunitate. 
Proiectul "Sprijin pentru integrare comunitară" prevede înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate. Astfel, în localitatea Nicolae Bălcescu, vor fi construite trei locuințe protejate și va fi deschis un Centru de Zi pentru beneficiarii serviciilor de tip locuință protejată și din comunitate. 
Cel de-al treilea proiect, "Tineri în comunitate", vizează construirea a patru locuințe protejate în localitatea Topraisar și deschiderea unui Centru de Zi. 
Toate acestea vin după închiderea Centrului de plasament "Ovidiu", un alt proiect, al cărui obiectiv general constă în demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanța. Scopul este introducerea acestora în medii familiale. 


Case de tip familial pentru copii 
Tot pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor din aceste centre, pe viitor, se intenționează construirea și dotarea a două case de tip familial în municipiul Medgidia și deschiderea unui Centru de Zi pentru acești copii. 
"În acest fel, se îmbunătățește calitatea vieții copiilor din centre, pentru că, în primul rând, se vor apropia mai mult de personalul care are grijă de ei. De asemenea, personalul va avea grijă de mai puțini copii, comparativ cu ce au acum de făcut. În plus, faptul că trăiesc într-un mediu cât mai aproape de cel familial, că își dezvoltă anumite deprinderi de viață, independente, pe cât posibil, este extraordinar. Totodată, în cazul persoanelor cu dizabilități, acestea pot învăța să se autogospodărească, se află în centrul comunității, iar toate aceste lucruri nu pot fi decât în beneficiul lor", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă. 
Atât casele, cât și locuințele de tip familial sunt destinate persoanelor cu dizabilități, în timp ce centrele de zi și de recuperare sunt deschise întregii comunități. 
De ce s-a recurs la aceste soluții? Recent, a fost realizată o evaluare la nivelul tuturor centrelor de plasament din județul Constanța, în scopul închiderii acestora. Scopul este de a le oferi acestora un trai și mai bun. Ideea este că nu toți copiii vor merge în casele de tip familial. Aceasta este, de fapt, ultima soluție, pentru că se încearcă mai întâi reintegrarea lor în familia naturală. Dacă nu se poate îndeplini acest criteriu, atunci se merge la familia extinsă și dacă nici la aceasta nu se rezolvă situația, copiii nu pot fi integrați sau reintegrați, se apelează la asistenții maternali. Ultima variantă sunt casele de tip familial. 


Angajări masive de asistenți maternali 
Reprezentantul DGASPC a precizat că, la nivelul județului Constanța, în următorii ani se intenționează angajarea a 160-180 asistenți maternali noi, plătiți cu bani europeni, care să le ofere copilașilor un cămin cât mai apropiat de cel familial. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1736 secunde