O nouă promenadă la Cazinoul Constanța. "Va fi spectaculos!"

2824
O nouă promenadă la Cazinoul Constanța.

Articole de la același autor

O nouă faleză pentru plimbări pe malul Mării Negre va fi realizată, la Cazinoul din Constanța. Lucrările vor fi realizate în cadrul programului de stopare a eroziunii costiere, dar nu se știe deocamdată când anume vor începe. 


Valuri care se vor sparge la distanță de faleză, pescăruși dansând în lumina călduță a zorilor de zi, copiii alergând veseli, bunici plimbându-se de mână. Acesta ar putea fi peisajul pe noua faleză de la Cazinou, atunci când va fi gata. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a dezvăluit că, în cadrul lucrărilor de stopare a eroziunii costiere, este prevăzută și amenajarea unei zone de plimbare pe malul mării, chiar în apropierea clădirii simbolice. 


La solicitarea cotidianului "Cuget Liber", conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a confirmat că lucrările ce vor fi realizate în zona Tomis - Cazino includ o astfel de platformă de promenadă. Deși este întârziată din cauza procedurilor lente, demararea proiectului ar putea avea loc în toamnă. 


"Anul acesta, va începe consolidarea coastei, în această zonă a orașului, prin diguri și o nouă faleză. Lucrurile vor fi vizibile, va fi spectaculos. Pe lângă consolidarea taluzului și falezei existente, se va crea o nouă promenadă, în trepte, între Poarta 1 și Cazino", anunța, în luna ianuarie, edilul Constanței. 


Deși nu ne-au prezentat detalii, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au declarat, pentru "Cuget Liber", că există planuri pentru această zonă, dar că mai este nevoie de unele studii pentru a stabili concret realizarea falezei noi. 


"În zona Tomis - Cazino, conform studiului de fezabilitate a proiectului «Reducerea eroziunii costiere», faza II (2014 - 2020) este prevăzută cu o platformă de promenadă pe locația zonei de promenade existente în dreapta Cazinoului. În prezent, este în curs de analiză execuția unui drum tehnologic pe toată lungimea structurii de protecție costieră, însă această variantă va fi confirmată numai după efectuarea modelării numerice și a studiilor de stabilitate", se arată în răspunsul semnat de Stelică Hagi, șeful Serviciului UIP, proiect, din cadrul ABADL. 


O nouă structură de apărare împotriva valurilor 
Lucrările de construcții de diguri și epiuri și lucrările de înnisipare sunt deja proiectate și se vor întinde pe aproximativ 790 metri liniari. 


"În zona Cazino - Tomis, este prevăzută o protecție costieră reprezentată de o apărare de mal, cu un impact spațial minim pe amplasamentul actualei protecții de mal din zonă. Astfel, protecția costieră prevăzută pe întreaga lungime de proiect are cota superioară cu un metru mai ridicată față de nivelul actual al zonei de promenadă de o parte și de alta a Cazinoului, respectiv la aceeași cotă cu zona de promenadă aferentă Cazinoului. Această propunere nu afectează calitatea spațială din zonă. Platforma pietonală inferioară din zona de vest a Cazinoului va fi refăcută. Structura costieră existentă de larg va fi îndepărtată", reiese din proiectul de reabilitare costieră. 


Lucrările propuse se referă la îndepărtarea structurii costiere de larg din fața Cazinoului, îndepărtarea apărării de mal existente pe o lungime de aproximativ 790 de metri, execuția unei protecții noi de mal cu lungime de aproximativ 790 de metri, refacerea platformei pietonale din partea de vest a Cazinoului. 


Pagube semnificative, în 50 de ani 
Studiile realizate recent au arătat că apărarea de mal se află într-o stare avansată de degradare, fiind puternic avariată. 
"În timpul furtunilor puternice, peretele zonei de promenadă se află sub acțiunea directă a valurilor. Aceasta conduce la deversări și avarieri ale promenadei, inacceptabile", este precizat în proiect. 


Tot acolo se face referire și la platforma joasă de la Cazino, aceea unde se poate coborî pe trepte, direct de pe faleză. 
"Platforma se află în stare de degradare și trebuie să fie reabilitată, preferabil la o cotă mai înaltă. Atât protecția de mal din zona Tomis, cât și digul de larg din dreptul Cazinoului sunt în stare avansată de degradare. După cum se cunoaște, în trecut, zona de bulevard a fost afectată de energia valurilor în condiții de furtună. În cazul în care nu se fac investiții în vederea protecției acestei zone, în următorii 50 de ani se așteaptă pagube semnificative asupra bulevardului și Cazinoului, acestea putând fi chiar distruse", se mai arată în studiile cuprinse în proiectul de stopare a eroziunii costiere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2974 secunde