Nu vă alarmați! "Gripa de anul acesta nu este altfel, decât gripele de până acum"

321
Nu vă alarmați!

Articole de la același autor

Gripa a pus stăpânire pe întreaga lume. În toate județele, în toate spitalele există persoane suferinde, care fac tratament și abia așteaptă să se pună pe picioare. Specialiștii ne informează că majoritatea persoanelor cu gripă prezintă simptome ușoare, până la moderate. Cele mai comune astfel de simptome sunt: dureri musculare, febră, tuse, congestie nazală, dureri în gât, frisoane și oboseală.


Atenție maximă, însă, gripa nu este, o simplă răceală. La acest moment, în județul nostru au fost confirmate, deja, 63 de astfel de cazuri, din care 40 la copii. În aceste condiții, nu vă gândiți că gripa poate fi tratată la fel de ușor ca o simplă răceală, pentru că ea poate fi extrem de periculoasă pentru anumite persoane, și aici ne referim la copiii mici, femeile însărcinate, adulții cu vârsta de peste 65 de ani și nu numai. La aceste categorii de persoane, gripa poate conduce la complicații severe, printre care pneumonie, encefalopatie și chiar deces.


Pentru a liniști populația, am luat legătura cu dr. Suzan Ibram, medic specialist epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța. După cum prea bine știm, în prezent ne confruntăm cu trei tipuri de gripă, de tip A, de tip B și de tip A și B. Tocmai de aceea, am întrebat medicul care dintre aceste virusuri este mai periculos și ne-ar putea pune viața în pericol. 


Antibioticele sunt administrate numai în cazurile grave


"Nu se poate pune problema care este mai agresiv, totul este în funcție de organismul fiecăruia și mai ales dacă persoana bolnavă are comorbidități, adică alte afecțiuni. Așa a fost dintotdeauna. Gripa de anul acesta nu este altfel, decât gripele de până acum. Sezonul începe undeva în luna martie și se prelungește până în aprilie. În acest interval, orice om poate face o infecție respiratorie cu unul dintre aceste virusuri. Simptomatologia este deja cunoscută de către populație. Fiecare știe că atunci când face febră sau are dureri musculare , de oase, are cefalee, o stare de sănătate influențată, nu poate fi un lucru bun. În astfel de situații, primele măsuri care se iau este autoizolarea la domiciliu. Aici, trebuie amintit faptul că cei mici nu mai sunt duși în colectivitate. Bolnavii vor face tratament cu antitermice, merg la medicul de familie, și nu la serviciile de urgență ale spitalelor. Acesta din urmă le va prescrie tratamentul, îi va consulta la plămâni, le va lua tensiunea și le va evalua starea de sănătatea. Medicul de familie este pionul principal. El va decide dacă trebuie luat un sirop de tuse și aspirină sau alte medicamente", a declarat pentru "Cuget Liber", specialistul. 


Dr. Ibram a ținut să sublinieze că în gripă nu sunt recomandate antibioticele. "Acestea nu sunt indicate pentru tratarea gripei în sine, ci numai pentru o gripă complicată cu pneumonie sau bronhopneumonie, spre exemplu. În plus, sfătuim adulții să nu meargă cu copiii în spații aglomerate, cum ar fi mall-urile. De multe ori, părinții au impresia că dacă trebuie să își țină copiii izolați, ar trebui să îi destindă puțin și îi duc exact unde nu trebuie. De asemenea, este de dorit ca în această perioadă să se evite întrunirile sportive, școlare, doar că nu le putem interzice", a adăugat medicul. 


Pentru a prevenit apariția gripei trebuie să țineți cont de câteva sfaturi. În primul rând, este necesar să ne spălăm pe mâini foarte bine, măcar 20 de secunde, după orice interacțiune în spațiul public. Apoi, respectați "eticheta tusei", tușind în cot sau în șervețel de unică folosință și nu în palmă. Foarte utilă este vaccinarea antigripală, cu vaccinul adecvat vârstei și stării de sănătate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5245 secunde