O NOUĂ SĂRBĂTOARE LEGALĂ, NELUCRĂTOARE! Calendarul liberelor legale în 2018

741
O NOUĂ SĂRBĂTOARE LEGALĂ, NELUCRĂTOARE! Calendarul liberelor legale în 2018 - relaxareserviciu794x503151444890-1519209072.jpg

Articole recomandate

Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, inițiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui - să fie sărbătoare legală și nelucrătoare.

"Inițiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 țări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. Și în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul UDMR Szabo Odon.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 - Codul muncii a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă și o abținere.

Inițial, proiectul legislativ nu se afla pe ordinea de zi, fiind introdus la solicitarea liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila. De asemenea, deși legile organice sunt votate lunea, la solicitarea lui Cseke Attila, aceasta a fost aprobată în ședința de miercuri.

ZILE LIBERE în 2018. Calendar al sărbătorilor legale. Câte zile nu se vor lucra anul acesta

Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală și nelucrătoare. Acestea sunt:

- 1 și 2 ianuarie;

- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

- prima și a doua zi de Paști;

- 1 mai;

- 1 iunie;

- prima și a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie;

- prima și a doua zi de Crăciun;

- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Decembrie 2017
Stire din Social : Încă o zi liberă pentru români!
Pagina a fost generata in 0.8739 secunde